Danske aktier i rød start på ugen: Er nu faldet 27 pct. siden coronavirussen

Aktiemarkedet ser igen rødt mandag, og overalt i Europa er der røde tal. Investorerne holder nu øje med, om amerikanerne kan blive enige om en hjælpepakke, og hvor hurtigt coronavirussen spreder sig i USA.

Coronavirussen har spredt sig hurtigt i USA – og særligt i New York, hvor næsten 11.000 nu er smittede.  Fold sammen
Læs mere
Foto: EDUARDO MUNOZ/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske aktier starter endnu en børsuge med blodrøde tal efter en weekend, hvor antallet af døde og smittede med coronavirus steg voldsomt.

Danmarks eliteindeks, C25, er åbnet med et fald på 3,7 procent, hvilket betyder, at det nu er nede 27 pct., siden coronaudbruddet for alvor fik fat i Europa i februar. Pandora lider det største tab mandag og er nede 6,2 pct., mens GN Store Nord falder 6,1 pct., og SimCorp falder 5,1 pct. Alle aktier i C25 er i rødt territorium.

Sidste uge tog markedspanikken ellers en pause, og det danske indeks faldt »kun« en pct. Den roligere uge kom, efter at centralbanker og regeringer verden over lancerede historiske redningspakker for at afbøde de negative konsekvenser ved coronavirussens hurtige spredning.

Læs: Børsbarometer: Hvor langt skal aktierne ned? Og er det nu, jeg skal købe?

Men efter en weekend, hvor antallet af smittede er eksploderet – særligt i USA – er investorerne igen bekymrede for, at centralbankerne ikke har nok ammunition til at holde hånden under økonomien, hvis virussen fortsætter længe. I USA er der nu over 35.000 smittede, primært i New York, mens Italien er tæt på 60.000. I Danmark er der over 1.500 smittede.

»De kolossale redningspakker fra centralbankerne og regeringerne er ikke nok til at hjælpe på investorernes humør, medmindre vi begynder at se en global top i antallet af coronasmittede,« skriver Ipek Ozkardeskaya, markedsstrateg hos Swissquote, i en kommentar.

Hold øje med data tirsdag og torsdag

Ipek Ozkardeskaya frygter, at markedsnedturen kan blive værre senere på ugen, når vi begynder at få de første økonomiske nøgletal for februar og marts. Tirsdag publiceres de europæiske PMI-tal for marts. Det vil give os det første overblik over, hvor hårdt udbruddet har ramt Europas økonomi. Torsdag kommer der data for nytilmeldte ledige i USA, og økonomer forudser en kæmpe stigning i antallet af arbejdsløse.

»Tragiske data kan accelerere paniksalget på tværs af globale aktivklasser. Både i aktier, obligationer, valutaer og råvarer er investorerne i gang med at sælge deres positioner, og de køber i stedet amerikanske dollar, som er det eneste aktiv, der tilbyder en pålidelig »sikker havn«. Alle andre klassiske »sikre havne« som guld, yen og schweizerfranc er blevet presset af den globale nedtur,« skriver Ozkardeskaya.

Hjælpepakker i USA kan redde humøret

Investorerne var mandag morgen også nedtrykte over, at Demokraterne i USA søndag aften stemte imod en hjælpepakke på 2.000 mia. dollar til at komme amerikansk økonomi til undsætning under coronakrisen. Demokraterne advarede om, at pakken efter partiets mening ikke gjorde nok for at hjælpe det arbejdende folk, mens den modsat fokuserede for meget på at redde nødlidende selskaber gennem krisen.

Amerikanske aktiefutures dykkede, efter at redningspakken blev stemt ned, og signalerer nu, at Wall Street åbner med et fald på cirka fire pct. mandag morgen. I Asien er de fleste indeks også hyllet ind i rødt.

Demokraternes mindretalsleder i Senatet, Chuck Schumer, har presset på for at få en ny afstemning igennem mandag, og ifølge CNN skal Senatet stemme igen kl. 13. amerikansk tid, svarende til kl. 18. dansk tid.

»Hvis den bliver vedtaget, vil investorerne se det som et godt udgangspunkt for at bagstoppe den økonomiske nedtur. Investorerne holder samtidig øje med, hvor meget Tyskland vil stimulere sin økonomi,« siger Per Hansen, investeringsøkonom hos Nordnet.