Business-overblik: Bøfkongen kapper de sidste tråde til livsværket

Her er de vigtigste Business-nyheder, som du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Restaurant Jensens Bøfhus på Vesterbrogade i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kære Business-læser, velkommen til dagens nyhedsoverblik.

I dag gør vi kort proces. Vi skal forbi topskattelettelser, der måske er på vej tilbage i spil, og Jensens Bøfhus, inden vi slutter af med dagens råd til investorerne og de aktuelle kurser.

Vi starter dog på den anden side af Atlanten.

God læselyst!

Gryende opgør mod populært og udskældt medie – TikTok sagsøges af stat

Det sociale medie TikTok, der har gjort sin forretning på korte videoformater og vilde algoritmer, er på få år eksploderet i popularitet. Bekymringerne er dog fulgt i kølvandet, og det samme synes et opgør at gøre – især i USA.

Her har man længe frygtet det kinesiske ejerskab – ByteDance – på grund af mulig spionage fra det kinesiske kommunistparti. I flere stater er TikTok forbudt at benytte på statslige apparater.

Staten Indiana sagsøger TikTok for dels at »lokke« børn til platformen med argumentet om, at den indeholder langt mere eksplicitte sager, end den påstår, mens staten også sagsøger for at vildlede borgeren, når den siger, at borgernes data er beskyttet mod det kinesiske styre.

Læs hele historien her i Financial Times.

Topskatten er pludselig i spil igen

Topskatten var et af de store stridspunkter mellem rød og blå blok under den første Mette Frederiksen-regering, hvor lempelse af skatten for de mest vellønnede var et no go. Men med forhandlingerne om en bred regering er der vedholdende forlydender om, at en lavere grænse for topskat er i spil, skriver vi her på Berlingske.

Den borgerlig-liberale tænketank CEPOS har beregnet, at det så eftertragtede arbejdsudbud vil stige med lidt over 4.000 personer, hvis man hæver grænsen for topskat med 100.000 kroner. Det vil 200.000 lønmodtagere i givet fald nyde godt af.

Læs hele historien her på Berlingske.

Bøfkongen kapper de sidste tråde til livsværket

Palle Skov Jensen var manden, der gjorde frokostbøf og whiskysauce og ikke mindst soft ice ad libitum til børnene til et kæmpehit i Jensens Bøfhus, som han grundlagde for snart 40 år siden.

Succesen falmede siden, da danskerne ændrede gå-i-byen-madvaner, og efter flere år med livstruende underskud endte det med, at Palle Skov Jensen solgte Jensens Bøfhus til en gruppe fynske rigmænd. Men Palle Skov Jensen beholdt den store fabrik i Struer, hvor Jensens Foods producerer store mængder af blandt andet spareribs.

Nu er den del også blevet solgt fra til gruppen af fynske rigmænd, der i forvejen sidder på størstedelen af Jensens Bøfhus-koncernen. Blandt ejerne er familierne Østergaard-Nielsen, Bøgh-Sørensen og Gundersen, der alle har det til fælles, at de er milliardærer.

Læs hele historien her i Finans.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, har i dag fokus på disse punkter:

  • Chefen for ECB, Christine Lagarde holder tale i dag. Lægger hun sig op ad de seneste udtalelser om renteforhøjelser i afmålt tempo, som andre ECB medlemmer er kommet med?
  • Copenhagen Infrastructe Partner fik en licens til op imod 1 GW med hjem fra udbudsrunden om flydende havvindenergi i USA. Vi ved endnu ikke om Ørsted også fik noget med hjem. Måske kommer der nyt om det senere i dag?
  • Tesla fortsætter med at køre baglæns. Investorerne sælger ud, fordi de er bekymrede for, at Twitter tager for meget fokus og energi fra Elon Musk. Spreder den nervøsitet sig yderligere?

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA lukkekurser onsdag:

  • Dow Jones 0 procent
  • S&P 500 -0,19 procent
  • Nasdaq -0,51 procent

Asien – indeks torsdag kl. 07.00:

  • Japan Nikkei -0,48 procent
  • Hongkong Hang Seng +2,86 procent
  • Kina CSI -0,12 procent

Tak, fordi du læste med. God torsdag!