Danske kontorer billigst

Huslejen for kontorlokaler er faldet over hele verden i år. København er blandt de billigste i Europa.

Danske kontorer billigst - 1
København er stadig et af Europas billigste lande at leje et kontor i. En ny opgørelse fra konsulentfirmaet DTZ Research af priserne på 111 markeder viser, at udlejningsmarkedet verden over er lejers marked på grund af den økonomiske afmatning - med faldende priser til følge. I nogle tilfælde over ti procent.

Det gjaldt også i København, hvor kontorprisen pr. arbejdsplads - sådan opgør DTZ lejeprisen - faldt ti euro til 4.852 euro. Ikke noget stort fald, men Danmark er dermed i huslejekategori med eksotiske byer som Lissabon og Haag, som også ligger nær den europæiske bund. Til sammenligning er listens forudsigelige topscorer London (West End) med en pris på 14.895 euro efterfulgt af Paris med 13.448 euro. Listens top ti er i øvrigt stærkt domineret af europæiske storbyer, og i det hele taget er Vesteuropa med en gennemsnitshusleje på 6.700 euro det regionalt set dyreste sted at have kontor.

København udmærker sig også fortsat ved at være langt billigere end dens skandinaviske fætterhovedstæder. I Stockholm var prisen 10.853 euro og i Oslo 8.073 euro pr. arbejdsplads.

»Den lave leje skyldes først og fremmest, at København i modsætning til Stockholm og Oslo ikke mangler byggegrunde,« siger Jens Lindquist fra DTZ Danmark og siger endvidere, at der er byggegrunde nok til at skabe over tre mio. kvadratmeter kontorlokaler. Til sammenligning er der ca. ni mio. kontorkvadratmeter i København og omegn.

Københavnske funktionærer har også mere plads til store armbevægelser end den gennemsnitlige europæer, nemlig 20 kvm pr. ansat (inkluderer alle fællesarealer). Kun byer i Holland, Tyskland og Oslo har mere plads, mens eksempelvis de i Stockholm klemmer sig sammen på 17 kvm. Ansatte i London er med ti kvm de rene burhøns.