Hvad er det, der er hvidt, løber døgnet rundt og koster op til 10.000 kroner om året?

Et utæt toilet kan koste dyrt på vandregningen. Og det er drikkevand, der går til spilde.

En stille rislen ... Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et konstant løbende toilet kan være sværere at opdage end en dryppende vandhane, men ligesom med andet vandspild gælder, at mange bække små  - eller mange små dråber - kan blive til en stor å af penge, der strømmer ud af din konto og ind på vandværkets.

Ikke desto mindre er det vandværkerne selv, der nu minder om at tjekke hjemmets toiletter for utætheder, der kan koste op til 10.000 kroner om året, skriver foreningen Danske Vandværker.

Hvis der skal løbe så meget vand i kummen, kræver det dog en rislende strøm, som du sandsynligvis vil opdage, fordi det suser i cisternen og vandet i kummen vil være i bevægelse. Men måske er du ligeglad, indtil du ser det nærmere regnestykke. For hver 100 kubikmeter vand der årligt løber i toilettet smider du cirka 7.000 kroner i kloakken, og en stor utæthed kan gøre vandspildet halvanden til to gange større.

Selv en lillebitte og uhørlig strøm, der knap giver uro i overfladen, bruger helt unødvendigt op til 20 kubikmeter vand om året til en pris af 1400 kroner. Og det er jo det rene og lækre drikkevand, de fleste af os hælder ud i toilettet.

Disse små utætheder kan du opdage ved at sætte et stykke toiletpapir på bagvæggen af kummen, når den burde være tør. Hvis toilettet er utæt, vil papiret blive gennemvædet. Det er ikke urimeligt svært selv at fikse den utætte cisterne:

I stedet for at få repareret den utætte cisterne-mekanik, kan du overveje at skifte det hele til en to-skyls-model, hvis du har et ældre toilet.

Gamle toiletter bruger op til 15 liter vand per skyl, mens nye to-skyls toiletter bruger 3 eller 6 liter per skyl. I kroner og øre er forskellen 84 øre: Fra 1,05 kroner til 21 øre per skyl, skriver vandværkerne, der til regnestykket har sat en kubikliterpris på 70 kroner. Prisen på dit lokale vandværk kan dog variere fra 30 til 90 kroner, så tjek på din egen vandregning, hvor meget du sparer.

Mange vil måske huske tidligere kampagner mod vandspild, der rådede til at tage bad med en ven. I 70'erne blev vi endda rådet til kun at skylle ud efter »store« toiletbesøg, ikke efter de små. I USA blev samme råd under en af de store californiske tørkeperioder formuleret slogan-poetisk som »If it's yellow, let it mellow. If it's brown, flush it down«.

Vandværkerne i Danmark vil dog ikke blande sig i, hvem vi går i bad med eller hvornår vi skyller ud.

»Jeg tror ikke, det er gangbare spareråd her i 2017. Tidligere sagde man også, at der nemt kunne stå en spand i brusebadet til at samle vand op, som man så kunne bruge til at skylle ud i toilettet. Det er der sikkert stadig nogen, der gør. Der er også meget miljøbevidste vandbrugere, der samler regnvand op til at skylle ud med. Men fra vandværkernes side blander vi os ikke længere i den del af festlighederne,« siger pressemedarbejder ved Danske Vandværker Dorthe G. Rasmussen.