Afdelingen for de pengestærke fanger

En landsretsdom med kendelsen "skyldig" til både Kurt Thorsen og Rasmus Trads kan føre PFA-sagens to hovedpersoner sammen til statsfængslet i Horserød, et af de åbne fængsler som huser en række af landets nålestribede forbrydere.Fire fatale forklaringer

Afdelingen for de pengestærke fanger - 1
Foto: Annett Bruhn/Scanpix Fold sammen
Læs mere
I forretningslivet har mændene bag en række økonomiske forbrydelser som selskabstømning, skattesvig og skyldnersvig ofte haft en udtalt evne til at holde sammen. Og sammenholdet fortsætter for manges vedkommende også efter at domstolene har sendt dem bag tremmer i årevis.

Et af de mest benyttede gitterly for de pengestærke fanger er det åbne statsfængsel i Horserød ved Helsingør. Fængslet huser og har huset en række af de nålestribede forbrydere bag de seneste års mest omtalte og omfattende økonomiske forbrydelser.

Netop Horserød kan blive nyt fælles hjem for Rasmus Trads og Kurt Thorsen, hvis Østre Landsret fredag idømmer dem begge en fængselsstraf.

I fængslet, som blev bygget under Første Verdenskrig, er der plads til 221 indsatte fordelt på otte forskellige afdelinger. Udover et ufrivilligt gensyn med hinanden kan opholdet også for Thorsen og Trads blive lejlighed til at se eller gense flere af de lidt for driftige forretningsfolk, der nu sider bag tremmer på grund af deres metoder.

Udover flere blandede afdelinger findes der i Horserød-fængslet en familieafdeling, en narkofri afdeling samt en særlig afdeling med 11 pladser for personer, der afsoner længere straffe, og som ønsker de roligst mulige omgivelser. Mange økonomiske forbrydere har gennem tiden søgt om at sidde på samme afdeling, når det nålestribede jakkesæt er skiftet ud med en anden stribet uniform.

På afdelingerne for de pengestærke fanger er der som på øvrige afdelinger mulighed for selv at lave mad, dyrke motion eller læse bøger.

Med en ugentlig udbetaling på 290 kroner risikerer Kurt Thorsen at skulle spare sammen gennem adskillige måneder, før han kan dyrke sin interesse for god rødvin. En interesse også Rasmus Trads nød godt af på et af de to daværende kompagnoners første møder på Restaurant Copenhagen Corner i det indre København, da Thorsen efter en rundvisning i vinkælderen bød den benovede Trads på en 7.000-kroners rødvin til frokosten.

De knap 300 kr. i lommepenge er et eksempel på den store omstilling, de pengestærke fanger kommer til at opleve. Selv om forholdene i et et åbent fængsel ikke er nær så barske som i lukkede fængsler, åbner fængselsopholdet for en anden del af samfundet, som de fleste økonomisk kriminelle ikke tidligere har kendt, siger Henrik Thøgersen, formand for betjentforeningen i Horserød.

»De økonomisk kriminelle får et chok, når de begynder deres afsoning. Det er deres første møde med et system, de ikke kender. De har også ofte et netværk i form af familie og venskaber, som de er tæt knyttet til, og som de derfor er meget kede af at blive adskilt fra,« siger betjentformanden.

Indsatte i Horserød har ret til fire timers besøg om ugen. Samtidig kan de holde kontakt med pårørende via telefon, som de kan få installeret på værelset.

Økonomiske kriminelle er sjældent afhængige af narko, og de ønsker ofte at være fri for at afsone sammen med narkomaner. Mange søger derfor om at blive indsat på den narkofri afdeling.

For finansverdenens sorte får udgør ophold i danske fængsler ofte mødet med en helt ny måde at arbejde på. I Horserød er der krav om, at de indsatte holder sig beskæftigede i snedkeriet, hvor der laves kontormøbler, i vaskeriet eller på lageret. Men der er også mulighed for at udføre »selvforskaffet arbejde«.

Ender dommerne fredag med at idømme Thorsen fængsel, kan makkerparet bag PFA-skandalen se frem til at tilbringe endnu flere end de 70 dages ufrivilligt ophold i hinanden selskab i henholdsvis Københavns Byret og Østre Landsret. Der er nemlig ingen regler om, at personer bag samme forbrydelse afsoner samme sted, når blot der ikke er tale om personfarlige forbrydelser.

Dog har Thorsen mulighed for at blive overført til et jysk fængsel, hvis han ønsker at være tættere på sin familie.

De fleste økonomisk kriminelle ender ikke som som mere traditionelle kriminelle, efter turen bag tremmer.

»Der er sjældent problemer med denne type indsatte. De opfører sig generelt fornuftigt og ønsker blot at få straffen overstået. Det er ikke den type fanger, man forventer at se igen, når deres afsoning er ovre,« siger Henrik Thøgersen.