Lillebror til Elon Musk: Mad er den næste revolution

Kimbal Musk er mindst lige så passioneret som sin mere kendte bror, Tesla-stifteren Elon Musk. Men hans mission er mere jordnær: Han vil forandre verden med mad.

Kimbal Musk, der her får en tår kaffe foran et af sine spisesteder, går for at være mere udadvendt end sin berømte storebror, Tesla-stifteren Elon Musk. Hans mission er bæredygtig mad som socialt samlingspunkt. Fold sammen
Læs mere

Pludselig lå han der. Nakken var brækket på en skiferie med familien. Med en stålplade i nakken og to måneder på langs til at tænke i havde Kimbal Musk i en alder af 38 et øjeblik af sjældent klarsyn.

Han genvandt førligheden, sagde op som chef for et tech­selskab og blev skilt fra sin kone. Og han besluttede, at madkultur skulle være dér, hvor han villle gøre en forskel. En rigtig forskel.

Med efternavnet Musk kan det ikke undre, at Kimbal brænder for sine overbevisninger. Hans langt mere kendte storebror er Elon Musk, den nærmest overmenne­skeligt energiske bagmand bag elbilproducenten Tesla og rumfartsselskabet SpaceX.

Begge er de ud af en familie, hvor trangen til at sætte i værk ligger i generne – i flere generationer.

Men hvor Kimbal ligesom Elon begyndte i den teknologiske løbebane – de stiftede netselskabet Zip2 sammen og blev dollarmillionærer på at sælge det – er det i kærligheden til at lave mad og til mad som samlingspunkt, at Kimba­l Musk har fundet sit kald.

I dag driver han spisesteder i flere amerikanske byer, der serverer lokale råvarer og er tænkt som lokale forsamlingssteder, hvor man gerne falder i snak med fremmede og deler maden.

Konceptet bygger på råvarer fra landmænd, som får hjælp til at skifte til økologi, og fra nyttehaver på skoler i specielt belastede by­områder, hvor børn lærer om sunde kostvaner.

Millionær som 25-årig

Det var sidstnævnte dimension, der dukkede op, da han lå der med brækket nakke og tænkte over livet.

Kimbal Musk har elsket at lave mad siden opvæksten i Sydafrika og efter flytningen til Canada og USA. Så da han og Elon stod som 25-26-årige og havde solgt Zip2 for over 300 mio. dollar – og aldrig behøvede arbejde igen – overlod han teknologien til Elon og gik på kokkeskole.

Her havde han sin anden store aha-oplevelse efter terrorangrebet 11. september 2001, da han som frivillig lavede mad til rednings­folkene ved World Trade Center.

»Det var egentlig min mening at vende tilbage til tech. Men at lave mad til redningsfolkene var så overvældende en følelse af sammenhold. På én gang det bedste og værste, der er sket for mig,« har han udtalt til britiske The Guardian.

Kort tid efter etablerede han sin første restaurant, The Kitchen.

Kimbal Musk har dog hverken glemt broderen eller techverdenen. Han sidder i bestyrelsen for både Tesla og SpaceX – og skulle der engang ske noget med Elon Musk, er Kimbal udpeget til at tage over.

»Jeg tror klart, at der er noget genetisk ved det,« sagde han sidste år i et interview med Denver Business Journal.

»Jeg er bare nødt til at lave noget, jeg brænder for.