Brancher i front mod statslig indkøbspolitik

Mens staten og kommunerne skruer op for indkøbene hos de faste leverandører hos Statens Indkøbscentral SKI, ulmer oprøret blandt mindre virksomheder.

Livet skal gøres lettere for landets små virksomheder, fremgår det af regeringsgrund-laget.

Alligevel er Finansministeriet godt i gang med at effektivisere indkøbsområdet i en sådan grad, at adgangen til det 27 milliarder kroner store offentlige marked bliver be-grænset, så de små virksomheder reelt udelukkes.

Det mener en række brancher og enkeltvirksomheder, som ErhvervsBladet har talt med.

- Vi kan ikke acceptere, at staten ligefrem laver eneaftaler med enkeltvirksomheder, lyder fra it-branchens direktør Jacob Lyngsøe. Han henviser til et konkret tilfælde, hvor Staten har valgt Xerox til at opfylde hele statens behov for printere. 40 ud af 98 kommuner har koblet sig på denne aftale.

Begrænset antal leverandørerProblemet er, at Finansministeriet har indført en pligt for staten (og de kommuner, der tilslutter sig) til at købe varer hos Staten og Kommunernes Indkøb, SKI A/S, som kun benytter et begrænset antal leverandører.

Købepligten gælder foreløbig pc'er, kontormøbler, kontorvarer og kontormaskiner. Men der er en halv snes nye områder på vej, herunder snart software, telefoni og konsulentydelser.

- Kan du forstille dig, at der bare vælges én leverandør på disse områder. Denne ville herefter kunne smide hele sin sælgerstab og marketingfunktion ud, for der er garanteret afsætning, lyder det fra Jacob Lyngsø.

Utilfredse brancherKommunerne må selv om de vil være med, og den 1. februar skal kommunerne senest oplyse, om de vil være med på altid at købe kontormøbler hos SKI.

Møbelbranchen er ikke tilfreds. Keld Korsager, direktør for Dansk Møbelindustri er ikke tilfreds med, at det offentlige har indført købepligt hos SKI, hvor der kun er tre leverandører af kontormøbler tilknyttet.

Ligeledes beretter aktører i den grafiske branche og fra storkøkkenområdet om uretfærdighed og konkurrenceforvridning på det offentlige marked.

- De fem, der er valgt hos SKI på storkøkkenområdet, kommer reelt til at styre hele markedet, lyder det fra Martin Krab, indehaver af storkøkkenleverandøren Martin Krab A/S, som måtte opgive at byde ind på sagen.

Det står endnu værre til, når det gælder leverancer af indbundne bøger og AV-produkter til de danske biblioteker, mener Hans Oluf Poulsen, direktør for den grafisk virksomhed Flex Medie A/S.

Her har konkurrenten DBC A/S reelt fået monopol, som eneleverandør til danske biblioteker via SKI A/S.

- De lokale boghandlere og mindre spillere har ikke en chance. De bliver reelt udelukket fra det offentlige marked i flere år, siger Hans Oluf Poulsen om muligheden for at komme ind hos SKI

Glemt målsætningHos Håndværksrådet mistænker EU-ekspert og lic. jur Peter Vesterdorf regeringen og SKI for at have glemt sin egen målsætning om, at smv'er skal være med.

Heller ikke konkurrence-ekspert advokat John Kahlke fra firmaet Koch / Christensen Advokatfirma, mener, det er ok, hvad der foregår.

- SKI's rammekontrakter har fungeret som et alibi for at undlade udbud, og der er i stedet købt ind til SKI-forhandlernes "bedste pris". Det har betydet, at stat og kommuner har købt for dyrt ind, og at EU's udbudssystem reelt har været sat ud af kraft, har John Kalhke tidligere udtalt til ErhvervsBladet.

SKI har forsøgt på nogle områder, eksempelvis rådgiverområdet, at få mange virksomheder på kontrakterne. SKI henviser også til, at der er mulighed for at mindre leverandører kan vinde en plads på en rammekontrakt hos SKI ved at gå sammen i konsortier. Men dét tror Peter Vesterdorf ikke kan lade sig gøre i realiteten. For smv'erne produkter er sjældent helt ens.

Finansminister Thor Pedersens tiltag er godkendt af Folketingets finansudvalg i marts sidste år. Det skete omkring samtidig med at Rigsrevisionen offentliggjorde en massiv kritik af statens indkøb. Regeringen regner med at de nye tiltag skal spare staten for godt en millard kroner, svarende til en besparelse på fem procent.