Bondam har rod i regnskaberne

Revisionsfirma har fundet »alvorlige problemer« i økonomistyringen i Teknik- og Miljøforvaltningen på Københavns Rådhus.

Foto: Francis Dean
Det roder alvorligt hos teknik- og miljøborgmester Klaus Bondam (R).

Det er den usædvanligt hårde konklusion i en ny rapport fra revisionsfirmaet Deloitte, som Berlingske Tidende har fået aktindsigt i. Blandt andet hedder det i rapporten:

»(...) i forbindelse med analysen er afdækket alvorlige problemer i forhold til den daglige økonomiadministration.«

Og revisionsfirmaet er bekymret for, om bogføringen i 2009 foregår korrekt.

»Det er derfor Deloittes vurdering, at der i forhold til 2009 er perioder, hvor den basale økonomiadministration ikke understøttes af en sikker drift,« står der i analysen af økonomien i Teknik- og Miljøforvaltningen.

Blandt andet har forvaltningen haft svært ved at finde ud af på hvilke konti, de enkelte bilag skulle konteres.

Den skarpe kritik fra revisionsfirmaet af Teknik- og Miljøforvaltningen bliver bakket op af overborgmester Ritt Bjerregaard (S) .

»Det er stærkt beklageligt, at økonomistyringen i Teknik- og Miljøforvaltningen vurderes som mangelfuld. Vi vil selvfølgelig i Økonomiudvalget følge tættere med i udviklingen i netop den forvaltning,« siger Ritt Bjerregaard.

Ifølge Claus Haagen Jensen, professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, er kritikken fra Ritt Bjerregaard »stærk tobak«.

»Det skal virkelig tages alvorligt, når en overborgmester udtaler så skarp en kritik. Hun forsøger i denne situation ikke at feje noget ind under gulvtæppet. Det står øjensynligt slemt til, når kritikken er så hård fra overborgmesteren,« siger Claus Haagen Jensen.

»Meget beklageligt«
Pernille Andersen, direktør for forretningsudvikling i Teknik- og Miljøforvaltningen, kan sagtens genkende det billede, Deloitte tegner af økonomistyringen i forvaltningen.

»Det er meget beklageligt og langt fra en ønskesituation,« siger hun.

Pernille Andersen påpeger dog, at Deloittes rapport er et udtryk for, hvordan situationen var i forvaltningen, da revisionsfirmaet indsamlede deres informationer i februar.

»Og siden har vi virkelig strammet op. Vi har længe været klar over, at det ikke har set så pænt ud, og derfor har vi, før Deloitte kom på banen, iværksat en række initiativer, som skal rette op på arbejdsgangene. Vi har en ambition om en økonomistyring, der er mere end blot basal,« siger Pernille Andersen.

Det er Borgerrepræsentationen, der har bestilt den nye rapport om økonomistyringen i samtlige af kommunens forvaltninger, og Deloitte vurderer, at Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen er den forvaltning, som har den bedste økonomistyring.

Den overordnede konklusion fra Deloitte på den samlede økonomistyring i Københavns Kommune er, at det fortsat er nødvendigt med forbedringer i alle forvaltninger. Ingen af de øvrige forvaltninger får dog så hård kritik fra Deloitte som Teknik- og Miljøforvaltningen.

Tilbagebetaler cykeltur
Det var i går ikke muligt at træffe teknik- og miljøborgmester Klaus Bondam for en kommentar til Deloittes og Ritt Bjerregaards kritik af økonomistyringen af hans forvaltning.

Til gengæld ville Klaus Bondam gerne fortælle, at han nu tilbagebetaler de 10.000 kroner, som Københavns Kommune har betalt i deltagergebyr, for at borgmesteren kunne deltage i velgørenhedscykelløbet »Team Rynkeby«.

»Jeg er ikke interesseret i, at Rynkeby-turens gode formål bliver overskygget af denne sag. Derfor har jeg besluttet selv at betale mit deltagergebyr på 10.000 kr.,« sagde Klaus Bondam i en pressemeddelelse.

Københavns Kommunes borgerrådgiver er muligvis også på vej ind i sagen. I øjeblikket undersøger borgerrådgiveren, om der er basis for en større undersøgelse af beslutningsprocessen omkring Klaus Bondams deltagelse i »Team Rynkeby«.