Business-update: 30 dages fred for kreditorer har ikke hjulpet Evergrande: Nu brænder det igen

Berlingske businessredaktionen guider dig til dagens vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Der er igen uro om fremtidsudsigterne for den kinesiske ejendomskæmpe Evergrande. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tyrone Siu/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God eftermiddag på en grå dag, hvor Business-update forsøger at sprede lidt lys med et hurtigt overblik over nyhedsbilledet i erhvervslivet.

Evergrande kan igen ikke betale

Den kinesiske ejendomsgigant Evergrande rystede tidligere på efteråret alverdens børser, og efter en periode med ro slikker flammerne igen op af det enorme ejendomsselskab, skriver blandt andet Financial Times.

Evergrande bærer den tvivlsomme titel som verdens mest forgældede selskab og er ved at blive kvalt i renterne af gælden. For en måned siden fik Evergrande 30 dages udsættelse på rentebetalinger, men det ser ikke ud til, at det er lykkedes at skaffe pengene i den forløbne periode. Flere investorer fortæller, at de ikke har modtaget betaling før deadline, og det øger frygten for, at Evergrande nu styrer mod en formel betalingsstandsning. Det vil i givet fald udløse den største rekonstruktion i Kinas historie med udsigt til store tab, der tidligere har trukket vestlige børser med ned.

Strik og garn er big business

Strikkepindene gløder rundt om i de danske hjem, og for de iværksættere, der i rette tid har samlet tråden op, er der store penge at tjene. En af de store aktører er garnvirksomheden Hobbii, der på få år har udviklet sig til en millionforretning, skriver Finans.dk.

Hobbii har i et frisk regnskab et overskud på 14,6 millioner kroner genereret på salg af alt til strik fra webbutikken, fem fysiske butikker i Danmark og tre af slagsen i Tyskland.

Under coronanedlukningen er der kommet ekstra gang i strikkepindene, og det er med til at trække overskuddet op.

»Vi har fået mange nye kunder ind af den yngre målgruppe og har fortsat holdt godt fast i vores eksisterende målgruppe,« siger administrerende direktør Jeppe Kallesøe.

Kriminelle napper kæmpebeløb fra kryptobørs

Det kræver gode nerver at eje eller handle med kryptovaluta. Henover weekenden udløste et flashcrash store kursfald på bitcoin, hvor investorer på ingen tid kunne se milliarder fordufte. Men der er andre trusler mod kryptovaluta i form af cyberkriminelle, der hacker sig ind og flytter ejerskabet af kryptovaluta væk. Senest har det ramt kryptobørsen Bitmart, skriver Dagbladet Børsen.

Efter et storstilet sikkerhedsbrud har hackere fået adgang til to af selskabets digitale tegnebøger, wallets, der bruges til opbevaring af kryptoaktiver, og her har hackerne kunnet stjæle værdier for næsten en milliard kroner primært i kryptovalutaen ethereum, den næststørste efter bitcoin.

Her er fem bud på skarpe artikler og analyser fra Berlingskes egne journalister:

Skatteborgere er kastebolde mellem syv styrelser

For tre år siden blev Skat nedlagt og erstattet af syv nye styrelser. Men både skatteborgere og styrelserne selv kører sur i den nye struktur, viser flere eksempler.

Læs historien her.

Overblik: Håndværkerfradraget bliver afskaffet, men du kan stadig lige akkurat nå det

Partierne bag finanslovaftalen har beskåret den såkaldte Boligjobordning. Men man kan stadig trække udgifter til rengøring og service fra i skat.

Læs historien her.

Beundret iværksætter kritiseres af aktivister og konkurrenter – men investorerne elsker hende

Madspildsgiganten Too Good To Go mistænkes for at være mere interesseret i at gøre forretning end i at reducere madspild. Men topchef Mette Lykke bakkes op af investorerne, som lige har smidt 156 friske millioner i virksomheden og står klar med flere.

Læs historien her.

Facebook sagsøgt for næsten 990 milliarder kroner

Flygtede rohingyaer fra Myanmar går sammen om at stævne Facebook for ikke at have sat ind mod opildnelsen til volden og den hadske tale.

Læs historien her.

Erhvervslivet om digital satsning i finansloven: Museskridt i stedet for tigerspring

Erhvervs- og brancheorganisationerne er glade, men ikke imponerede, over, hvad der er sat af på næste års finanslov til at gøre Danmark til digital verdensmester ved at bruge mange flere data bedre, få virksomhederne op i gear og øge sikkerheden.

Læs historien her.