Business-overblik: Ilva går til storangreb på IKEA

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Møbelkæden Ilva gør klar til en kraftig udvidelse i både Danmark og Sverige. Fold sammen
Læs mere
Foto: Clara Bidstrup/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God morgen, og velkommen til onsdagens Business-overblik.

Læs blandt andet om, hvorfor Vækstfonden har kastet 30 millioner skatteyderkroner i Bella Center, om at en priseksplosion på byggematerialer nu presser priserne på byggegrunde, om at danske topchefer skriger på arbejdskraft og derfor må sige nej til ordrer, og om at firmaer skylder staten 30 milliarder kroner i coronalån, og regningen vokser.

Men først til noget ganske andet.

Ilva til storangreb på IKEA

Møbelkæden Ilva har sat gang i en stor udvidelsesplan, hvor den Jysk-ejede kæde går til storangreb på IKEA og opruster i udlandet, samtidig med at den udvider i Danmark.

Det skriver Børsen.

Inden udgangen af 2022 forventer Ilva, at otte nye møbelhuse supplerer de i dag to i Sverige. Ilva har tillige kik på Norge og vil derudover åbne »op mod« seks nye møbelvarehuse i Danmark i 2021 og 2022.

»Det går rigtig godt med salget, og vi forventer også et rigtig fint resultat i indeværende regnskabsår. Så vi føler, at vi er klar til at kikke på, hvor væksten skal komme fra i fremtiden,« siger Rami Jensen, der er administrerende direktør for Ilva, til avisen.

Vækstfondens direktør: »For os handler det om at afværge en konkurs i Bella Center«

Den statslige Vækstfonden har smidt 30 millioner skatteyderkroner i Bella Center og ejer nu 30 procent af Nordens største messecenter.

Det skriver Berlingske i en historie i dagens printavis, som kommer online senere på dagen.

»For os handler det om at afværge en konkurs, for det var vores oplevelse, at den var faretruende her. Derfor har det været vigtigt at nå frem til en plan og en investorgruppe bagved, som ville komme med penge og redde virksomheden og redde arbejdspladser og bringe BC Hospitality Group på fode igen.«

Det forklarer Vækstfondens direktør, Rolf Kjærgaard. Men han vil ikke svare på, hvorfor det var nødvendigt med statsmidler, og hvorfor ejendomsmagnaten Michael Kaa Andersens og andre små investorers penge ikke kan bruges.

Som Berlingske har beskrevet de seneste dage, sidder mindretalsaktionærerne i Bella Center tilbage med en bunke værdiløse aktier.

​Pri­s­eks­plo­sion på byg­ge­ma­te­ri­a­ler presser pri­sen på byggegrunde

Stigende priser på byggematerialer vil sætte priserne på byggegrunde under pres. Det bekræfter flere store ejendomsaktører, der blandt andet omfatter Danmarks største byudvikler, By & Havn, som sælger grunde i blandt andet Ørestad, Nordhavn og i andre dele af Københavns havn.

Det skriver Børsen.

For pensionskassen PFA er det først og fremmest boligbyggeri til lejemarkedet, der volder problemer.

»Når man regner baglæns for at få forretningscasen til at lykkes trods dyre materialepriser, må vi kigge på prisen på byggegrundene. Byggeretterne er også steget helt vildt. Vi er nødt til at udfordre grundsælgerne. Vi kan ikke se ind i afkast, der er lavere, end det vi får i dag, som verden ser ud lige nu,« siger Michael Bruhn, der er direktør i PFA Ejendomme til Børsen. Pensionsselskabet ejer udlejningsboliger i Danmark, der er bogført til cirka ni milliarder kroner.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Danske topchefer skriger på arbejdskraft: Nu bliver der sagt nej til nye ordrer

Manglen på arbejdskraft er nu så stor, at mange virksomheder er nødt til at sige nej til nye ordrer.

Det viser den seneste rundspørge til Berlingskes Toplederpanel, som 151 topchefer blandt Danmarks 1.000 største virksomheder har svaret på.

Hver femte topchef – 21 procent – svarer, at de inden for det seneste år har været nødt til at sige nej til en eller flere nye ordrer, fordi de mangler medarbejdere. Samtidig forventer 27 procent, at manglen på medarbejdere vil tvinge dem til at sige nej til ordrer i løbet af det kommende år.

»På det seneste har efterspørgslen været så stor, at vi ikke har haft mulighed for at skrue kapaciteten nok op til at kunne levere så hurtigt, som kunderne egentlig har ønsket. Derfor har vi længere leveringstider i øjeblikket, og enkelte opgaver er gået til andre,« siger Anders Kold, som er administrerende direktør i den nordjyske industrikoncern Mekoprint.

Virksomheder har lånt 30 milliarder kroner i statskassen – snart skal pengene betales tilbage

Skatteministeriet forventer tab på 1,3 milliarder kroner fra coronalån til danske virksomheder. Hoteller og restauranter efterlyser en afdragsordning på lånene, der begynder at forfalde fra november 2021.

Det skriver Finans.

Nye tal fra Skatteministeriet viser, at danske virksomheder har lånt 28,9 milliarder kroner i særlige statslige rentefrie lån, der blev etableret under coronakrisen for virksomheder, som ellers ville have svært ved at betale skat og moms.

Opgørelsen omfatter kun seks af i alt ni ordninger, så tallet vil stige, i takt med at de sidste ordninger gøres op.

»Det er svært at gisne om, hvad der ville være sket, hvis låneordningerne ikke var etableret, men det er vurderingen, at låneordningerne har været med til muliggøre en hurtig genopretning af økonomien,« siger skatteminister Morten Bødskov i en skriftlig kommentar til Finans.dk.

Du kan også indlede dagen med at lytte til Berlingskes nyhedsoverblik her.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Her er, hvad investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet holder øje med onsdag:

  • Den amerikanske centralbank, Fed, afslutter sit ordinære todages pengepolitiske møde. Investorerne venter, at Fed vil gentage, at inflationsopblusningen er midlertidig. Mon de kommer med hints til, hvornår pengepolitikken bliver mindre lempelig?
  • Olieprisen fortsætter sin stigning, og Brent Crude nærmer sig 75 amerikanske dollar. Stigende oliepriser er en udfordring for luftfartsselskaberne, hvor kombinationen af covid-19, færre afgange og en lav loadfaktor i forvejen presser indtjeningen. Hvornår bliver den stigende oliepris en meget stor udfordring for luftens helte?
  • Novo Nordisk har de seneste uger haft en forrygende aktiekursudvikling, og aktien har med 1.185 milliarder kroner nærmest en astronomisk markedsværdi. Kan den gode udvikling fortsætte?

Det sker på markederne

USA – aktier, lukkekurser tirsdag:

  • Dow Jones: -0,27 procent
  • S&P 500 :-0,20 procent
  • Nasdaq: -0,71 procent

Asien – aktier, indeks onsdag kl. 06.30:

  • Japan Nikkei: -0,39 procent
  • Hongkong Hang Seng: -0,23 procent
  • Kina CSI: -0,77 procent