Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
God eftermiddag og velkommen til tirsdagens business-update, som giver dig et overblik over de vigtigste erhvervsnyheder lige nu.
Nedlukningen af det københavnske natteliv er tirsdagens største historie, men vi skal også lige forbi Ilse Jacobsen, fremtiden for Magasin og et succesfuldt øl-eventyr i Kina.
Men først skal vi til et overblik over nogle af reaktioner på de nye coronarestriktioner i hovedstaden.
Rystede restauratører
Regeringen indfører nu en række tiltag målrettet natteliv og restaurantionsbranchen i hovedstadsområdet. Den tilladte åbningstid for restauranter, barer, cafeer og lignende serveringssteder med bevilling hertil begrænses til klokken 22.00 fra torsdag 17. september. Desuden indføres der krav om mundbind eller visir på disse steder – dog ikke, når man sidder ned.
Torben Olsen, der står bag 11 spisesteder i det centrale Københavner, siger, at det vil føre til omfattende fyringer, og han frygter, at flere vil bukke under. Andre i branchen frygter samme udvikling.
»Det her er en katastrofe for branchen. Med det her fjerner de vores omsætning. Nu kommer fyringer, de kommer promte, og de vil være mange. Hvis der ikke kommer hjælp, lukker vi stort set alle sammen,« siger Torben Olsen.
Læs historien af Lasse Friis og Jakob Chor lige her.
Den store danske pubkæde The Old Irish Pub tager nu konsekvensen af regeringens nye coronarestriktioner i hovedstaden og lukker en række pubber. Hos Old Irish opfordrer direktør Peder Blak til, at der etableres tæt samarbejde mellem restaurationsbranchen og sundhedsmyndighederne.
»Indtil nu er vi blevet holdt fuldstændigt i mørket. Vi har ingen chance for at planlægge noget som helst. Det er simpelthen ikke fair og virker en anelse respektløst fra myndighedernes side,« siger han.
Læs historien af Søren Martin Olsen lige her.
»Det er jo ren idioti,« siger Christian Aarø, som driver den tostjernede restaurant AOC samt No2 og Trio. Også Københavns toprestauranter er stærkt udfordrede af de nye lukketider.
Læs historien af Søren Frank her.
Succes for øl-eventyr i Kina
Mens barer og restauranter er rystede over nye coronarestriktioner i København, melder det danske bryggeri- og barimperium Mikkeller om en overraskende succeshistorie fra Kina.
Mikkellers bar i Shanghai har udviklet sig til en sjælden optur i et coronaramt år med få lyspunkter, skriver Dagbladet Børsen.
»Baren blev med det samme den bedst indtjenende bar og er nu den af vores barer med størst omsætning uden for Danmark,« siger Mikkel Borg Bjergsø, der er stifter og direktør i Mikkeller.
Salling Group siger nej tak til Magasin
De danske Magasin-stormagasiner kan stå over for et snarligt muligt salg. En af de måske oplagte købere, dagligvarekoncernen Salling Group, holder sig dog ude af en mulig købsproces, skriver erhvervsmediet Finans.dk
Koncernchef Per Bank skriver i en besked til Finans, at hans kommentarer er de samme som han gav i efteråret 2018 om emnet. Da konstaterede Salling-chefen:
»Vi har sagt nej tak til at indgå i en proces om Magasin. Vores Salling-stormagasiner er inde i en rigtig flot udvikling, men jeg vurderer ikke, at vi skal bruge kapital på flere stormagasiner. Vores fokus ligger på at udvikle den nuværende forretning, selvom vi selvfølgelig også holder øje på nye muligheder.«
Ilse Jacobsen får overskud
Designeren Ilse Jacobsen fra Hornbæk har været i skudlinjen siden et stort kritisk portræt – I løvindens hule bliver alle spist – af hende i Berlingske i 2018.
Nu viser et nyt regnskab, at hendes virksomhed Ilse Jacobsen Hornbæk (IJH) i 2019 fik vendt et stort underskud til et overskud på 2 millioner kroner. Samtidig var bruttofortjenesten den klart højeste, der nogensinde er registreret i selskabet, skriver Finans.dk
IJH kalder selv 2019 for en »klar forbedring« i sit nye regnskab og hæfter sig samtidig ved, at virksomheden er blevet stabiliseret og professionaliseret gennem en ny ledelse.
»Bestyrelse og ledelse har i årets løb haft fokus på at skabe et stærkt økonomisk fundament for brandet og den internationale ekspansion,« står der i det nye regnskab ifølge Finans.dk
Her er fem skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business:
1. »Der er ingen, der har sagt, at den grønne omstilling skulle være en gratis omgang.«
Klimarådets formand, Peter Møllgaard, går nu ind i debatten om Eldrup-kommissionens forslag til grøn bilbeskatning og om den høje pris for at få flere elbiler på vejene i Danmark. Vibeke Svansø har talt med ham.
2. 12 år og to nederlag stopper ikke Skat: »Det er en absurd sag«
Resterne af den danske erhvervsgigant ØK, EAC Invest, kæmper på 12. år en udmattende sag med skattemyndighederne. Sagen, der tager sit udspring i Venezuela, binder virksomheden på hænder og fødder, siger direktør. For nylig afsluttede Ecco en skattesag efter 14 år. Vibe Hyltoft folder historien ud i vores serie om skattemyndighedernes lange arm.
3. »Fars lille suttetøs«, »Fars lille lebbetøs« og en penis udført i linsedej på bageriet
TV-værten Sofie Linde har for alvor sat sexchikane på dagsordenen. En historie om chikane fra et bageri har ført til en stramning af ligestillingsloven, så »tonen« i en virksomhed ikke længere er undskyldning for sexchikane, skriver Birgitte Erhardtsen.
4. Nu kommer skattesmækket til firmabiler – og de grønne rammes hårdest
De første skattestigninger er begyndt at ramme danskere med leasede firmabiler. Og de største er på vej til dem, der har valgt klimavenlige el- og hybridbiler. Det sker netop, som Folketingets partier varmer op til forhandlinger om at gøre den danske bilpark mere miljørigtig i kølvandet på Eldrup-rapporten, skriver Povl Dengsøe.
5. Nye tal aflyser kraftigt fald i boligpriser: »Sådan er det bestemt ikke gået«
De økonomiske vismænd forventede store fald i boligpriserne i coronakrisens første måneder, men de forventninger er foreløbigt blevet gjort til skamme, viser ny analyse. Det skriver Jonas Ingvardsen.