Business-update: »Vilde« udsving – nu brager realkreditlån opad

Berlingskes Business-redaktion guider dig til dagens vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

»Udsvingene på de finansielle markeder er vilde i øjeblikket,« skriver Brian Friis Helmer, privatøkonom i Arbejdernes Landsbank, efter at flere uger med rentefald nu har medført store kursstigninger på de 30-årige realkreditlån. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold/Arkivfoto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kære læser, det er blevet onsdag eftermiddag og dermed også blevet tid til dagens udgave af Berlingskes Business-update.

I dag skal vi forbi renter og realkreditlån samt to strejker. I den ene strejke har landets regering grebet ind, og der er således udsigt til smult vande.

Dette er dog mere, end man kan sige om strejken, der er blevet sommerens store danske erhvervsdrama.

God læselyst!

Rentefald sender fireprocent lån mod topkurs

»Udsvingene på de finansielle markeder er vilde i øjeblikket.«

Det skriver Brian Friis Helmer, privatøkonom i Arbejdernes Landsbank, efter at flere uger med rentefald har medført store kursstigninger på de 30-årige realkreditlån.

»For blot tre uger siden var fire procent-lånet med afdrag helt nede at vende i kurs 94. I begyndelsen af sidste uge var det 30-årige fire procent-lån med afdrag i en kurs under 97, mens det altså i dag har krydset kurs 99 og med hastige skridt nærmer sig en kurs på 100,« pointerer Brian Friis Helmer.

Renten er dog stadig markant højere, end den var ved årsskiftet. De højere renter betyder overvejende dyrere boligkøb, mens konverteringer for eksisterende boligejere til lån med højere renter stadig er aktuelt.

»Aktuelt er det især boligejere med 0,5-, 1,0-, 1,5-  og 2,0 procent-lån, hvor en opkonvertering vil være værd at overveje, idet de kan skære en god luns af restgælden. Boligejerne er allerede godt i gang med konverteringerne, hvor lånetilbuddene fra realkreditinstitutterne i maj steg med 29 procent i forhold til april,« skriver Brian Friis Helmer.

Yngre piloter går i åben krig med SAS-piloter og Dansk Metal

Flyvebranchens Personaleunion, FPU, som overvejende organiserer yngre piloter, går midt i SAS' konflikt med strejkende piloter i clinch med deres pilotkolleger og Dansk Metal, som organiserer de strejkende piloter gennem Dansk Pilotforening.

Det skriver Finans.

FPU-formand Thilde Waast mener, at Dansk Metal kannibaliserer på konflikten ved at forsøge at få de yngre piloters arbejdspladser lukket. De yngre piloter er overvejende ansat i SAS-datterselskaberne SAS Connect og SAS Link til en lavere løn end de ældre piloter.

»Jeg synes ikke, det er mig, der skaber konfliktsituationen. For det første, fordi vi har været overenskomstdækket under LO i mere end 50 år, og for det andet fordi Dansk Metal efter at have haft piloterne under sig i omkring et halvt år nu mener, at de virksomheder, som vores medlemmer arbejder i, skal lukkes,« siger Thilde Waast til avisen.

Norges regering griber ind i strejke på gas- og oliefelter

En strejke planlagt til denne uge for medarbejdere i det norske statsejede energiselskab Equinor – det tidligere Statoil – skubbede i går de europæiske gaspriser til det højeste i fire måneder.

I de seneste år har Norge stået for mellem 20 og 25 procent af Europas samlede gasforsyning, og strejken truede således med at skære i landets gaseksport med næsten 60 procent og forværre energikrisen i forbindelse med Ukraine-krigen.

Det var da også for stor en pille at sluge, for nu har ejerne, den norske regering, grebet ind og stoppet strejken, hvilket den har beføjelser til. Det skriver Reuters og norske E24.

»Vi er glade for at se, at regeringen forstod alvoren af ​​situationen og handlede for at opretholde Norges omdømme som en pålidelig og stabil leverandør af naturgas til Europa,« udtaler brancheforeningen Norske Olie og Gas.

Her er fem skarpe bud på historier fra Berlingske Business:

1. Kongehuset tager historisk beslutning – kapper båndet til ECCO

Kongehuset tager titlen som Kongelig Hofleverandør fra Ecco. Det er meget usædvanligt og et kraftigt signal til Ecco om selskabets forretninger i Rusland, mener eksperter, der samtidig kalder Kongehusets beslutning for historisk.

Læs journalist Katrine Mengels artikel her.

2. SAS-direktør: Konkursbeskyttelse var hele tiden en del af planen

Pilotstrejken fra mandag middag fremskyndede SAS' planer om at søge konkursbeskyttelse. Det har dog hele tiden været meningen, at den ville komme som en del af den store spareplan, siger norsk SAS-chef.

Læs journalist Thomas Breinstrups artikel her.

3. Dansk Metal lukker strejkesmuthul for SAS

SAS etablerede et skuffeselskab, straks piloterne første gang varslede strejke. Dette blev for få uger siden aktiveret med SAS-topfolk i ledelsen. Nu er der både konflikt- og blokadevarsel mod selskabet.

Læs journalist Thomas Breinstrups artikel her.

4. Rejseselskaber er nervøse: Kæmpe rejseweekend venter forude

Tusinder af danskere risikerer at strande i udlandet på grund af SAS-strejken, for det er nærmest umuligt at skaffe billetter hos andre luftfartsselskaber. Nu undersøges det, om man kan køre gæster i bus til en lufthavn, så de kan komme hjem. Kraftig opfordring til SAS-ledelsen og -piloterne om at få løst konflikten hurtigst muligt.

Journalist Thomas Breinstrup leverer et vaskeægte SAS-hattrick. Læs hans tredje artikel her.

5. Sådan rammer Nationalbankens forslag boligkøbere

Hvis Nationalbanken får sin vilje, skal der strammes kraftigt op på vilkårene for at låne penge til boligkøb. Det vil få nogle dramatiske konsekvenser for danskernes boligøkonomi. Se, hvordan de vil slå igennem i forskellige områder og prisniveauer.

Læs journalist Povl Dengsøes artikel her.

Tak, fordi du læste med!