Efter kæmpe næse til Lunde Larsen: »Folketinget sætter nu effektivt miljø- og fødevareministeren under administration«

Et flertal i Folketinget retter »meget skarp kritik« af miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) i kvotekongesagen. »Jeg mindes ikke, at nogen har fået så stor en næse,« lyder det fra DF, som advarer: Næste gang ser han rødt.

Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sagen om de såkaldte kvotekonger kommer ikke til at koste Esben Lunde Larsen (V) posten som miljø- og fødevareminister, men ministeren slipper ikke uden ridser i lakken.

Partierne bag fiskeriaftalen, som repræsenterer et flertal uden om regeringen, er blevet enige om at rette »meget skarp kritik« af miljø- og fødevareministeren i sagen om de såkaldte kvotekonger, hvor Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne i syv tilfælde har kritiseret ministeren for at lyve, tilbageholde oplsyninger og for at give misvisende forklaringer i sagen.

Nu er partierne blevet enige om en såkaldt beretning, hvor Esben Lundes ageren i sagen kaldes »overordentlig kritisabel«, viser en udtalelse, der ventes vedtaget på et udvalgsmøde torsdag formiddag. Partierne er ifølge Berlingskes oplysninger enige om teksten.

Ifølge Dansk Folkepartis fiskeriordfører har partierne bestræbt sig på at give en ekstraordinær hård kritik:

»Nu har han fået dette kæmpestore gule kort. Næste gang vil et gult kort være lig med et rødt kort,« siger Ib Poulsen (DF).

Når et flertal i Folketinget udtaler kritik af ministeren via en såkaldt beretning, kaldes det en »næse«, og på Christiansborg vurderer man størrelsen på næsen alt efter, hvor hårde ord der bruges i beretningen.

I dette tilfælde er næsen særligt stor, vurderer Ib Poulsen.

»Vi har været dybt nede i ordborgen for at finde de skrappeste ord, vi kan finde i denne sammenhæng. Jeg mindes ikke, at nogen har fået så stor en næse,« siger fiskeriordfører Ib Poulsen (DF).

Socialdemokraterne påpeger, at det har været nødvendig med hård kritik.

»Folketinget giver ministeren en af de største næser, der er givet, fordi sagen og forløbet har været dybt, dybt alvorlig, den har været grov. og den har svækket Folketingets muligheder for at stoppe kvotekongerne,« siger fiskeri- og landbrugsordfører Simon Kollerup (S).

Fiskeriområdet har siden december 2016 befundet sig i en særlig parlamentarisk situation, fordi et flertal uden om regeringen med Dansk Folkeparti indgik en fiskeriaftale efter længere tids uenighed med ministeren. Regeringen er således slet ikke en del af den fiskeripolitik, som Esben Lunde Larsen skal gennemføre i praksis.

I beretningen konstaterer partierne, at ministeren har »modvirket« implementeringen af flertallets fiskeripakke og konstaterer, at »Folketinget anser det som værende en selvfølge, at ministeren nu hurtigt og aktivt medvirker til, at Vækst- og Udviklingspakken for dansk fiskeri implementeres efter folketingsflertallets hensigt.«

Ifølge Simon Kollerup (S) skal beretningen forstås sådan, at fiskeripolitikken ikke længere føres af regeringen, men af Folketinget.

»På den måde betyder næsen i dag også, at Folketinget nu effektivt sætter miljø- og fødevareministeren under administration på fiskeripolitikken,« forklarer han.

Foto: Thomas Lekfeldt.

Det har foreløbigt ikke været muligt at få en kommentar til sagen fra Esben Lunde Larsen. Kort før Dansk Folkeparti tirsdag valgte at frede ministeren udsendte han dog en pressemeddelelse, hvor han undskyldte hele fire gange.

»Jeg vil gerne undskylde over for Folketingets partier, at der er forslag til at modvirke kvotekoncentration og kvotekonger udviklet af mit ministerium, som jeg ikke har oversendt til Folketinget,« udtalte ministeren blandt andet.

Læs mere fra Berlingskes gravegruppe her.