Nyt vartegn: København har givet sig selv en lyseblå glorie

Med et nyt torv foran Ungekulturhuset på Smedetoften har Københavns Nordvestkvarter fået et »udendørs teenageværelse«. Det hele bindes sammen af en lyseblå svævende glorie.

Det nye torv på Smedetoften i Nordvestkvarteret i København bliver oplyst af en blå halogenring, som fremover skal være et vartegn for bydelen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Københavns Kommune/Rune Birkvad Sørensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kig på ovenstående foto. Det ser fantastisk ud.

En kæmpestor, lyseblå ring – en selvbestaltet glorie, kan man kalde det – svævende over torvet foran Ungekulturhuset på Smedetoften i Nordvestkvarteret i København blev for første gang tændt torsdag aften og skal fremover gøre torvet til et vartegn for bydelen.

Lystændingen her midt i juletiden markerer indvielsen af et nyt byrum, som særligt skal henvende sig til de unge.

Pladsen rummer en åben pavillon med trægulv, som skal virke som udendørs forsamlingslokale for blandt andet Nordvest Fællesskabets madudlevering og tøjbytte, der er opført en ny boldbane, der er lagt ny belægning og anlagt plantebede, som skal passes af psykisk sårbare.

Dronefoto af det nye torv på Smedetoften i Nordvestkvarteret i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Københavns Kommune/Rune Birkvad Sørensen.

Pladsen rummer også et såkaldt maker-værksted – de fleste vil måske bare kalde det et værksted – hvor unge og naboer kan benytte 3D-printere, CNC-fræsere, laserskærer og godt gammeldags værktøj. Desuden er muren foran ungekulturhuset revet ned og erstattet af en åben forplads med en kunstinstallation, der fungerer som byrumsmøbel.

»Nordvests unge bliver en integreret del af det lokale byliv på Smedetoften. Og det har været de unges klare ønske. Smedetoften skal være for alle naboer og et sted, hvor man kender hinanden og hilser på hinanden,« hedder det i en pressemeddelelse fra teknik- og miljøforvaltningen i Københavns Kommune.

Niels Dolmer

»Smedetoften skal kunne fungere som et udendørs teenagerværelse, hvor de unge kan være unge – og stadig under voksenopsyn.«


Niels Dolmer, formand for Områdefornyelse Nordvest, er tilfreds med resultatet.

»Vi ved, at unge har svært ved at finde steder i kvarteret, hvor de har lov til at hænge ud og bare være unge. Samtidig bor mange unge i Nordvest i små lejligheder, hvor de ikke kan være sammen med venner. Derfor har vi arbejdet med tanken om, at Smedetoften skal kunne fungere som et udendørs teenagerværelse, hvor de unge kan være unge – og stadig under voksenopsyn. At de unge så selv har sagt, at Smedetoften skal være et sted, hvor hele kvarteret kan mødes, har jeg kun kæmpe respekt for. Det bliver sjovt, når vi – unge og gamle – kan mødes på pladsen og arbejde sammen i Maker-værkstedet,« siger Niels Dolmer ifølge pressemeddelelsen.

Glorien tændes ved solnedgang

Ideen om den lysende ring over pladsen stammer fra de unge fra Smedetoftens ungekulturhus, som satte sig ned sammen med en arbejdsgruppe af landskabsarkitekter fra 1:1 Landskab, kommunale embedsmænd og lokale borgere for at få ideer til det nye torv. De ville skabe et lokalt vartegn, som alle unge i byen skal kende til.

Det har de nu fået. »En mørk og utryg asfaltplads er forvandlet til et originalt og oplyst lokalt torv,« skriver kommunen.

Ringen lyser op i tusmørketimerne omkring solopgang og solnedgang og ændrer lysstyrke i forhold til det naturlige lys.