DF lod Esben Lunde fortsætte: Her er anklagerne mod ham

Tirsdag besluttede Dansk Folkeparti og dermed et folketingsflertal, at Esben Lunde Larsen (V) kan fortsætte som miljø- og fødevareminister. Men flere eksperter udtaler i dag til Berlingske, at ministeren klart har overtrådt ministeransvarlighedsloven på flere punkter. Her kan du se hovedanklagerne mod Esben Lunde Larsen i kvotekongesagen.

Regeringens miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) fik tirsdag en næse i den såkaldte kvotekongesag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Anklage 1: Ministeren talte usandt om, hvilke indgreb der findes til at bremse kvotekonger.

Et flertal i Folketinget vil gøre op med de såkaldte kvotekonger, der sidder på store mængder fiskekvoter. Dansk Folkeparti og et folketingsflertal har bedt miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) om mulige indgreb over for kvotekongerne, men ministeren vendte kun tilbage med ét forslag, en såkaldt tro- og love-erklæring.

Ikke desto mindre kunne Berlingske afsløre et katalog fra december 2015 med 16 konkrete indgreb til at imødegå kvotekoncentration udarbejdet i ministerens egen styrelse. »Ministeren har løjet over for mig både mundtligt og skriftligt,« sagde Ib Poulsen, Dansk Folkepartis fiskeriordfører.

Ministeren forsvarede sig med, at han først nu blev klar over, at lovgiverne vil sætte hårdt ind over for kvotekongerne, og efterlod indtrykket af, at han ikke kendte de øvrige indgrebsmuligheder: »Jeg forstår ikke, hvis partierne skulle opleve, at jeg taler usandt. Jeg er ikke blevet forelagt Landbrugs- og Fiskeristyrelsens idékatalog med 16 ideer,« skrev Esben Lunde Larsen til Berlingske.

Anklage 2: De konkrete indgrebsmuligheder blev sendt til ministeren.

Inden samrådet i Folketinget den 31. marts fortalte Berlingske, at de konkrete forslag til at bekæmpe kvotekonger faktisk blev sendt til »ministerforelæggelse«, imens Esben Lunde Larsen var minister i maj 2016, bare i et andet dokument, hvor forslagene stod i en anden rækkefølge.

På samrådet erkendte Esben Lunde Larsen nu at kende til yderligere forslag, men sagde, at han havde afvist at kende til kataloget med de 16 punkter fra 2015, fordi det var det dokument, Berlingskes første historie tog afsæt i. Efter skiftende forklaringer endte ministeren med at konkludere, at han aldrig selv havde haft dokumentet fra maj 2016 i hånden.

Anklage 3: Ministeren talte usandt om, hvornår Folketinget bad om hjælp.

Det var stærkt misvisende, da Esben Lunde Larsen foregav, at han først lige nu blev klar over, at et folketingsflertal ønskede mere effektive værktøjer over for kvotekongerne, sagde DF og S.

Dansk Folkeparti kunne dokumentere på skrift, at man tre uger forinden bad om en »mere kraftfuld indsats«. »Vi beder derfor endnu en gang om, at ministeren gør sig behjælpelig i denne her sag,« står der i e-mailen.

Anklage 4: Ministeren tilbageholdt forslag for Folketinget.

Under samrådet fredag i Folketinget erkendte Esben Lunde Larsen, at han i marts 2016 sad med flere forslag til at bekæmpe kvotekonger, end han var vendt tilbage til partierne med. Ifølge Dansk Folkeparti var der tale om en ren tilståelsessag om at tilbageholde afgørende oplysninger.

Esben Lunde Larsen forsvarede sig med, at han havde filtreret tiltagene, fordi han kun ville videregive de mest effektfulde. Efterfølgende beklagede ministeren i et skriftligt svar til Folketinget, at han ikke havde videregivet de efterspurgte oplysninger.

Anklage 5: Dokumenter modsiger ministers kerneargument

Under samrådet i Folketinget sagde Esben Lunde Larsen, at han alene var vendt tilbage til partierne med ét forslag til at bekæmpe kvotekonger, den såkaldte tro- og love-erklæring, fordi hans embedsmænd entydigt anbefalede ham tro- og love-erklæringer. Men flere notater fra 2016 fra ministerens egne embedsmænd pegede på det stik modsatte: at tro- og love-erklæringer på ingen måde kunne anbefales.

Esben Lunde Larsen ville ikke selv svare på kritikken, men fik sine embedsmænd til at skrive, at tro- og love-erklæringer var blevet forbedret siden 2016, så »det er det bedste bud i øjeblikket i forhold til at gennemføre regler om bestemmende indflydelse.«

Anklage 6: Ministeren vildledte Folketinget under samrådet.

Esben Lunde Larsen fortalte under samrådet, at tro- og love-erklæringer er bedste middel til at bekæmpe kvotekonger, og at det var derfor, han kun viderebragte dette ene indgreb til partierne. Men sagens dokumenter viser, at embedsmændene kun anbefaler tro- og love-erklæringer til at modvirke såkaldt bestemmende indflydelse, hvor en person reelt har råderet over andres fiskekvoter. Esben Lunde Larsen vildledte Folketinget under samrådet, når ministeren klart gav indtryk af, at tro- og love-erklæringer er bedst til at bekæmpe kvotekonger, lød det fra DF, S og R.

Anklage 7: Ministeren har tilbageholdt endnu flere forslag

Den 3. april udsendte ministeren en redegørelse til fiskeriordførerne i Folketinget, hvor han erkendte at have tilbageholdt yderligere forslag til at bekæmpe kvotekonger. Ministeren erkendte, at det havde været »hensigtsmæssigt« at viderebringe dem.

Tirsdag ønskede miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen ikke at kommentere artiklen. Men lige inden Dansk Folkeparti den 4. april skulle afgøre, om Esben Lunde Larsen fremover kan være minister, undskyldte Esben Lunde Larsen i klare vendinger:

»Jeg burde have viderebragt disse oplysninger, da det ville have bistået de enkelte partier i deres arbejde med at begrænse kvotekoncentration og kvotekonger. Det beklager jeg, at det ikke er sket. Det er mit ansvar som minister, at det ikke er sket. Og det ansvar påtager jeg mig,« lød det fra ministeren.

Læs mere fra Berlingskes gravegruppe her.