Business-update: EM-feber får danskerne til at flå én bestemt vare ned fra hylderne

Berlingskes businessredaktion guider dig til de vigtigste nyheder om økonomi og virksomheder.

Der var ekstraordinært god EM-stemning i Parken i København mandag aften, da Danmark tævede Rusland 4-1. (Photo by STUART FRANKLIN / POOL / AFP) Fold sammen
Læs mere
Foto: STUART FRANKLIN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God eftermiddag og velkommen til tirsdagens Business-update.

Det er en eftermiddag, som står i blandt andet boligernes og boldens tegn.

Dagens helt store historie er, at Det Systemiske Risikoråd nu har løftet sløret for sit forslag til indgreb på det glohede boligmarked. Og det sætter regeringen under pres. Berlingske journalister klæder dig på til at forstå, hvad der er op og ned med blandt andet et overblik, en guide og en analyse. Læs med længere nede her i Business-updaten.

Men vi starter med at runde det store EM-brag i Parken i går. Danskerne flår nemlig en særlig vare nede af hylderne.

Landsholdstrøjer bliver revet væk

EM-feberen har ramt danskere, og de røde-hvide landsholdstrøjer er voldsomt populære i butikkerne. Har du en drøm om at eje en af de tre typer af trøjer, så kan det allerede nu være for sent. Det skriver Jyllands-Postens erhvervsmedie Finans.

Danmarks fire største sportskæder Sport24, Intersport, Sportmaster og Unisport melder enten helt udsolgt på alle tre trøjer eller så godt som udsolgt på sine hjemmesider.

»Online er vi ved at være totalt udsolgt, men der er lidt på lager rundt om i butikkerne,« siger Lars Elsborg, administrerende direktør i Sport24.

Kun tre af kædens 61 butikker har et mindre antal trøjer tilbage. 4-1-sejren over Rusland mandag aften satte yderligere gang i trafikken.

»Tirsdag morgen er det væltet ind med reservationer på trøjerne. Jeg har ikke overblikket endnu, men der er ingen tvivl om, at der efter i går er sket noget dramatisk,« siger Lars Elsborg.

Direktøren ærgrer sig over, at man ikke bestilte flere trøjer hjem. Han havde ikke regnet med det ville »gå så meget amok.«

Der er kun det antal trøjer, der var fra turneringsstart, og de er bestilt hjem for længe siden. Tøjproducenten Hummel, der står bag landsholdstrøjerne, kan ikke bare levere flere trøjer.

Jyske Banks direktør: Markedskræfterne må tage over

Staten kan tabe store summer, hvis regeringen ikke snarest lader bankerne overtage långivningen til de virksomheder, der har fået ekstraordinære lån hos Skattestyrelsen under coronakrisen. Sådan lyder advarslen fra Anders Dam, Jyske Banks ordførende direktør, i Finans.

Alle virksomheder har siden maj 2020 kunnet låne penge af Skattestyrelsen til betaling af blandt andet moms og A-skat. Lånene er uden renter, og de er givet uden forudgående kreditvurdering. Foreløbig løber de op i knap 30 milliarder kroner. Til november forfalder de første lån.

Søndag kunne Finans fortælle, at Skatteministeriet har startet en dialog med bankernes brancheorganisation, Finans Danmark, om hvorvidt bankerne kan overtage statens tilgodehavender fra de særlige coronalån. Men det er uklart, under hvilke vilkår det i givet fald skal ske på.

Anders Dam siger, at Jyske Bank gerne vil hjælpe med lån til »levedygtige virksomheder, så de kan få betalt deres skattegæld.«

»Da den naturlige selektion på markedspladserne har været sat mere eller mindre ud af kraft i de sidste 5-6 kvartaler, vil der desværre være nogen, som vi takker pænt nej til at yde yderligere lån,« lyder det i en skriftlig udtalelse til Finans.

Teslas omsætning skyder i vejret i Danmark

Det går godt for Tesla i Danmark. I 2020 blev der sendt 5000 Tesla-biler ud på de danske veje, viser et frisk regnskab fra Tesla Motors Denmark ApS, som Børsen omtaler.

De seneste fire år er omsætningen vokset fra 245 millioner kroner til knap 2 milliarder kroner. Blot i perioden 2019-2020 næsten fordoblede elbilproducenten antallet af solgte biler til danskerne.

Overskuddet lød i 2020 på 20,3 millioner kroner mod et overskud på 30,4 millioner kroner i 2019.

»Selskabet leverede 4687 biler mod 2737 biler i 2019, hvilket resulterede i en stærk stigning i selskabets driftsresultat. Uden en engangseffekt af det aktiverede skatteaktiv i 2019 er virksomhedens nettoresultat forbedret,« skriver Tesla-ledelsen i regnskabet.

Her er fem skarpe bud på nyheder og analyser fra journalisterne på Berlingske Business:

1. Sådan vil regeringens finansielle toprådgivere gribe ind på det rødglødende boligmarked

Den høje fart på boligmarkedet med rekordmange handler og tocifrede prisstigninger fik allerede for flere måneder siden regeringens finansielle toprådgivere til at varsle, at de barslede med en stribe forslag til et indgreb.

Mandag holdt Det Systemiske Risikoråd med nationalbankdirektør Lars Rohde for bordenden møde, og nu har rådet officielt meldt ud, hvilke konkrete anbefalinger der er sendt videre til erhvervsminister Simon Kollerups (S) skrivebord.

Det sker i form af en såkaldt henstilling, som regeringen har tre måneder til enten at følge eller komme med en redegørelse for, hvorfor man ikke vil følge. Rådet henstiller til regeringen, at den strammer danske boligejeres adgang til afdragsfrie lån. Berlingske journalister giver dig overblikket.

Læs den historie her.

2. Guide: Hvem og hvor rammer nyt forslag om indgreb på boligmarkedet hårdest

Tirsdag middag har Det Systemiske Risikoråd, der er er statens finansielle vagthund, henstillet til regeringen, at den strammer danske boligejeres adgang til afdragsfrie lån.

Men hvem vil sådan et forslag ramme, og hvilke konsekvenser kan det få for boligpriserne? Berlingske guider dig.

Læs den historie her.

3. Indgreb på boligmarkedet giver god mening – før fartblindheden tager over

Selvom aktiviteten de seneste uger er dæmpet på det danske boligmarked, er forslaget fra Det Systemiske Risikoråd om et indgreb på boligmarkedet fornuftigt. Her er afdragsfriheden et godt redskab til at sikre en faldende gældsprofil hos boligejerne, når nu renten ikke er en begrænsende faktor for lånemulighederne.

Men Nationalbanken kan også med fordel sende en klar besked til kollegaerne i Den Europæiske Centralbank om, at negative renter har alvorlige negative konsekvenser. Det skriver Berlingskes økonomiske redaktør Ulrik Harald Bie i en kommentar.

Læs den her.

4. Flere kvinder skal være iværksættere – Stine Mølgaard er en del af den »sjældne race«

Flere kvindelige iværksættere som rollemodeller skal få flere kvinder til at tage springet ind i iværksætterlivet, mener Dansk Erhverv.

En af de rollemodeller er Stine Mølgaard Sørensen, der oplever en stigende efterspørgsel på de kvindelige forbilleder.

Hun føler sig ikke som en sjælden race, men hun kan godt se det, når hun kigger i statistikkerne.

»For det første laver jeg sundhedsteknologi, for det andet er jeg kvinde,« forklarer hun.

Mere præcist er hun co-founder og coo i den sundhedsteknologiske virksomhed Radiobotics.

Læs den historie her.

5. Bitcoin slagtes efter et gyldent forår

Efter et forår hvor det så ud, som om ikke engang himlen var en grænse for kryptovalutaen bitcoin, er lykken nu vendt for den omdiskuterede værdigenstand.

Nu ligger prisen på 31.685 dollar for en bitcoin, ifølge CoinMarketCap.

Det er et fald på ni procent siden fredag, og det markerer bitcoins laveste pris siden slutningen af januar og en halvering af prisen i forhold til april, hvor bitcoin ramte sin ultimative højde på næsten 65.000 dollar.

Læs den historie her.

Fortsat rigtig god dag!