Venstre vil have »massiv« kulturel boykot: Russiske ensembler, balletter og orkestre er simpelthen ikke velkomne

Den russiske invasion i Ukraine bør få omfattende konsekvenser for Ruslands kulturliv, mener Venstre, der vil have regeringen til at se på vidtrækkende sanktionsmuligheder. Det liberale parti erkender, at det også vil ramme det kulturliv, som er i opposition til Vladimir Putin.

Venstres kulturordfører, Jan E. Jørgensen, erkender, at en bred boykot af det russiske kulturliv også vil ramme russere, som er i opposition til Putin. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Søren Pind bærer hverken titel af minister eller medlem af Folketinget længere, men den tidligere toppolitiker for Venstre putter ikke med sine holdninger af den grund.

Fredag middag bedyrede han således ganske bramfrit, at UEFAs beslutning om at flytte dette års finale i Champions League i fodbold fra Skt. Petersborg til Paris, kun var ét skridt, og at der var brug for yderligere tiltag.

»Man burde lave en fuldstændig kulturel boykot,« erklærede han således på Twitter kort efter UEFAs udmelding.

På Christiansborg mener Venstres kulturordfører, Jan E. Jørgensen, tillige, at de sanktioner, som EU og vestlige allierede torsdag nåede til enighed om, bør være hårdere og også række ind i det russiske kulturliv.

»Venstre vil bede regeringen komme med forslag til, hvordan vi kan lave en så massiv kulturel boykot af Rusland som overhovedet muligt,« siger Jan E. Jørgensen:

»Det skal selvfølgelig ikke gælde alle. Lad os nu sige, der er en russisk statsborger, der spiller førsteviolin i et landsdelsorkester i Sønderjylland, så skal vedkommende ikke pludselig sparkes hjem. Men vi ser gerne et generelt boykot, som gør, at russiske ensembler, balletter, orkestre og lignende simpelthen ikke er velkomne. Og at Rusland ikke kan deltage i Eurovision Song Contest. Den slags tiltag mener jeg helt klart, vi skal sætte i værk,« uddyber Venstre-ordføreren.

Hvis man skal lave en boykot, bør man så ikke se på, hvilke personer man udelukker. Der kan vel godt være for eksempel et russisk band, som gerne vil spille i Danmark, og som er imod både Putin og krigen. Skal de så også bandlyses?

»Det kunne man selvfølgelig godt gå ind og se på. Hvis det er nogen, der er decideret i opposition til Putin og tager rundt og nærmest bruger deres koncerter på at demonstrere mod Putin, synes jeg måske lidt, det er en anden situation.«

»Vi må prøve at finde ud af, hvordan vi gør det mest effektiv. Det kommer selvfølgelig til at ramme nogle sportsfolk og nogle musikere, men bomberne i Ukraine rammer også ganske uskyldige civile. I en krig er der ofre, og det her er trods alt en helt anden type ofre end de ofre, som civilbefolkningen lider under i Ukraine.«

»De gamle spilleregler gælder ikke«

Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) erklærede fredag eftermiddag, at Rusland og russiske sportsudøvere bør udelukkes fra al international sport som følge af den igangværende invasion i Ukraine.

Venstres kulturordfører bedyrer, at Venstre bakker »100 procent op« om forslaget.

»Normalt er vi glade for, at folk kan mødes på kryds og tværs af diverse venskaber og fjendskaber og mener, at det medvirker til en mere fredelig verden, men den her situation, hvor vi for første gang siden Anden Verdenskrig ser ét europæisk land angribe et andet europæisk land i en decideret angrebskrig, det er en helt, helt særlig situation, og derfor mener vi også, at de gamle spilleregler ikke gælder. Vi er en ny situation.«

Det vil ramme mange spillere, der enten er russere, eller som spiller i den russiske liga, og det er jo langt fra sikkert, at de alle sammen støtter en russisk invasion af Ukraine. De passer måske bare deres arbejde?

»Det er fuldstændig rigtigt. For den enkelte russiske sportsudøver eller sportsfan har jeg kæmpe sympati, og jeg synes, det er meget synd. Men det kan forhåbentligt være med til at lægge internt pres på Putin. Rusland er jo trods alt en form for demokrati, og jo flere russere, der bliver trætte af ham og trætte af de sanktioner, vi lægger ned over landet, jo større internt pres vil der komme mod ham for at ende krigen.«

Berlingske har fredag efterspurgt et interview med kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen om regeringens syn på kulturelle sanktioner, men det har ikke været muligt.