Kafkas hemmeligheder frem i lyset

Manuskripter af forfatteren Franz Kafka er dukket op i en schweizisk bankboks og blevet del af en arvestrid.

Franz  Kafka Fold sammen
Læs mere

Bankbokse i Schweiz har igennem tiden rummet mange hemmeligheder. Alt fra krigsbytter til tvivlsomme diktatorpenge er blevet holdt skjult der.

Nu viser det sig, at den verdensberømte tjekkiske forfatter Franz Kafka, der døde af tuberkulose i 1924, også - mod sin vilje - har efterladt sig en hemmelighed i fire bankbokse i Zurich.

I går blev bankboksene krævet åbnet efter ordre fra den israelske dommer Talia Koppelman fra familieretten i Tel Aviv. Det skriver den britiske avis The Guardian. Boksene indeholder manuskripter, tegninger og breve af Kafka. 

Når bankboksene nu bliver åbnet, skyldes det en voldsom arvestrid. På den ene side står staten Israel og landets nationale bibliotek, der gør krav på Kafkas manuskripter, fordi de er en del af den nationale kulturarv og derfor bør være tilgængeligt for offentligheden.

På den anden side står søstrene Eve and Ruth Hoffe, døtre af Kafkas sekretær Esther Hoffe. De hævder at have ret til materialet, som de for øvrigt allerede har solgt ud af. Offentligheden må vente med at få at vide, hvad boksene præcist indeholder, da de to søstre er indstillet på at fortsætte det juridiske tovtrækkeri.

Stod det til Franz Kafka, havde boksene slet ikke eksisteret. Kort før sin død skrev han til sin ven Max Brod: ”Kære Max, mit sidste ønske: Alt jeg efterlader bag mig… det være sig dagbøger, manuskripter, breve…skal brændes ulæst.”

Men sådan gik det ikke. Brod overholdt ikke sin døende vens ønske, men gemte i stedet værkerne. Den handling reddede værker som ”Slottet”, ”Processen” og ”Amerika”. I 1939 efter den nazistiske invasion smuglede han to tasker med Kafkas efterladte skriverier til Palæstina, og i 1956 flyttede han dele af arkivet til Schweiz, hvor det har været siden.

Da Brod døde overgik Kafkas efterladte værker til Esther Hoffe, som boede I Tel Aviv indtil sin død for tre år siden. Hun nægtede at overdrage papirerne til staten Israel, og det samme gør døtrene.

Striden mellem søstrene og staten Israel opstod, da de forsøgte at sælge noget af indholdet. Men den plan fik staten Israel forpurret med rettens hjælp.