Krimi anklager kongehuset

To nye danske romaner retter skarpe skyts mod europæisk monarki og russisk kreml-krati.

Der bliver ikke lagt fingre imellem i to nye danske krimier, hvad angår konspirationsteorier og skrappe anklager mod mere eller mindre genkendelige hovedpersoner i dansk og europæisk samfundselite. Men hvor de fleste læsere nok vil føle sig bekræftet i egne antagelser eller fordomme om russiske oligarker og forhenværende DKPere, er der også dem, der vil tage anstød af de ting, der her skrives om det danske kongehus.

Det er skrappe sager, og hvis man er indædt royalist, skal man lade være med at give sig i kast med A.J. Kazinskis »En Hellig Alliance«. Bogen udstiller forbrydere og det danske hof i et kryptisk komplot, hvor fiktion og fakta vikler sig ind i hinanden på foruroligende vis, og kongehuset kaldes en stat i staten på linje med Vatikanet og sættes lig med korruption og magtfuldkommenhed.

Om der er ansats til injurierende påstande, må være et eventuelt juridisk anliggende. Her skal kun den krimilitterære styrke vurderes, og der kan det siges ganske kort: Kazinski overgår denne gang sig selv. »En Hellig Alliance« er en begavet, velskrevet og kras Dan Brown-klon, både urealistisk og virkelighedsnær, konspiratorisk og konkret.

Den unge smukke Eva Katz, der har mistet sin soldaterkæreste i Afghanistan og sit livsstilsredaktørjob på Berlingske, er sendt i jobtilbud i en børnehave. Da en fem-årig forknyt dreng giver hende en tegning af noget, der ligner et mord, og drengens morbror samme formiddag findes død i Dyrehaven, vækkes hendes slumrende journalist-gen. Katz indleder sin egen fortumlede efterforskning, og snart gør hoffets koldsindige efterretningstjeneste hende til jaget vildt. Katz er nemlig på vej til at afsløre fordækte ting om de royale i såvel Danmark som i resten af Europa, og selv om nogle af bogens påstande kan synes en anelse forskruede, så er det netop den påståede royale alliance, der er fundamentet i det underholdende og provokerende plot. For bogen stiller også spørgsmålet: skal vi have et kongehus?

Der er ikke den samme grad af stillingtagen i ægteparret Jeanette Øbro Gerlow og Ole Tornbjergs »Evas sidste nat«, om end den også udstiller let genkendelige personer som Ole Sohn, forklædt som energiminister Erik Buhl. I tredje bind om den nu suspenderede politi-psykolog Katrine Wraa følger vi hende i hendes søgen efter svar på, dels hvem hendes rigtige far var, og dels hvad der skete, da hendes mor mistede livet ved en bilulykke for 20 år siden.

Moren var i sine unge dage studerende i det daværende Leningrad, og Wraa rejser derfor til Rusland, hvor hun møder både oppositionspressen og folk fra Kremls inderkreds. Hun hjælpes godt på vej af en dødsforagtende dansk journalist, der er i gang med at lave en TV-dokumentar om det, der svarer til Gazprom, om KGBs arvtager og om sin russiske kæreste død.

Øbro & Tornbjerg har skrevet en let tilgængelig og god gennemsnitlig krimi. Forfatter-pseudonymet Kazinski, der dækker over Jacob Weinreich og Anders Rønnow Klarlund, har mere kant – af den slags som nogen muligvis vil skære sig på.


Forfatter: A. J. Kazinski
Titel: En Hellig Alliance
Sider: 518
Pris: 300 kr.
Forlag: Politiken


Forfatter: Øbro og Tornbjerg
Titel: Evas sidste nat
Sider: 352
Pris: 250 kr.
Forlag: Politiken