Britta Thomsen er klar til at blive kaldt Mads og spise en stråhat

Efter måneders bitter og dramatisk strid tegner der sig et flertal for EUs klimakommissær Connie Hedegaards redningsplan for CO2-markedet. Britta Thomsen er så sikker på en sejr, at hun vil spise Morten Messerschmidts stråhat, hvis formodningen ikke holder stik.

Efter måneders bitter og dramatisk strid tegner der sig et flertal for EUs klimakommissær Connie Hedegaards redningsplan for CO2-markedet. Foto: Juan Carlos Hidalgo Fold sammen
Læs mere

BRUXELLES: Der har ikke været meget at grine af under det månedlange opgør om klimakommissær Connie Hedegaards redningsplan for det nødlidende CO2-marked. De 754 EU-parlamentarikere har været i et bittert internt opgør og under et hårdt ydre lobbypres fra industriorganisationer, NGOer og regeringer.

Men nu er humøret ved at være tilbage i Strasbourg blandt tilhængere såvel som modstandere af redningsplanen, der kaldes backloading, som blev stemt ned ved en afstemning i april, hvor blot 19 stemmer afgjorde udfaldet. Dengang begræd tilhængerne nederlaget, mens modstanderne ærgrede sig over, at det ikke var større.

Socialdemokraten Britta Thomsen, der har speciale i blandt andet energisager, er tilhænger af redningsplanen og overbevist om, at parlamentet siger ja til planen, når det over middag skrider til afstemning om sagen.

Sikker på en sejr

»Der vil stadig være mange, der stemmer imod. Men jeg er overbevist om, at et flertal vil stemme backloading igennem. Du må kalde mig Mads, hvis det ikke går igennem. Faktisk er jeg klar til at æde Morten Messerschmidts stråhat, hvis det bliver et nej,« siger Britta Thomsen.

Morten Messerschmidt (DF) vil derfor huske at tage sin stråhat med, når han forlader hotellet og tager i parlamentet her til morgen.

»Hvis Britta Thomsen føler sig kaldet til at spise min stråhat, er jeg leveringsdygtig,« siger Morten Messerschmidt, der på grund af principiel modstand mod markedsintervention stemte blankt ved aprilafstemningen.Kan Thomsens løfte få dig til at overveje at stemme nej denne gang?

»Det er selvfølgelig fristende. Det er jo en tæt afstemning. Men jeg holder fast i min blanke stemme. Jeg anerkender, at kvotemarkedet ikke fungerer i dag, og at der er brug for en løsning. Denne løsning kan jeg bare ikke gå ind for,« siger han.

Bendt Bendtsen MEP, for de Konservative, »begynder så småt at tro på det«. Som medlem af EU-Parlamentets konservative EPP- gruppe, hvor modstanden mod backloading har været størst, har Bendt Bendtsen talt for redningsplanen og stik imod interesserne i det, han kalder »kullobbyen«.

»Jeg giver ingen garantier, men jeg synes, at det ser bedre ud denne gang,« siger han.

Svenskere ændrer holdning

Bendtsen bruger de svenske konservative, Moderaterne, som eksempel. De otte svenske medlemmer af EPP stemte imod sidste gang. Nu vil de ifølge Bendtsen stemme for.

»I en tæt afstemning skal der ikke meget til. Det bliver ikke EPP, der kommer til at flytte flest stemmer fra nej til ja, for modstanden er stadig meget stor i min gruppe,« siger han.

Det er ikke alle i den socialdemokratiske S-D gruppe, der bider på Britta Thomsens skråsikkerhed. I de seneste dage har det føget med breve og e-mails mellem parlamentarikerne i forsøget på at vinde stemmer forud for dagens afstemning.

Robert Goebbels, EU-parlamentariker fra Luxembourg og medlem af S-D sætter lighedstegn mellem backloading og øget arbejdsløshed.

Men ifølge Goebbels er der også et højere mål for modstanden:

»Sig nej til backloading. Det vil tvinge EU-Kommissionen og Ministerrådet til at gen-tænke hele Kyoto-strategien, som kun har EU, Schweitz, Norge og Australien om bord, og som omfatter blot 15 procent af de globale CO2-udledninger,« skriver han.