Sådan giver du dine havemøbler nyt liv

Har dine havemøbler stået ude hele vinteren, kan de let gøres klar til sommeren. Det kræver kun lidt knofedt og en håndfuld gode råd.

Læs her, hvordan du ifølge boligejernes videncenter Bolius (www.bolius.dk)  får dine havemøbler flotte, hvad enten de skal males, olieres eller er af plastik.

1. Træmøbler

En ordentlig grundrensning gør underværker på stort set alle havemøbler af træ. Meget kan ordnes alene med vand og en klud, men har møblerne stået ude hele året, er det ofte nødvendigt også at bruge børste og tilføje vandet en sjat Rodalon for at fjerne alger og lignende.

Har du teaktræsmøbler, kan du roligt læne dig tilbage og nyde solen. De er i stand til at holde til stort set al slags vejr og kræver ofte bare en grundig aftørring med vand og sæbe.

Bliver du træt af det stålgrå look, tiden giver dem, kan du føre teaktræsmøblet tilbage til det oprindelige udseende ved en til to omgange olie.

Træmøbler i jatoba, nyatoh eller meranti er ikke nær så dyre at anskaffe som teaktræ. Til gengæld kræver de lidt mere løbende bvedligeholdelse. Ikke mindst her i foråret, hvor de går et halvt år i møde, der byder på masser af både sol og regn regn. 

2. Rust
Skruer og beslag, der er udsat for vind og vejr, ruster og sætter grimme spor i det ellers pæne møbel.

Det problem kan du løse ved at udskifte de rustne dele med nye. Er det ikke muligt, kan du i stedet fjerne rusten med ruststopper, som smøres på de udsatte steder, før du olierer eller maler træet igen.

3. Oliering

Du kan tjekke, om havemøblerne trænger til at blive behandlede ved at hælde vand over.

Preller vandet af, er træbeskyttelsen intakt. Siver det derimod ned i træet, bør du give det en ny oliebehandling.

Inden skal du dog stadig vaske møblerne godt af med grundrens, så alger og snavs forsvinder. Når træet er helt tørt, kan du give det olie af to omgange og gerne med en klud. Overskydende olie skal tørres væk, så der ikke kommer "klistrede" områder, der efterfølgende må slibes ned igen.

For at undgå, at alger og skimmel vender tilbage, kan du vælge en olie tilsat fugicid, der dræber skimmel og alger.

4. Malede møbler

Træmøbler, som er behandlede med maling, er kun beskyttede, så længe overfladen er intakt.

Hvis overfladen har fået ridser, bør du slibe malingen af, vaske møblet og male de udsatte steder igen.

Du får det bedste maleresultat ved at male i temperaturer på mellem 10 og 20 grader.

5. Plastmøbler

Plastmøbler fås efterhånden i alverdens farver, og en af fordelene ved dem er, at de er mobile og meget rimelige i pris.

Men også de skal vedligeholdes, hvis de skal blive ved med at være pæne. Specielt hvide plastmøbler kan blive kedelige og grimme efter en sommer med meget sol eller en vinter tilbragt ubeskyttet i haven.

Men det er der råd for. Vand, opvaskemiddel og knofedt kan gøre meget. Og hvis du derefter sliber stolen med wienerkalk tilsat lidt husholdningssprit, får du en fin, ren og mat overflade. (Du kan købe wienerkalk hos bl.a. Matas og Silvan.)

Plastoverfladen bliver blank, skidt- og vandskyende med gulvplejemiddel eller bilshampoo med voks.

Er du i tvivl, om netop dine plastikmøbler egner sig til behandlingen, kan du forsigtigt forsøge dig frem i stolebunden.

6. Hynder

Hvis hynderne er blevet grimme, kan du forsøge dig med Rodalon og skånsom vask.

Rodalon kan blandt andet bruges der, hvor en plet har udviklet sig til mug. Når pletten er behandlet, kan de fleste hynder tåle et skånsomt program i vaskemaskinen.

For at undgå fremtidig mug, må hynderne ikke pakkes ned, før de er fuldstændig tørre.