Da milliardærens raket gik op i røg og sendte israelsk rumindustri ud i mørket

Flammerne fortærede torsdag Tesla-stifter Elon Musks SpaceX-raket. Ombord var et israelsk prestigeprojekt, der sender landets rumambitioner flere år tilbage. Det kan blive dyrt for IT-milliardærens rumselskab.

Elon Musks SpacX-projekt har fået alvorlige ridser i lakken efter en raket eksploderede torsdag i sidste uge. Fold sammen
Læs mere

"Argghhh...". Den præcise reaktion fra lederne og forskerne i israelske Spacecom, kender vi ikke. Men mon ikke gru og rådvildhed stod malet i deres ansigter akkompagneret af lyde af den allerdybeste frustration og ord som ikke tåler gentagelse i disse spalter.

For 9.07 torsdag morgen amerikansk tid eksploderede raketten Falcon 9 i Cape Canaveral i Florida USA under forberedelserne til en opsending lørdag, og sendte en søjle af ild og sort røg op i himlen over den solrige amerikanske stat. Ombord var det israelske selskabs satellit Amos-6 til en samlet værdi af ca. 294 mio. dollars.

Det er det amerikanske selskab SpaceX, der er ejet af Tesla-stifteren Elon Musk, som står bag raketten. Nu kan den driftige IT-milliardær se frem til et dyrt efterspil.

Det skriver flere amerikanske medier.

Flammerne fortærede den absolut vigtigste satsning fra den højtflyvende israelske rumindustri og sendte den dermed ud i den største krise siden en israelsk astronaut omkom tilbage i 2003.

De første reaktioner af frustration er nu blevet skiftet ud med et mere pragmatisk og rungende: "Vi vil have vores penge tilbage".
Spacecom kan angiveligt søge en kompensation på 50 mio. dollars og samtidig kan det statsejede Israel Aerospace Industries, der reelt byggede satellitten, gøre krav på mere end 200 mio. dollars.

Søgsmålet er en helt naturlig reaktion fra det israelske selskab, der i den grad er blevet ramt i den vitale del af forretningen ved torsdagens eksplosion.
Spacecoms egenkapital menes at styrtdykke med 30 mio. dollar og samme vej er det børsnoterede selskabs aktie gået. Spacecom faldt torsdag med ni pct. på børsen i Tel Aviv og søndag var faldet så heftigt, at handlen med aktien blev suspenderet. Da handlen blev genoptaget faldt aktien hele 34 pct.
Egenkapitalen er ramt men, der er stadig meget at tære af for selskabet, og aktiekursens fald er alvorlig, men med tiden kan aktien stige igen. Mere kritisk er det med et kommende opkøb.

Kinesiske Beijing Xinwei Technology Group var tilsyneladende meget tæt på at købe Spacecom i en handel til over 285 mio. dollars. Den handel hænger nu i en usædvanlig tynd tråd, da netop en succesfuld opsendelse af  satellitten var en betingelse for et køb.

Der er mere en bare penge på spil også prestige og tillid. For det er tunge drenge fra det internationale erhvervsliv, der er at finde på kundelisten. Satellitten var leaset af en række store kunder, deriblandt Facebook og Eutelsat Communications, som havde til mål at skabe mere og bedre internet til store dele af Afrika med satellitten.

Spacecom vil nu forsøge at finde en ny vej op i rummet og direktør David Pollack vurderer, at det vil tage godt to år før selskabet igen kan sende en satellit i rummet.