Arkitektens uberørte hus

Den berømte arkitekt Marius Pedersen har i høj grad præget byggeriet i Holbæk og omegn i første del af sidste århundrede. Som eksponent for bevægelsen Bedre Byggeskik påvirkede han også det øvrige land. Hans eget hus står, som da det blev bygget.

Marius Pedersens eget hus på Bakkekammen i Holbæk.<br>Foto: Morten Juhl Fold sammen
Læs mere

Det er ikke mange steder, man kan finde et hus, der både i det indre og det ydre står nøjagtig som arkitekten tegnede og byggede det til sig selv for mere end trekvart århundrede siden.

Men det gør villaen på Bakkekammen 45 i Holbæk, som den berømte arkitekt Marius Pedersen (1888-1965) opførte i 1929, og hvor hans enke, den 101-årige Emma Pedersen, stadig bor.

Villaen blev fredet i marts i år.

Da Marius Pedersen i høj grad var eksponent for bevægelsen Bedre Byggeskik, der ikke mindst har præget Holbæk og omegn, og hvis idealer hans eget hus naturligvis er opført efter, har Holbæk Museum planer om ad åre at gøre Bakkekammen 45 til et videnscenter for Bedre Byggeskik.

Marius Pedersen var elev og senere medarbejder hos Ivar Bentsen, der senere blev professor ved Kunstakademiets Arkitektskole. Sammen med maler og konservator Harald Munk oprettede de i 1915 Bygmesterskolen i Holbæk. Ivar Bentsen blev den første forstander og tegnede første del af skolen på Isefjordsvej, Marius Pedersen afløste ham som forstander fra 1921-1939 og fortsatte udbygningen af bygningskomplekset, der blev fuldført af arkitekt Leif Bahn. Bygmesterskolen blev i 1978 glarmesterskole og er nu ved at blive omdannet til lejligheder.

Marius Pedersen havde tegnestue i sit hjem i et af de tre værelser på otte kvadratmeter - de to andre er spisestue og badeværelse - der sammen med trappeopgangen ligger i husets fire hjørner. I stueplan er der desuden en stor stue og en hall.

»Spisestuen er meget lille, men vi har da holdt både konfirmation og runde fødselsdage med op til 35 gæster oppe på loftet, hvor vi også havde soveværelser,« fortæller Emma Pedersen i stuen, der har udsigt til den store have med den fantastiske passionsblomst, der dækker det meste af havefacaden med fem fag af de småsprossede vinduer, der er så typiske for Bedre Byggeskik.

»Marius ville ikke have udgang til haven fra stuen. Det ville ødelægge helhedsindtrykket,« siger Emma Pedersen, der traf sin mand, da hun var lærerinde på Holbæk Husholdningsskole, som Marius Pedersen byggede.

Hun flyttede ind i Bakkekammen 45 i 1934 og plejede og passede huset, bygget af gode materialer, så selv køkkenet er originalt. Der er mange indbyggede skabe, og i badeværelset er der vinduer til to sider, så husherren bedre kunne se at barbere sig ved vaskekummen i hjørnet. I soveværelserne er der indvendige foldeskodder.

Både gulv og vægge i badeværelset er beklædt med kork - et materiale, der også er brugt som mønstereffekt i parketgulvet.

Huset er symmetrisk og krones af et halvvalmet tegltag, der også er kendetegnende for Bedre Byggeskik.