Bagmandspolitiet tiltaler Skagens kvotekonge for stråmandsvirksomhed

Ifølge Berlingskes oplysninger vedrører tiltalen Skagens storfisker Henning Kjeldsen. SØIK tiltaler også en revisionsvirksomhed og en advokatvirksomhed i sagen og stiller krav om konfiskation af op mod en kvart milliard kr.

Storfiskeren Henning Kjeldsen – en af Danmarks rigeste – er ifølge Berlingskes oplysninger sigtet af SØIK for stråmandsvirksomhed. Fold sammen
Læs mere
Foto: Betina Garcia
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bagmandspolitiet har tiltalt en af Danmarks storfiskere for overtrædelse af reglerne om fiskekvoter. Ifølge Berlingskes oplysninger drejer det sig blandt andet om en af Danmarks største kvotekonger, Henning Kjeldsen.

SØIK har i alt rejst tiltale mod ti personer i den såkaldte kvotesag. Tiltalen bygger på en forudsætning om, at reglerne for fiskekvoter i en lang række tilfælde er blevet omgået, så en enkelt fisker reelt har haft flere kvoter end tilladt. Det er efter anklagemyndighedens vurdering sket ved, at fiskeren har været den reelle ejer af en række selskaber, hvor stråmænd har stået som ejere.

Det er Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), der har efterforsket sagen. Den fisker, der anses for hovedmanden, er tiltalt for overtrædelse af kvotekoncentrationsreglerne sammen med de øvrige tiltalte personer. En revisionsvirksomhed og en advokatvirksomhed er desuden tiltalt i sagen.

»Efter en omfattende efterforskning har SØIK fundet grundlag for at rejse tiltale for forhold, der bygger på en forudsætning om, at en enkelt fisker har erhvervet fiskekvoter gennem en række selskaber, der stod registreret som ejet af stråmænd, når han ikke længere selv kunne erhverve flere fiskekvoter på grund af reglerne. Det er vores vurdering, at han er den eneste, der reelt har haft med driften af selskaberne at gøre, og at direktørerne i selskaberne alene har fungeret som stråmænd,« udtaler Per Fiig, der er fungerende statsadvokat for SØIK i en pressemeddelelse.

SØIK lægger op til at frakende hovedmanden retten til at drive erhvervsmæssigt fiskeri, ligesom en tiltalt advokat kræves frakendt retten til at udøve advokatvirksomhed, og en tiltalt revisor kræves frakendt retten til at fungere som registreret revisor og til at udøve anden revisionsvirksomhed.

Rigsrevisionen udgav i 2017 en sønderlemmende kritisk rapport om fiskekvoter og storfiskere, som affødte forflyttelse af embedsmænd og en række politianmeldelser. Der blev ikke sat navne på politianmeldelserne.

Kvotejollen Lasse

Henning Kjeldsen er i dag en af Danmarks rigeste storfiskere, og allerede i 2013 ejede han fiskekvoter for knap 800 mio. kr. Dengang besluttede han at udvide forretningen yderligere med hjælp fra sin hustru.

Kjeldsens kone, salgsassistent Birthe Kjeldsen, købte via et nyt selskab, Nordstrand Fiskeri, en fem og en halv meter lang glasfiberjolle ved navn Lasse af ægtemanden Henning Kjeldsen for 100.000 kr. Samtidig blev Birthe Kjeldsen godkendt som erhvervsfisker hos NaturErhvervstyrelsen, og vejen var banet for et nyt fiskerieventyr og en karriere som storfisker.

Kort efter begyndte Nordstrand Fiskeri, som Birthe Kjeldsen stod som ejer af, at opkøbe fiskekvoter. Inden udgangen af 2017 havde hendes selskab med udgangspunkt i glasfiberjollen opkøbt fiskekvoter til en værdi af 123 mio. kr.

Birthe Kjeldsens karriere som erhvervsfisker startede efter, at der blev indført loft over, hvor mange fiskekvoter en enkelt fisker kunne eje, og hvor mange fiskekvoter, der maksimalt må ligge på et enkelt fartøj.

Ingen monopoler

Striden med kvotekongerne, som gennem årene er blevet styrtende rige, bunder i, at Folketinget i 2002 og frem vedtog, at fiske­kvoter – retten til at fiske efter en bestemt mængde fiskearter bestemte steder i dansk farvand – kunne handles fiskerne imellem.

Folketinget gjorde det dengang klart, at kvoterne ikke måtte ende hos få fiskere og skabe monopoler. Men i 2017 afdækkede Rigsrevisionen, at en række storfiskere siden 2002 havde opkøbt en stigende andel af kvoterne. Det viste sig, at embedsværket under otte skiftende miljø- og fødevareministre havde ikke sat effektive regler op for at forhindre de mange opkøb af kvoter.

Berlingske beskrev i en række artikler systemet, hvor fiskerne ifølge Rigsrevisionen handler kvoter 10.000 gange hvert år, bytter sig til »gratis« udenlandske kvoter, som ikke tæller med i det danske system, hvordan politikerne for nylig forlængede statens opsigelsesvarsel for kvoter fra otte til 16 år, og at flere storfiskere hører til blandt Danmarks rigeste.

Opgør på Christiansborg

Opgøret med de såkaldte kvotekonger slæber også et årelangt spor efter sig på Christiansborg, hvor skiftende Venstre-ministre har fået hård kritik for at holde hånden over storfiskere og for ikke at gribe konsekvent ind over for kvotekoncentration på fiskeriområdet. I foråret 2017 fik den daværende miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) alvorlig kritik i form af en stor næse fra Folketinget, fordi Folketinget ikke havde fået overbragt de værktøjer, Miljø- og Fødevareministeriet lå inde med til at bekæmpe kvotekoncentration.

Senere samme år kom det frem, at tilbageholdelsen af oplysninger for Folketingets partier havde været langt mere systematisk, og Esben Lunde Larsen blev herefter frataget fiskeriområdet. Formelt med henvisning til en kritisk rapport fra Rigsrevisionen og brexit. Dansk Folkeparti – med de afgørende mandater i Folketinget – forklarede imidlertid, at det var de nye oplysninger, som gjorde, at partiet ikke længere havde tillid til Esben Lunde Larsen som fiskeriminister.

To år senere var den gal igen. Først fik daværende fiskeriminister Eva Kjer Hansen (V) i februar 2019 en næse af et folketingsflertal for at forhale lovgivning mod kvotekoncentration, og to måneder senere fik hun nok engang hård kritik fra et folketingsflertal for håndteringen af et opsigtsvækkende fiskeri ved Storebælt, hvor en gruppe limfjordsfiskere havde fået særlig adgang til muslingefangster, angiveligt gennem mørklagte aftaler med embedsmænd.

Lars Løkkes rolle

Lars Løkke Rasmussen var også selv i søgelyset i diskussionen om kvotekonger på grund af hans forhold til storfiskeren John-Anker Hametner Larsen. Ekstra Bladet afslørede i 2018, at Lars Løkke Rasmussen havde modtaget et sommerhusophold til en anslået værdi af 10.000 kroner i fødselsdagsgave fra John-Anker Hametner Larsen, mens statsministeren også havde deltaget i storfiskerens firmafest.

John-Anker Hametner Larsen havde siden 2014 arrangeret et årligt torskegilde i Thyborøn, hvor der samles penge ind til LøkkeFonden, der er stiftet af statsministeren. John-Anker Hametner Larsen havde angiveligt inden et torskegilde i 2016 deltaget i et politisk møde med statsministeren, hvor der blev diskuteret kvoter på industrifisken tobis. Et møde, som embedsmændene i Statsministeriet forberedte statsministeren til.

Berlingske arbejder på at få en kommentar fra Hennning Kjeldsen.