En stol efter Finn Juhls hjerte

Kasper Salto og Thomas Sigsgaard har tegnet en ny konferencestol og borde, til rådssalen i FN – som Finn Juhl i 1952 indrettede og tegnede møbler til.

Kan købes i danske møbelbutiker i løbet af foråret. Prisen er cirka 20.000 kr. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

At skulle gå i møbelarkitekt Finn Juhls fodspor, er ikke noget man bare lige gør. Først bliver man udvalgt til at deltage i en konkurrence om at skabe en ny konferencestol – og borde. Og vinder man, skal prototypen gøres færdig. Endelig kommer selve produktionen, der er et kapitel for sig. Sådan i korte træk har forløbet været for møbelarkitekterne Kasper Salto og Thomas Sigsgaard, der i januar 2011 blev udvalgt til at tegne en ny stol til Finn Juhls berømte rådssal i FN-bygningen i New York. Resultatet er blevet en smuk organisk stol i egefinér og læder.

Unge danske designere promoveres i New York

Designerne har i denne uge været på møbelmesse i Milano og vist stolen »Council Chair« frem for presse og fagfolk, og den 25. april kan Kronprinsesse Mary, Ban Ki-Moon og resten af verden opleve stolen, når rådssalen i FN genindvies efter flere års renovering.

Da bygningen for mere end 60 år siden blev designet, donerede Danmark indretningen af den ene af de tre rådssale, nemlig The Trusteeship Council Chamber. Dengang var det den unge arkitekt, Finn Juhl, der fik opgaven og løste den på en måde, som vakte international opmærksomhed. Den smukke sal blev hurtigt en af de mest populære i FN-bygningen, men af ukendte årsager forsvandt en del af de oprindelige møbler allerede i 1960erne, og indretningen fik lov til at forfalde.

Da Oda mødte Finn Juhl

Danmark har valgt at betale en del af restaureringen for at sikre, at rådssalen bevarer det oprindelige udtryk, som Finn Juhl skabte. En af de originale stole er blevet genskabt i 260 eksemplarer hos One Collection i Ringkøbing, der også står bag produktionen af en ny stol og nye borde til brug for de ti sekretærer, der servicerer rådets medlemmer. Det er den, som Salto og Sigsgaard har tegnet.

»At gå i gang med en designopgave, er som at modtage en stafet. Som designer vil man helst give noget videre, der er bedre end det, som allerede findes,« siger Thomas Sigsgaard.

Saltosigsgaard.com