Den Store Krystalkugle

Syv markante erhvervsfolk fik for et år siden at forudsige 13 begivenheder i 2003. Det kneb en del med pletskuddene, men en vinder blev dog kåret. Samtidig får syv nye erhvervsfolk chancen for at forudsige begivenhedernes gang i 2004.

Et år er gået, og et nyt er netop begyndt. Det er tid til at se tilbage og se frem. Derfor har Berlingske Tidende traditionen tro bedt syv ledere fra det danske erhvervsliv kigge i Den Store Krystalkugle og give deres bud på 13 begivenheder i 2004.

Kaster vi samtidig et blik tilbage på året, der er gået, træder en af dansk erhvervslivs helt tunge drenge i karakter. Vinderen af sidste års nytårsquiz blev nemlig den ellers noget trængte adm. direktør i TDC Henning Dyremose.

Med ni rigtige svar fik han uden at imponere lige akkurat knebet sig ind på førstepladsen foran Asger Aamund, der til daglig er bestyrelsesformand i blandt andet NeuroSearch.

Sidste års nytårsquiz var generelt præget af en noget ustabil indsats fra deltagernes side. En enkelt måtte inkassere et fem-tal, mens gennemsnittet i quizpanelet lå på syv rigtige svar ud af de 13 mulige. Men lad os se lidt nærmere på, hvordan det gik:

Sidste års nytårsquiz:Quizdeltagere i 2003 var:

Henning Dyremose, administrerende direktør i TDC.

Asger Aamund, bestyrelsesformand for Bavarian Nordic og NeuroSearch m.fl.

Stine Bosse, administrerende direktør i Tryg.

Lars Pallesen, rektor på DTU.

Flemming Østergaard, bestyrelsesformand i Parken.

Anne Birgitte Lundholt, administrerende direktør for Danske Slagterier.

Cristina Lage, daværende administrerende direktør i TV 2.1. Beslutter Folketinget at sænke mellemskatten eller topskatten med virkning fra 2004? (Svar: Ja)Regeringen har med virkning fra 1. januar 2004 sænket mellemskatten med et beløb, der svarer til 720 kroner årligt for alle, der betaler mellemskat. Mellemskatten vil fortsat være på seks procent, men bundgrænsen for, hvornår man skal betale mellemskat, hæves fra 198.000 til 210.000 kroner.2. Bliver TV 2 solgt inden 1. december 2003? (Svar: Nej)Den daværende administrerende direktør for TV 2 Cristina Lage måtte erklære sig inhabil og svarede måske, men ellers var der bred enighed i quizpanelet om at svare nej.

Bejlerne til TV 2 er ellers mange, og blandt de mulige købere har været nævnt Rupert Murdoch og hans verdensomspændende medieimperium, der har gjort sin entre i Danmark med radiostationen Sky. Blandt andre favoritter til at overtage TV 2 er Egmont, JP/Politikens Hus, Det Berlingske Officin, TDC, norske Schibsted og svenske Bonnier.

3. Stemmer den svenske befolkning ja til euroen i 2003? (Svar: Nej)Dette spørgsmål lagde for alvor quizpanelet ned, og kun Asger Aamund svarede korrekt. Alle meningsmålinger op til valget pegede på et sikkert svensk nej til euroen, og da svenskerne gik til stemmeurnerne 14. september, fik euroen da også tommelfingeren ned fra 56,1 pct. af vælgerne.

Det blev dog et eurovalg dybt præget af det tragiske knivdrab på den svenske udenrigsminister Anna Lindh få dage inden afstemningen.4. Ligger KFX-indekset over 250 pr. 1. december 2003? (Svar: Nej)Kun to af quizdeltagerne havde forudset de lumske vinde på det danske aktiemarked. KFX-indekset startede året i lige godt 200 for derefter at rasle ned til årets laveste kurs 12. marts, hvor indekset kun stod i 169,04.

Siden kom der dog godt gang i sejlene på det danske aktiemarked, og indekset nåede 4. november at 263.

Men ak for de optimistiske sjæle i quizpanelet så løjede vinden af, og 1. december stod KFX-indekset i 247,22 og er ikke kommet over 250 siden.5. Bliver kronprinsen gift inden 1. december 2003? (Svar: Nej)Det var kun den samlede vinder og nummer to i quizzen, der havde luret tronfølgerens planer om at vente med brylluppet til 14. maj 2004.

Dronningen gav 8. oktober 2003 sit officielle samtykke til det kongelige bryllup mellem Kronprins Frederik og frøken Mary Elizabeth Donaldson, der finder sted i Vor Frue Kirke.6. Bliver NESA solgt inden 1. december 2003? (Svar: Ja)Svaret på det sjette spørgsmål i nytårsquizzen er ikke helt lige til.

For selv om NESA rent faktisk blev købt af energiselskabet Elsam for 10,5 mia. kroner i efteråret 2003, så er handlen endnu ikke faldet endeligt på plads, da Elsams køb først skal godkendes af Energistyrelsen og Konkurrencestyrelsen. Afgørelsen skal ifølge Elsams købsaftale falde inden 1. marts 2004.7. Er Svend Erik Hovmand stadig skatteminister 1. december 2003? (Svar: Ja)Venstres Svend Erik Hovmand er stadig skatteminister, men lige inden 1. december startede et politisk stormvejr omkring skatteministeren, der endnu ikke er taget helt af. Den penible sag er afsløringerne af TDCs skattefradrag i milliardklassen, hvor teleselskabet i flere år har udnyttet et hul skattelovgivningen.

En undersøgelseskommission undersøger nu sagen og Svend Erik Hovmands rolle i den.8. Bliver Post Danmark helt eller delvist solgt inden 1. december 2003? (Svar: Nej)Det blev ikke til noget salg af Post Danmark i 2003, men regeringen er nu for alvor ved at line op til en delvis privatisering af det statsejede selskab.

Som en del af den konservative trafikminister Flemming Hansens nye postpolitik skal der inden for de nærmeste år sælges 25 procent af aktierne i Post Danmark.

9. Er Michael Laudrup stadig træner for Brøndby 1. december 2003? (Svar: Ja)Danmarks fodbold-darling nummer ét Michael Laudrup sidder fortsat sikkert i trænersædet hos Brøndby IF, og det havde alle quizdeltagere gættet på nær Stine Bosse, administrerende direktør i Tryg.

Selv om Brøndby blev snydt for mesterskabet i foråret 2003 af ærkerivalerne fra FC København, var det langt fra nok til at vippe sædet under Michael Laudrup.

I efteråret har Laudrups tropper taget revanche med en foreløbig sikker førsteplads i Superligaen.10. Kommer der nye børsnoteringer på Københavns Fondsbørs inden 1. december 2003? (Svar: Nej)Kun én enkelt havde bevaret pessimismen/realismen og korrekt vurderet, at 2003 ligesom 2002 ikke ville byde på nogen nye virksomheder på Københavns Fondsbørs.

Med afmatningen har Københavns Fondsbørs efterhånden fået reduceret antallet af virksomheder fra omkring 275 til 200.11. Gennemfører USA et militært angreb mod Irak inden 1. december 2003? (Svar: Ja) Quizpanelet var splittet, men fire af deltagerne havde dog forudset, at Mr. Bush ville blæse til angreb på Saddam Hussein i 2003.

Det skete allerede i marts.

I starten af december blev Saddam Hussein fundet i lille jordhule nær sin hjemby Tikrit, og han står nu over for at skulle dømmes ved en domstol i Irak.

12. Er der flere arbejdsløse i Danmark i oktober 2003 end i oktober 2002 målt på sæsonkorrigerede tal fra Danmarks Statistik? (Svar: Ja)Fire af quizdeltagerne havde bevaret pessimismen og svaret rigtigt på dette spørgsmål.

I oktober 2003 var der 180.600 arbejdsløse i Danmark ifølge de officielle tal fra Danmarks Statistik.

I samme måned året før lå tallet kun på 150.200 arbejdsløse.13. Bliver Magasin solgt inden 1. december 2003? (Svar: Nej)Fire af deltagerne i årets nytårsquiz vurderede ganske korrekt, at det gamle hæderkronede Magasin du Nord ikke blev solgt i det forgangne år.

Til gengæld blev 2003 året, da Magasins ejere Th. Wessel & Vett solgte stormagasinet Illum på Strøget i København for lukke lidt af hullet i pengekassen.

Krisen har i løbet af året kradset voldsomt i Th. Wessel og Vett, og firmaet præsenterede i foråret et rekordunderskud for 2002/2003 på 432 millioner kroner.