Business-update: Prisen på dansk yndlingslån fordoblet siden januar

Berlingskes Business-redaktion guider dig til de vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Specielt i storbyerne er afdragsfrihed populært – men det er blevet betydeligt dyrere i løbet af i år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God eftermiddag og velkommen til denne tirsdags Business-update, der giver overblik over de vigtigste erhvervsnyheder. Vi skal i dag omkring engelske tankstationer, der i krisens navn tømmes for brændstof på få timer, og Finanstilsynet der – igen – advarer mod investeringer i den risikofyldte kryptovaluta. Vi lægger dog ud i den amerikanske kongres, hvor situationen kan få konsekvenser for boligpriserne herhjemme.

Gældsuro i USA kan føre til fald i danske boligpriser

I USA er der i Kongressen uro om at forlænge grænsen for det amerikanske gældsloft frem til december næste år. Det betyder, at USA risikerer at blive hårdt ramt af en delvis nedlukning af statslige kontorer. Og dét bør de danske boligejere holde et vågent øje med, skriver Børsen.

Krisen om USAs gældsloft har som ringe i vandet ramt Danmark, hvor renten på den danske tiårige statsobligation stiger 0,04 procentpoint til en rente på 0,09 procent, hvilket er det højeste niveau siden slutningen af juni 2021.

»Det betyder, at det bliver dyrere at låne til en ny bolig, ligesom det også bliver dyrere at optage nye lån i boligen. Derudover lægger det et nedadgående pres på boligpriserne,« siger Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom og chefanalytiker i Nordea.

Finanstilsynet advarer: Kryptovaluta er Det Vilde Vesten

Investering i kryptovaluta er populært blandt almindelige hjemmeinvestorer, der ønsker at spæde ekstra til opsparingen. Den stigende popularitet får nu Finanstilsynet til at gentage tidligere advarsler mod kryptovaluta som investeringsform. Det skriver tilsynet i en pressemeddelelse.

I modsætning til de fleste andre investeringsprodukter er der ingen lovgivning, som sætter grænser for, hvor kompleks, uigennemsigtig og risikabel en investering i kryptoaktiver må være.

»Finanstilsynet planter et advarselsskilt på kryptovaluta, fordi udstedere af kryptovaluta ikke er lovregulerede eller underlagt tilsyn fra myndighederne. Det samme gælder ofte handelstjenesterne. Forbrugerne kan derfor ikke føle sig beskyttet, i samme grad som hvis forbrugerne handler med regulerede finansielle produkter som aktier og obligationer,« siger kontorchef Ulla Brøns Petersen fra Finanstilsynets Forbrugerkontor.

Benzinmangel i England: Inden for et par timer er der tømt

I England tømmes tankstationer i panik, og brændstofkrisen fortsætter.

Det skriver The Guardian.

Landet over ses eksempler på tankstationer, der på få timer tømmes for benzin af de desperate forbrugere.

Brian Madderson er formand i PRA, der repræsenterer størstedelen af landets benzinhandlere, og han siger ifølge The Guardian til BBC:

»Så snart der kommer en ny tankvogn til en tankstation, giver folk på sociale medier beskeden videre om, at der er kommet nyt brændstof, og så er det som bier omkring en honningkrukke. Alle flokkes dertil, og inden for et par timer er der igen tømt.«

Dårlig timing for boligkøbere: Prisen på afdragsfrihed fordoblet i år

Blandt førstegangsboligkøbere er afdragsfrihed populært – særligt i storbyerne. Men i løbet af i år er prisen på yndlingslånet steget betydeligt. Siden januar er det blevet dobbelt så dyrt. Det skriver Finans.

Jyske Realkredit og Realkredit Danmark meddelte mandag fondsbørsen, at de er klar med toprocentslånet. Totalkredit og Nordea Kredit har allerede lånet liggende. For dem på udkig efter ny bolig er timingen ikke i top. Mandag landede der nye tal fra Nationalbanken på realkreditlånet – de viser, at de afdragsfrie lån fortsat vinder markedsandele.

»Det er en relativ ny tendens, der satte ind mod slutningen af 2020, efter at de afdragsfrie lån har været på retræte over en længere årrække,« siger Realkredit Danmarks cheføkonom, Christian Hilligsøe Heinig, til Finans.

Her er fem skarpe bud på nyheder og analyser fra journalisterne på Berlingske Business:

Regeringens nye logning vil koste trecifret millionbeløb om året

Justitsminister Nick Hækkerup (S) ændrer modvilligt på den omfattende overvågning af danskernes tele- og internetdata, men forudser nye problemer med EU. Teleselskaberne og internetudbyderne kan imødese en trecifret millionregning.

Læs historien her.

Australien tager ladegreb mod Googles annoncedominans

Konkurrencemyndighederne kræver ekstra magt for at kunne bremse internetgiganten, der har sat sig på det digitale annoncemarked. I Danmark går over fire ud af ti annoncekroner til de amerikanske teknologigiganter, viser ny kortlægning. Australien går nu efter at få stækket Googles brug af internetdata til at sælge målrettede annoncer med, fordi det har nået et skadeligt omfang.

Læs historien her.

Danske aktier fortsætter nedturen: Er halvvejs i korrektion

Det er bare ikke sjove dage for danske aktier. Tirsdag tager de pladsen som de dårligste i hele Europa, og eliteindekset C25 bliver nu handlet i den laveste kurs siden juli.

Læs artiklen her.

Minister afviser kritik af ladeinfrastrukturen: »De kunne sådan set selv have fået fingeren ud«

Til Berlingske rettede tre af landets største aktører for elbiler og opladning skarp kritik mod den danske ladeinfrastruktur. Det store salg af elbiler overhaler udrulningen af ladestandere med længder, lyder bekymringen. Trafikminister Benny Engelbrecht (S) »synes ikke, der er grund til at komme og pege fingre«. Desuden kunne markedets aktører »selv have fået fingeren ud«, hvis de havde forudset den store eksplosion i salget, lyder det fra transportministeren.

Læs artiklen her.

Vild vækst i Billund – Salget af LEGO-klodser slår nye rekorder, og pengene fosser ind på LEGO-familiens konto

Første halvår 2021 blev endnu et rekordår for den danske spydspids i legetøjsbranchen, LEGO. Fra januar til juni steg salget af LEGO med 43 procent til 23 milliarder kroner. Samtidig mere end fordoblede LEGO-koncernen sit overskud.

Læs artiklen her.