En lille gylden pølsevogns-sten har skabt palaver på Rådhuspladsen. Nu skal den fjernes

Borgerrepræsentationen i København vedtog torsdag aften, at Danish Crowns mindesten for pølsevognen skal fjernes fra Rådhuspladsen efter kun få måneder. Det skyldes, at den ligner de snublesten, der skal minde os om ofre for nazismen. »I forhold til, at stenen er ganske lille, har den fyldt en hel del,« siger Radikale Venstre, som fra starten har været kritiske.

Siden august har en mindeplade for pølsevognen ligget mellem de øvrige sten på Rådhuspladsen. Den skal nu fjernes, da den ligner de snublesten, der ligger til minde om ofre for nazismen.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Privatfoto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Pølsevognens 100-års jubilæum er ikke gået ubemærket forbi.

Gennem en storstilet kampagne markerede Danish Crown tidligere på året fødselsdagen med festivitas – og tilmed en ansøgning til UNESCO om at få pølsevognen optaget på listen over 'verdens immaterielle kulturarv.'

Som rosinen i pølseenden fik vognen, der har forsynet danskerne med hotdogs i mere end en menneskealder, sin egen mindesten på Rådhuspladsen.

Den blev sat ned mellem de andre brosten, bærer påskriften ‘Pølsevognen for evigt 2021 – Opsat i forbindelse med pølsevognens 100-års jubilæum’ og er finansieret af Danish Crown, mens Københavns politikere har givet tilladelsen til at placere en hyldest til en ærkedansk madtradition på en prominent plads nær byens magtcentrum.

Danish Crown fik først på sommeren lov til at lægge en mindeplade ned på Rådhuspladsen. Den oprindelige så ud som på billedet, mens der i den endelige blev tilføjet: 'Opsat i forbindelse med pølsevognens 100-års jubilæum'. Fold sammen
Læs mere
Foto: Danish Crown.

Men nu er det slut. Stenen skal fjernes. Det vedtog byens politikere torsdag ved et møde i Borgerrepræsentationen.

Lignede en snublesten

Forklaringen kender de fleste nok allerede. Kun en uge efter, at stenen var placeret, blev det påpeget, at mindesmærket havde en slående lighed med de snublesten, der siden 1992 har været en del af gadebilledet i 26 forskellige europæiske lande. Det var den tyske kunstner Gunter Demnig, der tog initiativ til at markere ofre for nazismen med de såkaldte 'Stolperstein' – på dansk snublesten.

I Europa findes der cirka 74.000 snublesten, som hver er beklædt med en messingplade, der med få ord fortæller om det enkelte offer for nazismen. Stenen er placeret ud for personens bopæl.

Også herhjemme findes der snublesten. I 2019 blev der lagt 12 i henholdsvis København og på Frederiksberg, og i dag findes der 31 i samme område.

Her en af de snublesten, som mindestenen for pølsevognen er blevet associeret med. Fold sammen
Læs mere
Foto: snublesten.org.

Hverken forvaltningen, politikerne eller Danish Crown var imidlertid opmærksomme på ligheden, men kritikken af mindestenen på Rådhuspladsen fik Danish Crown selv til at gå ud med ønsket om at få den fjernet.

»Den var tænkt som en mindeplade, der skulle give folk et smil på læben – bestemt ikke noget, der skulle træde nogle over tæerne. Derfor reagerede vi prompte ved at sige, at sådan skal det ikke være. Så får vi den fjernet,« siger pressechef i Danish Crown Jens Hansen.

»Der er sket en fejl«

Han måtte dog vente lidt. Da det var politisk vedtaget, at stenen skulle lægges ned på Rådhuspladsen, var det også politikerne, der skulle beslutte, hvorvidt den skulle fjernes igen. Derfor er der gået en lille måned.

»Der er sket en fejl, og det er rigtig glædeligt, at Danish Crown med det samme gav udtryk for, at det havde de ikke tænkt på, så det vil vi gerne være med til at ændre. I den ånd kan vi sikkert finde en anden løsning og en anden måde at fejre pølsevognen på,« siger Finn Rudaizky, medlem af Teknik- og Miljøudvalget for Dansk Folkeparti.

På sit partis vegne havde han stillet et medlemsforslag til torsdagens møde i Borgerrepræsentationen. Her opfordrede han til at flytte stenen og finde en ny løsning til fejring af jubilæet.

Forslaget blev vedtaget med 50 stemmer for og ingen imod, mens en enkelt undlod at stemme.

»Det er en værdig afslutning på sagen. Der skal ikke laves en sammenligning med en glædelig begivenhed – pølsevognene – og en sørgelig begivenhed. Det har generet mange mennesker, og det kan jeg godt forstå,« tilføjer Finn Rudaizky.

En lang proces

Allerede i februar lagde Danish Crown an til at få pølsevognen foreviget med en sten på Rådhuspladsen. Det skete som led i kampagnen 'pølsevognen for evigt', hvor virksomheden også søgte om at få pølsevognen optaget på UNESCOs liste over kulturarv.

Sideløbende bad Teknik- og Miljøforvaltningen Indre By Lokaludvalg om at komme med en udtalelse i forbindelse med forslaget fra Danish Crown om at lægge en mindeplade på pladsen. 11. marts besluttede udvalget, at de ikke havde bemærkninger til forslaget.

Rådhuspladsen har været hjemsted for pølsevognen i 100 år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Walther Månsson.

17. maj blev en indstilling behandlet på et møde i Teknik- og Miljøudvalget, hvor politikerne skulle tage stilling til en række nye monumenter i byen, mens Borgerrepræsentationen 24. juni traf den endelige afgørelse.

Senere på sommeren blev det første spadestik taget, og stenen blev sat ned.

Delte meninger om budskabet

​Mens ingen undervejs bemærkede ligheden med snublestenen, var der allerede i foråret delte meninger om mindepladen.

I en artikel i Berlingske udtalte Niels Bjerrum, som på dengang sad i Teknik- og Miljøudvalget for Socialdemokratiet, at politikerne ikke har været gode nok til at bevare pølsevognene.

»Vi smider mindesten og statuer op for alt muligt andet rundt omkring i byen. Pølsevognen fortjener selvfølgelig også en markering for sine 100 år. Og at pølseindustrien forsøger at få det op på UNESCO-niveau, er rigtig fornuftigt. Det kan være med til at hjælpe til, at vi også har pølsevogne om 20-30 år,« udtalte han blandt andet, mens De Konservatives Jakob Næsager ligeledes hyldede ideen:

»Pølsevognen er også med til at fortælle historien om, at vi var store engang, og at vi er stolte af de produkter, vi leverer – for eksempel dansk bacon til hele verden,« sagde han blandt andet.

Højstemt og nationalromantisk

Radikale Venstre har til gengæld været skeptiske fra starten.

»I forhold til, at stenen er ganske lille, må man sige, at den har fyldt en hel del,« konstaterer medlem af Teknik- og Miljøudvalget Mette Annelie Rasmussen (R) og tilføjer:

»Hvis jeg skal kigge tilbage på forløbet, kunne jeg have ønsket, at man havde fundet en mindre massiv formulering og demonstration af pølsevognenes plads i byen. Nogle partier har fremlagt det, som om det at være københavner hænger uløseligt sammen med pølsevognen. Der ser vi nok bare København på lidt forskellige måder.«

En af de relativt få pølsevogne, der er tilbage i København – eller hotdog deli, som den hedder ved Hovedbanegården. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Hun hæfter sig blandt andet ved formuleringen 'for evigt'.

»Nu har pølsevognen været her i 100 år, men skal den være en del af den københavnske historie for altid? Det at sige, at noget er for evigt, er måske lidt for højstemt og nationalromantisk til den radikale smag. Jeg har hele tiden haft svært ved at se, hvorfor den sten skulle ligge der permanent med netop det budskab,« siger Mette Annelie Rasmussen, der samtidig kalder det 'brandærgerligt', at politikerne for sent blev opmærksomme på ligheden med snublestenen.

»Det er vigtigt at lytte til det her. Hvis vi begår en fejl på rådhuset, skal vi selvfølgelig rette op på det. Når nu de, der har lagt den (Danish Crown, red.), også gerne selv vil have den fjernet, skal det selvfølgelig ske hurtigt,« siger hun og tilføjer:

»Jeg er glad for, at vi nu kan lukke den sag om det, der i udgangspunktet var en underlig markering af pølsevognens historie.«

Ingen planer om ny placering

​Kampagnen 'Pølsevognen for evigt' tager blandt andet afsæt i, at der i 1950 var omkring 400 pølsevogne i København. I dag skønnes det, at der er omkring 33 pølsestadepladser.

​Men til trods for at pølsevognen nu ikke længere har sin egen mindeplade, har Danish Crown ikke truffet en beslutning om en anden måde at minde københavnerne om traditionen.

»Vi har ventet på, at politikerne skulle træffe beslutningen, men vi har ikke planlagt, om der skal ske noget andet. Nu skal vi først have stenen fjernet,« siger Jens Hansen.