Lobbyister hænger Connie Hedegaard ud

Papirindustrien hænger Connie Hedegaards ud på EU-Parlamentets dørhåndtag for mangel på respekt for parlamentarikerne. Modstandere og tilhængere af Connie Hedegaards CO2-redningsplan sætter alt ind på at få ret inden afgørende afstemning i dag.

»Kommissær Hedegaard er ikke enig med den demokratiske beslutning i EU-Parlamentet. Så hun sender dig ind i salen for at stemme igen med denne besked: Gør som du får besked på og stem rigtigt denne gang«. Sådan står der på disse beskeder, der hænger på dørhåndtagene på dørene til EU-parlamentarikernes kontorer i Strasbourg. Afsenderen er papirindustriens sammenslutning International Paper, der kæmper imod Connie Hedegaards forslag. Fold sammen
Læs mere

BRUXELLES: »Kommissær Hedegaard er ikke enig med den demokratiske beslutning i EU-Parlamentet. Så hun sender dig ind i salen for at stemme igen med denne besked: Gør som du får besked på og stem rigtigt denne gang«.

I disse dage hænger denne besked på dørhåndtagene på dørene til EU-parlamentarikernes kontorer i Strasbourg. Afsenderen er papirindustriens sammenslutning International Paper, som i en hidtil hård og personlig tone over for EU-kommissær og parlamentarikere opfordrer til et nej til Connie Hedegaards redningsplan for det nødlidende europæiske CO2-marked, det såkaldte backloading:

»Stem nej, hvis du vil beholde din politiske troværdighed,« lyder det i opfordringen, der fortsætter:

»Stem ja denne gang for at fortælle verden, at EU-Parlamentet tager imod ordrer fra EU-Kommissionen«.

Hvis ikke det gør indtryk, er det polske handelskammer klar med brochurer med et budskab, der lyder nogenlunde sådan:

»Hvis du siger ja til backloading, skaffer du mig så et job i morgen?«

I politik handler det ikke om at have ret. Det handler om at få ret, også selv om man skal tackle igennem engang imellem. De to eksempler viser, at det i særdeleshed gælder i det benhårde opgør i EU-Parlamentet om den redningsplan for det nødlidende CO2-marked, som skal til afstemning i dag.

Sidste uges kompromis i parlamentets miljøudvalg imellem parlamentets tre største grupper socialdemokraterne i S-D, de konservative i EPP og den liberale ALDE-gruppe har bragt muligheden for et ja til redningsplanen, der kaldes backloading, nærmere.

Flere parlamentarikere gætter nu på, at EU-Parlamentet vil sige ja i afstemningen, hvilket så til gengæld fået lobbyisterne på nej-siden til at skrue op for skytset.

I et brev til parlamentarikerne fra Business Europe, paraplyorganisation for de europæiske industriorganisationer, herunder Dansk Industri (DI), opfordres EU-parlamentarikerne til at stemme nej:

»Business Europe og dets medlemmer er imod backloading, for det vil bidrage til at hæve energipriserne i en krisetid, og det vil gribe ind i et markedsbaseret system, hvilket vil mindske forudsigeligheden og investorernes tiltro til markedet,« skriver generalsekretær i Business Europe, Markus J. Beyrer.

I Danmark har DI trods stor modstand fra en række grønne industrikæmper stået fuldt på linje med Business Europe. Under slagord om, at »dyre CO2-kvoter koster danske job« har DIs topchef Karsten Dybvad i foråret betonet, at backloading ville koste danske virksomheder 300 millioner kroner. På EU-niveau helt op til 35 milliarder kroner.

Som beskrevet i Berlingske på det seneste har det fået en række DI-medlemmer til at stige på backloadingtilhængernes lobbytog. Senest i denne uge hvor Vestas, Velux, Rockwool, Novozymes, Kamstrup, Grundfos og DONG Energy sammen med giganter som blandt andre IKEA i en fælles appel opfordrer EU-Parlamentet til at stemme planen igennem.

De danske energiselskabers sammenslutning Dansk Energi har igennem flere måneder lobbyet for et ja.

»Sagen er vokset fra at være en teknikalitet til at blive en tillidsafstemning om, hvorvidt EU skal have et marked for CO2 eller ej. Dermed er afstemningen også en afstemning om, hvorvidt det skal koste noget at forurene eller ej. Backloading er forudsætningen for, at vi kan komme videre med langsigtede forhandlinger om netop det. Derfor har vi arbejdet stenhårdt for et ja,« siger han.

Sammenslutningen af europæiske fagforeninger, ETUC, presser også på for et ja.

»Vi opfordrer jer til at stemme for miljøudvalgets rapport som et første skridt imod nødvendige strukturelle reformer af CO2-markedet,« skriver ETUCs generalsekretær Bernadelle Ségol.

Behov for langsigtede rammer

Kulproducenternes holdning er ikke overraskende en klar opfordring til at stemme nej til backloading:

»I stedet for at spilde tid på backloading burde politikerne i stedet fokusere på at skabe stabile, langsigtede rammer for perioden efter 2020 til 2030 og herefter. Rammer, som er bundet op på en international aftale, der giver investorerne den nødvendige tillid til at investere i grønne teknologier i fremtiden. En kortsigtet intervention på markedet vil skade hovedsøjlen i EUs klimapolitik og vil gøre en effektiv markedsmekanisme til et uforudsigeligt instrument«.

Ifølge end 40 NGO-organisationer under NGO-paraplyen Corporate Europe Observatory er det bedøvende lige meget, om parlamentarikerne stemmer ja eller nej.

»Hele debatten er en afledningsmanøvre væk fra de politikområder, der afgør vores energipolitik og dermed vores klimapolitik i EU. Om man stemmer for eller imod backloading gør ikke nogen forskel for klimaet,« står der i brevet, hvor parlamentarikerne i stedet opfordres til at lave lovgivning, der vil tvinge EUs borgere til at tage mere direkte stilling til deres klimapåvirkning.

Breve til parlamentarikerne

Allerede inden lobbyisterne fra papirindustrien brugte EU-parlamentarikernes dørhåndtag som knage for deres argumenter, havde de sendt breve til parlamentarikerne med deres synspunkter:

»Vi er forbavsede over at se, at Europa-Parlamentet under pres fra EU-Kommissionen og en minoritet af medlemsstater nu skal stemme igen om dette anliggende. Det genåbner en diskussion, som allerede har været taget én gang, blot fordi EU-Kommissionen har nægtet at trække sit forslag tilbage,« står der i et brev til den konservative EPP-gruppe fra David Higgins, direktør for kommunikation og regeringsrelationer i International Paper.

Connie Hedegaard havde i går ingen kommentarer. Men hun har ved flere lejligheder tidligere understreget, at backloadingforslaget er bestilt af EU-Parlamentet sidste år, og at hun har været overrasket over, at det herefter afviste det. Ved sidste afstemning i parlamentet besluttede parlamentet, at miljøudvalget skulle undersøge mulighederne for et kompromis, og det arbejde har kommissæren ikke ønsket at gribe ind i.

En række EU-stater gør også deres for at påvirke parlamentarikerne. Polen og Tjekkiet er eksempler på lande, der er direkte imod backloading, mens Danmark er på tilhængerfløjen. Som omtalt i Berlingske i går er Danmarks klimamister Martin Lidegaard (R) medinitiativtager til en opfordring fra 12 lande til parlamentarikerne om at stemme for backloading i dag.