Her er møblerne, der bærer topmødet

Bella Centerets mødelokaler, loungeområder og tv-studier er under topmødet indrettet med gode og gedigne danske designmøbler – både de kendte klassiske og de nye bæredygtige.

Møbelarkitekt Tine Mouritsen krydser fingre for, at USA’s præsident Barrack Obama i den kommende uge skal interviewes i det tv-studie, hvor hendes nye stol og sofa, Qo2 står.

Det sidste klima-topmøde i Kyoto i 1997 har lagt navn til møblerne, fordi de er lavet af bæredygtige materialer. Kernen og rammerne er af finsk birkekrydsfinér og europæisk bøg og behandlet med 100 procent planteolie. Hynderne er fyldt med Øko-Tex-mærket skum og betrukket med et rent uldstof med EU’s miljøblomst fra Kvadrat.

Se flere billeder af møblerne på klimatopmødet i galleriet til højre.

At et møbel kan blive verdensberømt på kort tid via tv er Hans J. Wegners berømte stol, The Chair, det bedste eksempel på.

Da John F. Kennedy i 1960 skulle møde Nixon i verdens første tv-debat mellem USA’s præsidentkandidater, sad de to topledere nemlig i Wegners PP503. Den fik navnet The Chair og satte for alvor gang i eksporten af danske designmøbler til det amerikanske marked. Siden er den blevet brugt ved andre store begivenheder, både nationale og internationale, bl.a. da præsident Clinton i 1997 besøgte København.

I forbindelse med klimatopmødet COP15 er Bella Center blevet udvidet med over 14.000 kvadratmeter, så der er plads til de ca. 20.000 statsledere, NGO’ere, regeringsudsendinge og pressefolk. Allerede for halvandet år siden blev flere danske og svenske møbelvirksomheder inviteret til en udbudsrunde om at sponsorere møbler til topmødet, og tre blev godkendt af Udenrigsministeriet som officielle sponsorer. Det er de to danske firmaer Erik Jørgensen og PP Møbler, og det svenske Lammhults.

»I præsentationen lagde vi stor vægt på vores holdning til miljøet og vores sociale ansvarlighed,« fortæller Kasper Holst Pedersen, 3. generation i snedkerværkstedet PP Møbler, som bl.a. producerer mange af Wegners klassiske møbler.

»Vores holdning til miljøet gælder ikke kun selve møblerne, men også fremstillingen og arbejdsmiljøet. F.eks. er vores tag på værkstedet isoleret med papir-uld, ligesom vi også er selvforsynende med varme. Vi bruger spildtræet som brændsel, og træet kommer fra danske plantager, hvor der hele tiden plantes nyt, så C02 regnskabet bliver neutralt.«

PP Møbler har leveret 46 Chair-stole, 46 Cirkel-stole, 49 bakkeborde og fire bænke til klimatopmødet, i alt møbler for 5,4 millioner kroner.

De fire bænke er designet af den irakiskfødte arkitekt, Zara Hadid, mens de øvrige stole og borde alle er Wegner-klassikere.Efter topmødet bliver de nummererede Wegner-stole sat til salg, og overskuddet går til at plante træer i Danmark i samarbejde med organisationen Plant Et Træ.

Den svenske møbelproducent Lammhults har leveret 94 eksemplarer af skalstolen Imprent, designet af de danske møbelarkitekter, Johannes Foersom og Peter Hiort-Lorenzen. Den er fremstillet af 90 procent findelt flis og bark-rester fra grantræer, der holdes sammen af et bindemiddel fremstillet af genbrugsegnede plastfalsker.

»Vi har her et helt igennem bæredygtigt materiale, som vi har brugt næsten ti år på at udvikle,« siger Peter Hiort-Lorenzen.

»Det startede i 1995 efter en voldsom storm herhjemme, hvor tusindvis af væltede grantræer ikke kunne bruges til traditionel møbelproduktion. Kort efter iværksatte Skovstyrelsen et forskningsprojekt, hvor vi i samarbejde med Landbohøjskolen eksperimenterede med forskellige metoder til at kunne skabe et fast materiale af det ødelagte træ. Resultatet blev måtter af cellulosefibre, der siden kunne presses og formes til f.eks. en skalstol. Det ligner jo mest en moderne form for plast, der kan formes tredimensionalt, men til gengæld er 100 procent bæredygtigt,« fortæller han.

Erik Jørgensen er sponsor med 30 sofaer og 16 lænestole, deriblandt de nye bæredygtige Qo2-møbler, designet af Tine Mouritsen.

Se flere billeder af møblerne på klimatopmødet i galleriet til højre.

Møbelserien er som nævnt inspireret af det første klimatopmøde i Kyoto i Japan. For Tine Mouritsen har det været noget helt nyt og udfordrende at skabe en stol og en sofa, hvor træ er det bærende element, fordi hun i mange år har arbejdet med polstrede møbler hos Erik Jørgensen.

»Jeg har altid været fascineret af de brede armlæn, som bl.a. Børge Mogensen har brugt på sin spanske stol. Her er der plads til at stille et glas eller lægge en bog,« fortæller Tine Mouritsen. »Min idé er, at stolen og sofaen kan skabe et rum i rummet. Hvis man har behov for lidt fred eller ro til at læse, kan man træde ind i sit eget rum, når man sætter sig.«

Det møbel, som får den mest fremtrædende plads på topmødet, er kunsthåndværker Tyge Axel Holms runde bord af ahorn med et mønster, der består af 1.597 nedlagte skiver af den sydamerikanske træsort, amarant.

Tyge Axel Holm, som er meget optaget af miljøspørgsmål, har brugt næsten to år på at fremstille bordet. Det var oprindelig tænkt til en udstilling på Bornholms Kunstmuseum, men Tyge Axel Holm fik halvvejs i projektet den idé, at det måske netop kunne bruges, når Danmark skulle være vært for klimatopmødet.

Omkostninger og arbejdsløn har han fået dækket af fondsmidler. Bordet er alene i brug de fire sidste dage under klimatopmødet, og omkring det skal statsledere og politikere fra hele verden prøve at nå til enighed. Derefter kommer det og de tilhørende 25 stole på auktion hos Bruun Rasmussen. Alene bordet er vurderet til omkring 600.000 kroner.