Det bliver aldrig det samme igen

Luftfarten er for altid forandret, og en stewardesse kan i dag ikke købe en bil for diætpengene. Alligevel har de ansatte i SAS stadig et godt job, og de burde hjælpe flyselskabet i dets værste krise nogensinde, mener den tidligere stewardesse-chef Inge Corell.

Det var verdens bedste job. Intet mindre.

Da Inge Corell kom til SAS i 1963 og begyndte som stewardesse var det nemlig ikke alle mands lod at flyve.

Det var for det bedre borgerskab, og rollen som flypassagerernes personlige tjener i luften var en ære at udfylde.

Det var dengang, en stewardesse skulle kunne tale både engelsk, fransk og tysk og så selvfølgelig skandinavisk og gerne skulle vide lidt om kunst og kultur.

»Jeg havde det bedste job i verden. Man fik nogle grundlæggende færdigheder, jeg har kunnet bruge resten af livet. Lønnen var tårnhøj, og arbejdstiden ikke voldsom. Du skal tænke på, at jeg var i SAS, dengang det var rigtigt sjovt; dengang det var noget særligt at flyve,« fortæller Inge Corell, som i dag ejer Havreholm Slot, hvor hun underviser i takt og tone.

Det var dengang, det kostede omkring 96.000 nutidskroner at flyve til Bangkok. Og det var dengang, man som stewardesse ud over den almindelige løn også fik skattefrie diætpenge til at spise for eller køre i taxi, gå i biografen eller i teatret.

»Jeg sparede sammen til min første bil, en lille rød Fiat, af mine diætpenge. Jeg var med til at åbne ruten til Barbados, hvor vi opholdt os en uge, indtil flypassagererne skulle retur. Vi var mere glade og tilfredse dengang,« husker hun.

Inge Corell var hos SAS i næsten ti år, de sidste seks som chef for alle stewardesserne.

Men så blev hun forelsket, blev gift og fik børn, og i 1972 havde hun sin sidste arbejdsdag i det, hun kalder verdens bedste job.

»Jeg har aldrig grædt så meget som den dag, og jeg siger den dag i dag stadig »vi«, når talen falder på SAS,« siger hun.

Siden er luftfartsindustrien forandret og bliver aldrig den samme igen.

Men jobbet som stewardesse er nu stadig blandt verdens bedste, mener Inge Corell, der nøje følger udviklingen for sin tidligere arbejdsplads.

Sand katastrofe
»Det er stadig et godt job, hvor man lever internationalt, oplever og møder fantastiske mennesker. Lønnen er stadig god. Som stewardesse har man det godt, og derfor skal man passe på ikke at save den gren over, man selv sidder på. Også stewardesserne må kende deres ansvar,« siger Inge Corell med klar adresse til de langstrakte og højdramatiske forhandlinger mellem SAS-ledelsen og de kabineansatte i flyselskabet.

Slotsfruen tøver ikke med at kalde det en sand katastrofe, hvis SAS, som vi kender det i dag, ikke består. Alene af den praktiske grund, at hun af princip aldrig flyver med lavprisselskaber.