Business-update: Coronakrisen vender op og ned på alt - nu er kul pludselig det dyreste fossile brændstof

Berlingskes businessredaktion guider dig til de vigtigste historier blandt de mange nyheder om coronavirussen, der vedrører økonomi og virksomheder.

Kollapset i olieprisen har vendt op og ned på energimarkedet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kacper Pempel/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi har taget hul på tredje epidemiuge.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har mandag eftermiddag meddelt, at regeringen forlænger nedlukningen af Danmark frem til 13. april for at mindske smitte med coronavirus.

Beslutningen møder bl.a. opbakning fra Dansk Industri (DI).

»Førsteprioriteten er at bryde smittekæderne og redde liv. Ikke desto mindre rammer det selvfølgelig rigtig mange virksomheder og arbejdspladser hårdt, fordi indtægterne tørrer ud. Derfor gælder det om, at vi hurtigst muligt får de mange gode hjælpepakker bragt i spil,« udtaler DIs adm. direktør, Lars Sandahl Sørensen, i en pressemeddelelse.

Her er dit overblik over dagens vigtigste historier om coronakrisen, der vedrører økonomi og virksomheder.

Nu er de billige kul pludseligt det dyreste fossile brændstof

Kul, der normalt er verdens billigste og mest beskidte brændsel, er nu verdens dyreste fossile brændstof, skriver Bloomberg.

Coronakrisen har ført til et globalt sammenbrud i olieprisen, og det betyder ifølge Bloombergs beregninger, at olie nu bliver handlet til en lavere pris end det, der på energiækvivalent niveau svarer til prisen på kul.

Fredag faldt Australiens Newcastle-kul med 66,85 dollar pr. ton, hvilket på energiækvivalent niveau svarer til 27,36 dollar pr. tønde olie. Prisen på en tønde Brent-olie er i øjeblikket 25,90 dollar.

Mens kulforbruget i USA og Europa er faldet på grund af billig naturgas og vedvarende energi, fortsætter kulforbruget med at stige i Asien, hvor det traditionelt har været det billigste brændsel.

Kul, der er det mest beskidte fossile brændstof, afgiver cirka dobbelt så meget CO2 som naturgas og 30 pct. mere CO2 end benzin, når det afbrændes, skriver Bloomberg.

Bestseller sender 2.400 medarbejdere hjem

Bestseller-koncernen sender midlertidigt 2.400 medarbejdere i Danmark hjem. Det oplyser Danmarks suverænt største tøjkoncern i en pressemeddelelse.

I forrige uge valgte koncernen, der er ejet af Danmarks tredjerigeste mand, Anders Holch Povlsen at afskedige 750 medarbejdere på grund af coronakrisen.

Ifølge Bestseller-ejeren bliver de næste fire til otte uger afgørende for, hvordan fremtiden kommer til at se ud.

»Lige nu er vi hårdt ramt, men vi tror på, at vi med vores tiltag har muligheden for at overleve krisen og på sigt komme tilbage, så vi igen kan være garant for at skabe arbejdspladser i Danmark og de samfund, vi er en del af,« udtaler han.

Bestseller har 4.800 medarbejdere i Danmark og fik et resultat før skat på 2,8 mia. kr. i regnskabsåret 2018/19.

Gigantisk hjælpepakke kan være på vej

Søndag aften stemte Demokraterne i USA imod en hjælpepakke på 2.000 mia. dollar, der skulle komme amerikansk økonomi til undsætning under coronakrisen.

Ifølge Demokraterne  fokuserede hjælpepakken for meget på at redde nødlidende selskaber, mens den ikke gjorde nok for det arbejdende folk.

Investorerne reagerede negativt på afstemningsresultatet, og mandagen har generelt budt på røde tal. I Danmark lukkede eliteindekset, C25, med et fald på fire pct.

Men der er håb for at få en hjælpepakke gennemført. Ifølge CNN skal Senatet stemme igen kl. 13. amerikansk tid, svarende til kl. 18. dansk tid.

»Hvis den bliver vedtaget, vil investorerne se det som et godt udgangspunkt for at bagstoppe den økonomiske nedtur,« vurderer investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet.

Berlingske følger udviklingen tæt her på sitet - og holder naturligvis øje med præsident Trumps Twitter-profil.

Her er fem skarpe bud på analyser og guides fra journalisterne på Berlingske Business:

1. Det skete der, da dansk økonomi styrtede i grus: »De her dage er dage, hvor rekorder slår rekorder«

På to uger er et helt opsving forsvundet, tusindvis af mennesker fyret, og staten giver konstant førstehjælp i et desperat forsøg på at komme danske virksomheder til undsætning. Berlingskes Eva Jung og Jakob Chor fortæller her om sammenbruddet i dansk økonomi.

2. 44 billeder: Fra Lars Tvede til headhunteren – her er de hjemmearbejdende danskere

Vi hylder de hjemmearbejdende danskere. Berlingske har på de sociale medier bedt danskerne om at sende et billede fra hjemmekontoret. Mød de hjemmearbejdende danskere under coronakrisen.

3. Det var så tæt på at lykkes for SAS

Den lange tunge vej tilbage begynder for SAS. Efter års hård kamp for at skabe et bedre drevet flyselskab, blev det hele knust, da coronavirussen ændrede alt, skriver virksomhedsjournalist Lasse Friis.

4. Økonomer: Sådan vil coronavirus ramme boligmarkedet

Coronavirussen kommer også til at berøre boligmarkedet. Lige nu er aktiviteten på vej til at gå i stå, og boligpriserne hænger nøje sammen med resten af landets økonomi, der er hårdt ramt, skriver privatøkonomisk journalist Povl Dengsøe.

5. Ledigheden kan blive fordoblet: Så slemt har tidligere kriser ramt dansk økonomi

Opsvinget har fået den danske ledighed ned på tre pct. Nu venter værre tider. Tidligere så vi i flere år en ledighed på ti pct. Frederik M. Juel tager temperaturen.