Business-update: Dansk erhvervsstjerne får vildt topjob i prominent investeringsbank

Berlingskes Business-redaktion guider dig til dagens vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Den 42-årige Michael Bruun, til venstre på billedet, kravler længere op ad stigen i prominent investeringsbank. (arkiv) Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God eftermiddag og velkommen til onsdagens Business-update fra Berlingske. Vi har, som altid, været nyhedsbilledet rundt for at give dig et hurtigt overblik over de vigtigste historier i erhvervslivet på endnu en varm sommerdag.

Når du skal lave aftensmad i aften, er det en god idé at gøre det inden klokken 19. Elpriserne kommer nemlig til at slå rekord og nå op på 5,5 kroner for én kilowatt-time mellem 19 og 20 i aften.

Rigtig god læselyst.

Dansk stjerne kravler endnu længere op ad stigen i prominent investeringsbank

Den kun 42-årige danske Michael Bruun har siden 2004 arbejdet sig op i toppen af en af de største investeringsbanker i verden, nemlig Goldman Sachs. I 2021 blev han udnævnt til Head of Corporate Equity for Europa, Mellemøsten og Afrika i Goldman Sachs Asset Management-division. Men nu er han igen blevet forfremmet, skriver Børsen.

Af hans LinkedIn-profil fremgår det nu, at hans ansvarsområde kommer til at omfatte hele verden med den nye stilling Global co-Head of Private Equity, Goldman Sachs Asset Management. Michael Bruuns nye job har base i London, hvor han i forvejen har boet i en række år.

Læs mere i Børsen her.

SAS-formand afviser kritik af deres store kriselån

SAS har fået en kapitalindsprøjtning og indgået en låneaftale med det amerikanske finanshus Apollo Global Management, der har stillet godt fem milliarder kroner i kriselån til rådighed for flyselskabet – men lånet er på ingen måde gratis.

De skal nemlig have 11,3 procent i rente i de ni måneder, som lånet løber. Apollo har også en option på at blive storaktionær i SAS – hvis det ikke bliver muligt, skal Apollo have flere penge, svarende til en rente på over 23 procent. Aftalen har vakt stor kritik, skriver Børsen.

Det er både det høje renteniveau, og spekulationer om, hvorvidt Apollo var den eneste mulighed og derfor selv har sat rentekravet.

Men nu afviser SAS' bestyrelsesformand, Carsten Dilling, kritikken og forsvarer aftalen.

»Apollo er et stort og anerkendt finanshus med ekspertise i vores industri. Og ja, det er kostbart at skaffe denne slags lån, fordi der er en risiko for långiveren, og så stiger renten. Men det er vigtigt at forstå, at både omkostningerne til lånet og honorarer til rådgivere har et formål: at styrke SAS’ balance med 20 milliarder kroner og nedbringe vores finansomkostninger med 1,5 mia. årligt. Så selvom omkostningerne ser store ud, så er der meget hurtig tilbagebetalingstid på dem,« siger SAS-formanden til Børsen.

Læs mere her.

Den aftale, der skal hjælpe danskere med høje elpriser, giver en lempelse på 50 kroner i år

En ny kompensationsaftale der skal hjælpe danskere, der er ramt af de høje elpriser, som i øvrigt slår rekord i dag, drukner i de skyhøje elpriser. Det skriver Finans.

Kompensationsaftalen, der blev præsenteret af finansminister Nicolai Wammen (S) op til sommerferien, vil ikke spare elkunderne for meget, skriver Finans. Aftalen skal sænke elafgiften med 4 øre per kilowatt-time (kWh) i 4. kvartal i år, mens elafgiften sænkes med 4,3 øre i 2023.

Revisionshuset BDO har nærstuderet forslaget, der viser, at en almindelig husstand med et årligt elforbrug på 4.000 kWh med aftalen kun vil spare 50 kroner i år og 215 kroner i 2023.

Læs Finans' historie her.

Den svenske regering vil refundere 30 milliarder til svenskerne for de høje elpriser

Den svenske regering vil indføre en højomkostningsbeskyttelse for høje elpriser med mindst 30 milliarder i refusion, siger statsminister Magdalena Andersson i dag på et pressemøde, hvor det blandt andet lød, at mange får ondt i maven, når de tænker på vinterens elregning, og at vi har noget, der nærmest ligner en krigsøkonomi.

Det skriver det svenske medie Omni.

Også virksomheder vil kunne tage del i højomkostningsbeskyttelsen, som i alt kommer til at være 60 milliarder svenske kroner.

Læs historien og øv dit svenske her.

Her er fem skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business:

 

Så meget er priserne på ejerlejligheder faldet i de forskellige københavnske bydele

I går skrev vi på Berlingske, at boligpriserne dykker i det meste af landet. »Det her er ret voldsomme tal for boligmarkedet,« lød reaktionen fra cheføkonom Jeppe Juul Borre, Arbejdernes Landsbank, til Berlingske.

I dag kan du læse, hvor meget priserne på ejerlejligheder er faldet i de forskellige københavnske bydele.

Læs med her og se, hvordan det ser ud, hvor du bor.

I Danmark er gaspriserne eksploderet – men det ser helt anderledes ud hos vores naboer

På Berlingske har vi været på jagt efter et svar på, hvorfor der er enorme forskelle mellem, hvor meget gaspriserne er steget over det seneste år. Mens gaspriserne i Danmark er eksploderet, er det nemlig ikke det samme billede hos vores naboer.

Følg vores jagt her.

Tyskland har gas til mindre end tre måneder

Hvis Rusland lukker for gassen, kan Tyskland kun kunne klare sig i to og en halv måned, og i Sverige er man gået i gang med at bruge oliefyrede kraftværker for at holde lysene tændt.

Selvom de tyske gaslagre står til at være 95 procent fulde til november, vil det kun dække omkring 2,5 måneds opvarmning, strøm og forbrug i erhvervslivet, hvis de russiske haner lukkes helt, siger Klaus Müller, der er direktør for den tyske energistyrelse, Bundesnetzagentur.

Læs mere her.

Overblik: Her er Konservatives 2030-plan – skattelettelser, skattelettelser og skattelettelser

Sommergruppemødesæsonen er over os, og onsdag blev det De Konservatives tur til at afholde pressemøde. Selvom spændingen ikke var ligeså høj i dag som i går, da man nåede at tænke, om Mette Frederiksen mon ville udskrive valg, løftede Konservative sløret for sin 2030 plan:

»En sund økonomi med finansierede skattelettelser og råd til velfærd«.

Vi ruller punkterne ud for dig her.

TikTok slår de unges tv-forbrug ud – og tager også søgninger fra Google

Unge mellem 16 og 24 bruger nu mere tid på det sociale medie TikTok end foran fjernsynet. Samtidig begynder flere at bruge TikTok som en erstatning for Google, når de skal finde lokale restauranter. Det presser både tv-distributører og nu også Google.

Se historien her.

Tak, fordi du læste med!