Business-overblik: Danske virksomheder betaler langt mere for negative renter end andre europæere

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne, og vi tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

 
Guide: Her er fem veje uden om minusrenterne i banken. Grafik: Kenneth Holm-Dahlin. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til torsdagens Business-overblik, hvor vi har samlet de vigtigste nyheder fra morgenstunden.

I dag skal vi forbi en dansk virksomhed, der pludselig er blevet 37 milliarder kroner værd, vi skal runde en anden, som henter 2,5 milliarder kroner i USA, og vi skal se på en ny bølge på takeawaymarkedet. Først til de danske banker, der kræver væsentligt mere for negative renter, end bankernes europæiske kolleger gør.

Danske erhvervskunder betaler væsentligt mere i negative renter end resten af Europa

Danske banker og banker i eurozonen har i en årrække betalt penge for at placere indlån i henholdsvis Nationalbanken og Den Europæiske Centralbank. I begge centralbanker koster det i dag bankerne 0,5 procent at have indlån stående, skriver Børsen.

Selvom centralbankernes renteudgifter i forbindelse med indlån er de samme, er der dog væsentlig forskel på, hvor meget deres kunder betaler for indlån.

Ifølge tal fra ECB betalte erhvervskunder i eurozonen i juni i gennemsnit 0,02 procent i negativ rente for indlån. Markant dyrere er det for erhvervskunder at have indlån i en dansk bank. Her opkrævede bankerne i gennemsnit i juni en rentesats på 0,57 procent, viser tal fra Nationalbanken.

Danske Bank kræver mellem 0,75 og 1,0 procent i negativ rente for indlån fra erhvervskunder. Ifølge bankens chef for erhvervskunder, Niels Bang-Hansen, er der to hovedforklaringer på den store forskel.

»Der er store forskelle, som gør sig gældende, når man sammenligner Danmark og eurozonen. I udlandet finansierer man meget af sit boligudlån via banklån, og det betyder, at meget af det indlån, som bankerne får, er de i stand til at udnytte ved at låne det ud igen. Det kan vi ikke på samme måde i Danmark, fordi vi bruger et helt andet produkt i form af realkredit, og langt størstedelen af vores udlån er til realkreditobligationer,« siger han og tilføjer:

»Derudover er der også en forskel på, hvor meget bankerne i de enkelte lande kan sætte ind i deres nationalbank uden at skulle betale negative renter.«

Spøgelseskøkkener kaster takeaway ud i ny bølge

Danmark træder i øjeblikket ind i en ny fase, hvor en række aktører forsøger at lukrere på det hurtigtvoksende takeoutmarked med store industrikøkkener specifikt designet til at levere takeawaymad.

Det skriver Finans.

Det er coronakrisen, som har sat turbo på danskernes forkærlighed for takeawaymad, og den udvikling har fået flere såkaldte spøgelseskøkkener til at blomstre op på dansk grund.

Ved at lade strømlinede køkkener fokusere på udelukkende at lave takeawaymad fra en palette af cuisiner kan man skære omkostningerne ned i forhold til traditionelle restauranter.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Biotekkomet fra Hellerup vil hente 2,5 milliarder kroner på børsen

Det fremadstormende danske biotekselskab Ascendis Pharma, som i sidste uge fik godkendt sit første lægemiddel hos de amerikanske sundhedsmyndigheder, vil nu hente 2,5 milliarder kroner på børsen i USA.

Det skriver Børsen, efter at selskabet tirsdag nat har sendt en indberetning til det amerikanske børstilsyn.

Selskabet forventer at modtage et samlet provenu på 2,7 milliarder kroner, såfremt alle aktier og optioner bliver solgt. Dette vil bringe virksomheden fra Hellerups samlede pengebeholdning op på cirka seks milliarder kroner.

Milliarderne skal bruges til at lancere og markedsføre selskabets nyligt godkendte lægemiddel, Skytrofa, som behandler væksthormonmangel hos børn, og hvis største konkurrent på markedet bliver ingen ringere end Novo Nordisk.

Ukendt dansk juvel har kurs mod gigantsalg – kan slå alle rekorder

En mindre dansk virksomhed er i al stilhed på det nærmeste eksploderet i værdi. Et fortroligt arbejde med en kapitalforhøjelse afslører, at fintech-virksomheden Banking Circle har krydset en værdi på mere end 37 milliarder kroner. Det kan betyde, at ejeren, den svenske kapitalfond EQT, kan slå tidligere rekorder for afkast fra en dansk virksomhed.

Det skriver Berlingske.

Mads Ditlevsen – der er ledende partner i EQT i Danmark og er ansvarlig for det oprindelige opkøb af virksomheden til fonden – vil ikke kommentere tallene. Han siger dog, at der er sket en voldsom udvikling i den danske virksomhed i de senere år.

»Man skal ikke fejre tingene for tidligt, men vi er meget glade for, hvordan tingene har udviklet sig,« siger Mads Ditlevsen.

Virksomheden er udbyder af infrastruktur til pengeoverførsler for betalingsvirksomheder, banker samt fintech-industrien generelt. Overførslerne kan eksekveres lynhurtigt med en begrænset omkostning for Banking Circle og kunderne.

Selskabet oplyste i maj, at der sidste år på selskabets platform blev overført mere end 1.150 milliarder kroner, og at beløbet i år vil nå op i nærheden af 1.900 milliarder kroner.

Følg Morgenposten på mobil

Tre forhold, investorerne bør holde øje med

Simon Kristiansen, seniorinvesteringsstrateg i Nordea, har i dag USA i fokus i, hvad investorerne vil holde øje med torsdag:

  • De nyeste tal for antallet af ansøgere til arbejdsløshedsunderstøttelse forventes at vise et fald til 345.000 amerikanere i ugen, der endte 28. august. Det er lidt en forsmag på den spændende jobrapport, vi får fredag, og som er sidste temperaturmåling på arbejdsmarkedet, inden Fed mødes for at drøfte vejen fremad for pengepolitikken og timingen af tilbagerulningen af opkøbsprogrammerne.
  • Den amerikanske beklædningskæde American Eagle Outfitters præsenterer sit regnskab for andet kvartal. Analytikerne forventer en stigning i indtjeningen på baggrund af, at forbrugerne har brugt flere penge på beklædning som følge af genåbningen. Man kan med fordel holde øje med virksomhedens kommentarer om flaskehalse, inflationen i dens inputpriser og stigning i salget som følge af, at de yngre generationer skal tilbage på skolebænken.
  • I øjeblikket hærger orkanen Ida i USA, og det har indflydelse på flere sektorer i den region. Energivirksomheder har eksempelvis haft travlt med at åbne nye forsyningslinjer, efter at industriens logistikcentre er blevet ramt af orkanens ødelæggelser. På samme måde forventes der at være et efterslæb for forsikringsselskaberne, som er værd at følge.

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser onsdag:

  • Dow Jones: -0,14 procent
  • S&P 500: +0,03 procent
  • Nasdaq: +0,33 procent

Asien – indeks torsdag kl. 06.40:

  • Japan Nikkei: +0,29 procent
  • Hongkong Hang Seng: +0,08 procent
  • Kina CSI (Shanghai Composite): +0,55 procent