Business-overblik: Midt i rentestorm strømmer boligejere til usikre lån

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Boligejere strømmer til lån med variabel rente, og med de hastigt stigende renter kan det potentielt bringe den enkelte boligejer i problemer. Fold sammen
Læs mere
Foto: foto: Tobias Kobborg/RITZAU-SCANPIX
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God morgen og velkommen til onsdagens overblik over de vigtigste erhvervshistorier.

Danskerne flokkes mod risikable lån

For syvende måned i træk vokser antallet af lån med variabel rente, og dermed riskerer en lang række danskere store rentestigninger, der ultimativt kan tvinge dem fra hus og hjem. Det skriver Finans med afsæt i nye tal fra Nationalbanken.

Tallene viser, at en tredjedel af de 39.400 boligejere, der har omlagt deres lån i første kvartal, er gået fra et fastforrentet lån til de rentefølsomme flekslån eller F-kort-lån. Det er det største tal nogensinde ved en konverteringsbølge.

Ud af dem, har 2.600 påtaget sig dobbelt risiko ved at konvertere fra en fast rente med afdrag til et variabelt lån uden afdrag. De stigende renter de seneste måneder har nemlig samtidigt ført til store kursfald, så boligejere med en lav rente har kunnet skære en luns af restgælden ved at konvertere. For at undgå en markant højere månedlig ydelse, har flere så valgt den såkaldte skrå konvertering, hvor man går fra en fast rente til flekslån.

»I det værste scenarie har boligejeren solgt sin rentesikkerhed mod at få en umiddelbar gevinst i form af en lavere restgæld. I værste fald kan ydelsen blive så høj, at vedkommende ikke længere har råd til at blive boende,« siger Nordea Kredits chefanalytiker Lise Nytoft Bergmann til Finans.

Erhvervskunder straffes med høj negativ rente

Er du erhvervskunde, må du i de fleste danske banker betale en minusrente, der er mere negativ, end den er hos bankernes bank, Nationalbanken. Faktisk er det kun i en enkelt bank - Arbejdernes Landsbank - at virksomhederne kan slippe med at betale den samme negative rente, som bankerne selv gør, når de parkerer deres penge i Nationalbanken gennem køb af såkaldte indskudsbeviser.

Det viser en opgørelse som Børsen har lavet.

Hos Arbejdernes Landsbank er renten på indlån op til 100.000 kroner nul, hvorefter renten ligger på minus 0,60 procent - den samme rente som Nationalbanken. Hos landets andre store banker har renten været væsentlig lavere end det, og i Danske Bank har erhvervskunder siden december for eksempel skullet betale 1,10 procent i negativ rente. Hos Jyske Bank ligger den på ligeledes på minus 1,1 procent, mens Sydbank opkræver en negativ rente på minus 0,95 procent.

Bankekspert Nicholas Rohde har tidligere vurderet overfor Børsen, at bankerne kan komme til at savne de negative renter, når Nationalbanken på et tidspunkt rykker over nul.

Gazprom lukker for gas til Ørsted onsdag morgen

Når du læser dette nyhedsoverblik har Gazprom allerede lukket for gasleverancerne til Ørsted. Det er nemlig sket onsdag morgen klokken seks, og er resultatet af en længerevarende strid mellem Gazprom og Ørsted over, hvilken valuta gassen skal afregnes i.

Kort efter Rusland invaderede Ukraine i slutningen februar, begyndte Gazprom at kræve betaling i rubler, men flere kunder - herunder Ørsted - har nægtet at give efter. I stedet fastholder de at betale i euro, og det har nu fået den russiske gasgigant til at lukke for gashanerne til Ørsted.

»Vi står i Ørsted fast på vores afvisning af at betale i rubler, og vi har forberedt os, så vi forventer fortsat at kunne levere gas til vores kunder. Situationen understreger, at vi i EU skal være uafhængige af russisk gas ved at accelerere udbygningen af vedvarende energi,« siger Mads Nipper, administrerende direktør i Ørsted, i en pressemeddelelse.

Det skriver flere medier, herunder også Berlingske.

Advarsel fra SAS-chef: En sommerstrejke ødelægger alle muligheder

SAS er netop i gang med svære forhandlinger med piloterne om en ny overenskomst, og de skal på plads inden flyselskabet kan bede investorerne om ny, livsnødvendig kapital. Derfor vil en sommerstrejke være altødelæggende for virksomhedens overlevelseschancer, advarer SAS' topchef Anko van der Werff i et interview med Berlingske.

»Vi har en konstruktiv dialog med flere investorer. De fleste kan godt se, at SAS i kernen er et godt selskab. Når man kigger på brandet, på eurobonus-programmet og på vores position i markedet, er vi et godt navn. Det er attraktivt for investorerne,« siger Anko van der Werff.

Den gamle overenskomst udløb 1. april, og lige nu forhandler ledelsen og piloterne om, hvordan den nye skal se ud. Ledelsen mener, at piloterne har for gunstige forhold sammenlignet med de flyselskaber, som SAS konkurrerer med. Det har fået SAS til at oprette datterselskaberne SAS Link og SAS Connect, der er en slags lavprisplatform, hvor nye piloter bliver ansat til lavere løn.

De konstruktioner er piloterne imidlertid meget utilfredse med. Piloterne vil have de 550 piloter, der blev opsagt under coronakrisen, tilbage i SAS’ hovedselskab og ikke ind på nye forhold i Link og Connect.

Tre forhold, som investorerne skal holde øje med

Andreas Østerheden, chefstrateg i Nordea, har fokus på disse punkter i dag:

Dagen i går bød overvejende på aktiekursfald og stigende renter. Inflationsdata for eurozonen kom højere ud end forventet, og det gør, at centralbankerne kommer til at holde foden på den pengepolitiske bremse en tid endnu.

Der er i udgangspunkt meget spændende på programmet i dag. I de tidlige morgentimer er den private undersøgelse for erhvervstilliden (PMI) i Kina blandt fremstillingsvirksomhederne kommet, og denne ligger fortsat på niveauer forbundet med tilbagegang. Senere på dagen får vi tilsvarende tal for de vigtige økonomier rundt omkring i verden. Selvom der bliver rigeligt at se til med den store PMI-dag, så er der også tal fra det amerikanske jobmarked både i form af JOLTS og den private arbejdsmarkedsrapport ADP.

Det er langt fra det eneste af interesse fra USA, for den amerikanske centralbanks økonomiske redegørelse (Feds beige book) udkommer og både centralbankens rentekomitemedlemmer Williams og Bullard taler. Disse taler kommer ovenpå udmeldinger fra Christopher Waller i mandags, som sagde, at han ville løfte renterne kraftigt ved flere møder, hvis inflationen fortsat var høj. Der vil også være en række talere fra den europæiske centralbank i dagens løb.

Udover folkeafstemningen i Danmark omkring EU-forsvarsforbeholdet i dagens løb, kan det også være relevant af følge eventuelle nyheder fra OPEC efter forlydender i går om, at man er villig til at lave en aftale udenom Rusland og udnytte f.eks. ekstra produktionskapacitet i Saudi-Arabien.

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser tirsdag:

Dow Jones: 0,67 procent
S&P 500: -0,63 procent
Nasdaq: -0,41 procent

Asien – indeks onsdag kl. 06.45:

Japan Nikkei: +0,47 procent
Hongkong Hang Seng: -0,74 procent
Kina CSI: -0,02 procent

Tak fordi du læste med!