Havehygge i lænestolen

Januar kan måske være lidt svær at komme igennem, men med begrebet ’armchair gardening’ bliver det straks nemmere. Læs med her, hvordan du gør.

Når sne og frost dækker landet, er livet i haven reduceret til et minimum. Blandt de officielle haveråd er f.eks. at beskære æble- og pæretræer – og de uofficielle er, at man kan blive inde i varmen og læse havebøger. Fold sammen
Læs mere
Foto: HENNING BAGGER

Hvis jeg skal være helt og aldeles ærlig, så er jeg af den overbevisning, at man egentlig godt kunne springe januar over.

Den er mørk, kold, brun, vissen og alt for våd, og haven viser sig fra sin bedrøveligste side, som den ligger der og ser ud til at have opgivet det hele. Undtagelsen er naturligvis de frostklare dage, der får enhver lille kvist til at glimte som diamanter, iklædt de fineste iskrystaller, og når sneen lægger sig som et smukt og lyddæmpende tæppe på det brune landskab og lyser dagen op på en helt ny og vidunderlig måde.

Men statistikken, som lover syv snevejrsdøgn på en måned, efterlader stadig 23-24 dage tilbage – uden chancer for sne. Men statistik er jo statistik, omend jeg ligger hver aften i min seng og krydser fingre og tæer for en lille byge med fin hvid sne. Så januar for mig er en måned, hvor jeg fodrer høns og henter æg, mens jeg prøver ikke at glide i den smattede plæne, men det er så også nogenlunde det, der foregår af udendørs havesysler.

Men når det nu ikke er lykkedes mig at få skrevet januar ud af kalenderen, kan jeg jo ligeså godt kaste mig over den – og det vil jeg gøre, indendørs med ild i pejsen og med en ordentlig god gang af det, som englænderne kalder ’armchair gardening’ – for lige netop det er passende havesysler i januar, hvis du spørger mig. Englænderne har virkelig flair for at opfinde havebegreber, so m vi ikke rigtigt har på dansk, og ’armchair gardening’ er et af dem, jeg elsker allermest.

Det går i store træk ud på, at man placerer sig godt og lunt i en magelig stol, med en varm kop te (off course) og så drømmer man sig ellers langt væk fra korte dage, slud og regn og en aldeles slukøret have. Det foregår i selskab med en velvoksen stak havebøger, notesbog, gerne computer og et kreditkort. Og så går det ellers løs med havelæsning, frøbestilling, planlægning og drømmerier.

JEG SELV HAR tænkt mig at kaste mig over Haveglæde af Søren Ryge. I vinterens ulidelige mørke har jeg brug for at beruse mig i ord, ord der handler om duften af godt hø, om blomsterglæde og georgineberuselse, om børnebørn, og gynger i lange reb, og om at falde i staver over isblomsters skønhed.

Jeg vil drømme mig væk og tænke på mine egne haveerindringer fra min barndom og lige til nu, smagen af mormors nye kartofler fra den fede mosejord i sommerhuset i Gilleleje, spændingen ved at stjæle blommer i den forladte have ovre ved elværket med min bror, da jeg var ti, ungernes begejstring, da hønsene lagde de første æg, og sådan vil jeg lade de mørke dage blive lysere og lysere.

Jeg vil stramme op på min tekniske viden og læse botanik for havefolk af Geoff Hodge, krybe helt ned i detaljen og undersøge blomstens opbygning, blive helt klog på, hvad det præcis er, der adskiller botanikere fra havefolk, og så vil jeg fryde mig over at læse om jorden, igen.

JEG ELSKER AT LÆSE om jord, dette livgivende materiale, dette sublime økosystem, her hvor det hele sker. Jeg vil læse om mineraler og klippepartikler, og jeg vil blive klogere og klogere på den skønne jord, som beriger mig med smukke blomster, saftige frugter, søde bær og knasende grøntsager, sommer efter sommer.

Jeg vil more mig med at læse Peter Wibroes Havekunst og Tanketidsler, flyve rundt i en ordentlig gang havefilosofi og blive rusket igennem af verbalt ukrudt og kradse betragtninger om livet, haven og verden, også uden for havelågen.

Så vil jeg læse Karen Sybergs Mellem Paradisæbler og skvalderkål, 408 sider fyldt med passionerede ord og smukke billeder om haven, om lyde, farver, dufte og sanseindtryk og om at have en vis ydmyghed i forhold til haven og selve moder natur. Eskapisme har man brug for i januar, masser af eskapisme.

MEN DET SKAL jo ikke bare være drømmerier det hele. Har du lyst til at gå mere konkret til værks, er det nu, du kan bestille frø. Det kan med stor fordel gøres over nettet. Jeg er altid på jagt efter nyheder og prøver noget nyt af hvert år.

Det har været sojabønner, confetti-majs, sorte tomater, lilla gulerødder. I år skal jeg helt klart prøve de sorte tomater igen (de blev aldrig helt sorte sidste år) ungerne elsker farvede og sjove gulerødder, så jeg skal prøve de runde gule og de lange røde – og så har Nelson Garden lavet en vidunderlig grøntgødningsblanding af honningurt, blodkløver og boghvede, der skal forbedre min jord i højbedene efter sommerens høst.

EN ANDEN OG meget vigtig disciplin når det gælder armchair gardening er planlægning. Her kan du med fordel tegne store planer for din have, og planlægge årets nye projekter. Det kan være en ny terrasse, en hyggelig plads med læ lige der, hvor eftermiddagssolen er allerbedst, eller ’The Full Monty’, hvis du har lyst til en total remake af din have.

Har du ikke selv overblikket, er det her du ringer til en havearkitekt, der kan hjælpe dig med at få det, som du ønsker. Og HUSK, det gælder om at drømme stort, for hvis du sigter mod månen og rammer forbi, så er du alligevel på vej mod stjernerne.