Derfor er kinesisk aktiefest blevet afløst af tømmermænd

De kinesiske aktier er faldet med over 30 pct. de seneste uger. Det svarer til et tab på omkring 20.000 mia. kr. eller hele Storbritanniens økonomi i 2014. Aktierne har været presset alt op for højt op i pris, vurderer investeringsøkonom.

Det kinesiske marked er braget ned i kulkælderen de seneste uger. De kinesiske A-aktier har tabt over 30 pct. af deres værdi på blot 15 dage. Fold sammen
Læs mere
Foto: KIM KYUNG-HOON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De største kinesiske aktier - de såkaldte A-aktier - er faldet helt enormt de seneste uger. Nedturen har været så dramatisk, at værditabet svarer til størrelsen på Storbritanniens økonomi.

»Vi skal tilbage til midten af 1990'erne for at finde et større fald over 15 dage. Det samlede fald er på omkring 3 trillioner dollar (20.000 mia. kr.), det samme som størrelsen på Storbritanniens økonomi i 2014,« skriver Nordeas senioranalytiker i Asien, Amy Yuan Zhuang, i en analyse.

Det store kinesiske aktiekollaps skyldes blandt andet, at en bølge af børsnoteringer drev markedet voldsomt op tidligere på året, mens en række institutionelle investorer samtidig har trukket deres følehorn tilbage, vurderer Nordeas Asien-ekspert.

Hos Nordnet mener investeringsøkonom Per Hansen, at det kinesiske aktiemarked har været pustet kunstigt i vejret. Stigningerne har nemlig ikke været relateret til landets økonomi, men har først og fremmest været båret af, at der kommet langt flere penge ind i markedet.

»I sommeren 2014 blev markedsadgangen for udlændinge til at investere i Kina liberaliseret. Det som historiske hjælpepakker, faldende reservekrav til bankerne eller lavere centralbankrenter ikke havde formået, kunne markedsliberaliseringen klare med et snuptag: Mange flere købere kunne presse aktierne op,« skriver Per Hansen i en analyse.

De kinesiske A-aktier er steget med over 100 pct. siden da. Som en reaktion på det aktuelle aktiekollaps har en række store børsmæglere meldt ud, at de vil forsøge at stabilisere det kinesiske marked ved at foretage opkøb for op mod 20 mia. dollar. Derudover tyder det på, at den kinesiske regering kan være undervejs med yderligere tiltag. Det har dog ikke haft nogen nævneværdig effekt.

»For at forstå nedturen er det vigtigt at kende opturens alibi. De stigende kurser skyldes ikke en bedring i den kinesiske økonomi med stigende vækstrater eller stigende indtjening i de største kinesiske selskaber. Den skyldes slet og ret øget likviditet. Måske er det blot en reaktion på de alt for markant stigende aktiekurser, vi ser nu?« skriver Per Hansen.