Bravida på knæ for gamle kunder

En af Danmarks største VVS-virksomheder kaster håndklædet i ringen: Bravida åbner for erstatning til kunder, der føler sig snydt, siger direktør Jesper Haugaard.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Gamle Semco-kunder, som har mistanke om, at de kan have betalt overpris, er velkomne til at henvende sig til Bravida Danmarks salgsdirektør Jimmi Jørgensen.

Den meddelelse har Bravida, landets største virksomhed inden for VVS med knap 2.000 medarbejdere, følt sig nødsaget til at lægge ud på sin hjemmeside.

Bravida, der overtog installationsvirksomheden Semco i 2002, er om nogen i orkanens øje, da det er det gamle Semcos liste over 700 licitationer, som Konkurrencestyrelsen har offentliggjort. Dog uden at nævne Semcos eller Bravidas navn.

Bravidas administrerende direktør Jesper Haugaard forklarer om sagen:

I siger, at gamle Semco-kunder, der har mistanke om, at der er betalt overpris, kan henvende sig til jer?

»Helt klart. Der er jo kun indicier på, hvad de såkaldte sortbøger er. Man mener, at det er blade fra to forskellige virksomheder, forstår jeg. Der er tale om 700 entrepriser, men der står ikke noget om, hvem der har udført entrepriserne. Men hvis en kunde siger, at kunden har fået udført arbejde af Semco i sin tid, må vi jo se, hvad vi kan finde af materiale. Meget af materialet er af meget gammel dato, det vil sige, at vi skal ned og finde kalkulationsmateriale og økonomiske beregninger. Det vil vi i et eller andet omfang kunne finde i nyere sager, men vi kan ikke gå helt tilbage til 1984 og frem til starten af 1990erne,« siger han.

Er I dermed parate til at betale erstatning, hvis gamle kunder er blevet snydt?

»Det er klart, at hvis det kan dokumenteres, at de er blevet snydt, vil vi tale og diskutere med dem om det«.

Bravida har i dag en markedsandel på seks-syv procent inden for VVS-området. Det samme havde Semco i 1980erne og 1990erne.

»Jamen så er det seks-syv procent af de 700 sager, altså knap 50 sager, der kunne være vores, og som vi vandt«.

Det er vel ikke ensbetydende med, at alle knap 50 kunder kan få erstatning fra jer?

»Slet ikke«.

Hvordan kan private folk, en kommune eller andre bygherrer i dag være sikre på ikke at blive snydt og undgå at betale overpris på måske 10-15 procent?

»Vi har lavet et etisk regelsæt for vores virksomhed, hvor vi overhovedet ikke tolererer den slags. I 2002 lavede et uvildigt advokatfirma en undersøgelse af Semco, og det samme gjorde vi så sent som i august 2005 i Bravida Danmark. Det viste sig helt klart, at tingene var i orden.

Kan du garantere, at I ikke snyder kunderne?

»Ja«.

Hvad sker der med firmaets medarbejdere, hvis de foretager sig den slags?

»De bliver simpelthen bortvist. Vi har lavet en folder, hvor der står, at de ikke må lave eller deltage i den slags.

Har I fyret gamle Semco-folk på den konto?

»Vi fyrede for et par år siden en medarbejder i vores kalkulationsafdeling, da det så ud, som om han lå inde med noget dialog med en konkurrent,« siger Jesper Haugaard.