Australien i hundeslagsmål med kinesere om kvægkonges kæmpefarm

Australsk farmer-familie sælger ud af arvesølvet og vil af med et landområde på mere 100.000 kvadratkilometer. To kinesiske selskaber duellerer om at få fingre i det gigantiske område, men australierne kæmper med næb og klør for at undgå, at jorden kommer på kinesiske hænder.

Læs mere
Fold sammen

Det er lidt mere end bare 11 vindblæste bondegårde, som den australske Kidman-familie har plastret ind i til salg-skilte. Med et samlet jordareal på over 100.000 kvadratkilometer, hvilket svarer til omtrent to en halv gange Danmarks størrelse, vil familien overdrage så stor en bid af Australien, at sagen for længst er blevet til storpolitik og et spørgsmål om kærlighed til fædrelandet.

Siden den enorme landejendom blev sat til salg for et års tid siden, har især kinesiske selskaber været sultne efter at få fingre i den ikoniske kødproducent.

I november 2015 stod det kinesiske selskab Shanghai Pengxin til at løbe af med sejren og de 100.000 kvadratkilometer jord, men den australske finansminister Scott Morrison fik i elvte time stoppet salget med henvisning til landets sikkerhedsinteresser. Sagen er nemlig, at en del af det enorme landområde grænser op til et militært øvelsesterræn, hvor der foretages test af avancerede droner.

Den australske investeringslovgivning giver ikke myndighederne mulighed for at blokere for, at selskaber fra bestemte lande bliver udelukket fra virksomhedsopkøb, så salgsprocessen er i det nye år atter kommet tilbage på sporet. Topfavoritterne til at sikre sig det australske kvægklenodie skal stadig findes i Kina. I sidste uge kunne den australske avis The Australian endda berette, at to kinesiske selskaber har travlt med at overbyde hinanden i jagten på at »vinde« kolossale farm.

At det gigantiske landområde fortsat har kurs mod kinesisk ejerskab, skaber vrede i Austrailien. Hvis handlen går igennem, vil omkring 2,6 pct. af Australiens samlede landbrugsarealer komme under kinesisk kontrol i et hug.

»Det er fuldstændig vanvittigt. Jeg er modstander af at sælge til kineserne,« lød det fra ranchejer Dick Smith i et interview med The Australian Financial Review i slutningen af januar.

Dick Smith ejer selv et jordområde på omkring 1200 hektar og mener, at de australske politikere ikke har forstået konsekvenserne af at lade kineserne komme til fadet.

»Landbrugsjord vil blive ekstremt værdifuldt og vigtigt - det vil generere stor værdi i fremtiden, så det dur ikke, at al den værdiskabelse skal sendes til udlandet,« sagde Dick Smith.

Også i det australske folkedyb er utilfredsheden med de kinesiske jordkøbere nået op til overfladen. I et forsøg på at »redde« jordområdet fra kinesisk ejerskab er der blevet stablet en såkaldt crowdfunding-kampagne på benene. Investeringslysten i det projekt skulle være overvældende stort, men at det skulle være løsningen for de utilfredse australiere er dog stærkt usandsynligt. Ifølge rygtemøllen skulle det seneste kinesiske bud på Kidman-familiens kvægfarm ligge på omkring 1,7 mia. kr.

I sidste uge fik skeptikerne af den kinesisk dominerede salgsproces dog nyt blod på tanden. Det skete, da den administrerende direktør for Kidman-familiens selskab udsendte en pressemeddelelse, hvor det blev gjort klart, at det ikke er for sent for australske budgivere at hoppe ind i processen og dermed sikre, at skødet på det enorme jordstykke slipper for at skulle en tur til udlandet. Det var en nyhed, som ikke mindst den australske finansminister Scott Morrison kunne bruge til noget, da hans straks hoppede ind i mediemøllen og hilste »beslutningen velkommen.«

Det bedste bud på en australsk køber af kæmpefarmen synes lige nu at være den  milliardæren Lindsay Fox, som ejer det australske transportfirma Linfox, der havde en omsætning på lige knap 20 mia. kr. i 2015. Ifølge Wall Street Journal skulle den 78-årige rigmand have rettet henvendelse til finansminister Scott Morrison og givet ham besked på, at han gerne vil købe familien Kidmans landområde. Flere australske medier skriver, at Lindsay Fox nu har lagt et bud på bøfproducenten, der dog skulle være flere millioner kroner lavere end det bedste kinesiske tilbud.

De 11 kvægfarme under Kidman-familiens vinger producerer i omegnen af 15.000 ton oksekød om året. Selskabet råder over rundt regnet 185.000 stykker kvæg og har ud over de enorme landområder også egne slagterier og distributionsnetværk.