Meghan og Harry: De eksisterer, men de lever ikke

I en ny, eksplosiv dokumentarfilm deler hertuginde Meghan og prins Harry åbenhjertigt ud af deres problemer. Nu går spekulationerne amok: Er parret klar til at sige bye bye til det britiske kongehus i bytte for et liv i fred?

Hertuginde Meghan og Prins Harry har tidligere beklaget sig over medierne, som de mener går alt for tæt på deres privatsfære og bevidst fortæller løgnehistorier. I en ny dokumentarfilm er de usædvanligt åbne om deres frustrationer over dette – og meget andet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Toby Melville/Reuters/Ritzau Scanpix

Det er svært at sige, hvad der er mest opsigtsvækkende i den nye og stærkt omdiskuterede dokumentarfilm »Meghan og Harry – vores afrikanske rejse«.

Er det, at prins Harry nu åbent erkender, at han har et lunkent forhold til sin bror, prins William?

Hertuginde Meghan

»Det er ikke nok at overleve. Man skal trives, man skal være glad.«


Er det, at hertuginde Meghan blev frarådet at gifte sig ind i den britiske kongefamilie og i dag lyder som én, der ville ønske, hun havde fulgt det velmente råd?

Eller er det det, der står tilbage som essensen af den spektakulære dokumentarfilm: At Prins Harry og hans hustru lyder som et par, der overvejer at sige farvel til Storbritannnien – og måske endda deres plads i arvefølgen – for at kunne leve i fred?

Der har længe været rygter om et forværret indbyrdes forhold mellem prins Harry og prins William, og nu erkender prins Harry åbent, at forholdet i perioder har været anspændt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tolga Akmen/AFP/Ritzau Scanpix.

Lige så eksplosiv som Diana-interview

Filmen har trukket massiv nyhedsdækning, siden den udkom forleden, og den opfattes som lige så eksplosiv for det britiske kongehus som prinsesse Dianas berømte interview fra 1995. Det, hvor hun åbent fortalte om sine depressioner, sin bulimi og prins Charles’ utroskab med Camilla Parker-Bowles. (Du husker måske sætningen: »There were three of us in this marriage, so it was a bit crowded«).

Manden bag dokumentaren er prins Harry og hertuginde Meghans personlige ven Tom Bradby, der blandt andet deltog i deres bryllup sidste år, og som sammen med et kamerahold har fået lov til at følge parret på tæt hold på dets nylige rejse til Sydafrika. Undervejs stiller han dem en række af den slags personlige spørgsmål, som de kongelige har for vane at afværge, men som Meghan og Harry beredvilligt svarer på.

Meghan og Harry under turen til Afrika, hvor de besøgte en lang række projekter, og hvor Harry, der altid har været tæt knyttet til Afrika, skulle følge op på sin mors, prinsesse Dianas, velgørenhedsarbejde. Nu taler verden kun om de personlige problemer, parret lufter i dokumentarfilmen »Meghan og Harry – vores afrikanske rejse«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Facundo Arrizabalaga/EPA/Ritzau Scanpix.

Blandt andet giver prins Harry udtryk for, at han godt kunne tænke sig at flytte til Cape Town i Sydafrika, og Meghan gør intet forsøg på at skjule, hvor kolossalt hårdt, det har været at håndtere sit nye liv. Der er langt fra den overvejende positive mediedækning, hun oplevede som feteret amerikansk hollywoodstjerne, til den nærgående og ofte kritiske presse, hertugparret dagligt mødes med.

»Jeg har aldrig troet, det ville være let, men jeg troede i det mindste, det ville være fair,« siger hertuginden.

Klar til at sige bye bye

Hertugparrets besked til både medierne og den øvrige kongefamilie synes umisforståelig: Hvis tingene ikke ændrer sig, er de klar til at sige bye bye til kongehuset. Særligt Meghan Markles bemærkninger om parrets dårlige livskvalitet fremstår som essensen i det opgør, de nu har sat igang.

»Det er ikke nok at overleve. Man skal trives, man skal være glad,« siger hun og erklærer samtidig:

»Vi eksisterer, men vi lever ikke.«

Dokumentaren, der har skabt overskrifter over det meste af verden, kommer i forlængelse af flere usædvanlige sagsanlæg mod tabloidmedierne, som Meghan og Harry de seneste uger er gået i åben krig med. Prins Harry har ved flere lejligheder angrebet medierne for at være fulde af løgn, og han har åbent udtrykt frygt for, at hans hustru vil opleve samme skæbne som prinsesse Diana. Hun omkom som bekendt i en bilulykke i Paris, mens hun blev jaget af paparazzifotografer.

Kritikere slår igen

Kritikere mener omvendt, at prins Harry og hertuginde Meghan er i gang med at opbygge et martyrium, som på ingen måde er berettiget. Slet ikke, når man indregner de privilegier og den rigdom, der følger med en kongelig tilværelse.

En af dem, der især er ude med riven, er Piers Morgan, vært på det britiske TV-program »Good Morning Britain«.

»Forestil dig to overvældende privilegerede, kongelige mangemillionærer, der rejser til Afrika for at lave en dokumentarfilm, der skal »kaste lys« på fattigdom, vold mod kvinder og børn og racemæssig ulighed – og så får de det hele til at handle om deres egne besværligheder. Hvad fanden?« spørger TV-værten på Twitter.

I forlængelse af den kontroversielle dokumentar har prins Harry og hertuginde Meghan meddelt, at de tager på familieorlov i USA. Her stammer Meghan Markle fra, og det var her, hun blev verdensberømt for sin rolle i TV-serien »Suits«. Hun mødte prins Harry på en blind date, som nogle venner arrangerede, og de blev gift i maj sidste år. I dag er de forældre til seks måneder gamle Archie, og den lille familie har tydeligvis tænkt sig at gå langt i forsøget på selv at definere tilværelsen.

Det er ikke utænkeligt, at det unge par giver kongehusets overhoved, dronning Elizabeth, yderligere et par grå hår. Hendes mantra har altid været »never explain, never complain«. Hendes barnebarn, der er nummer seks i arvefølgen, lader til at have den stik modsatte tilgang. Læg dertil, at det britiske kongehus i forvejen er plaget af blandt andet det endeløse bøvl med Brexit og prins Andrews bekendtskab med sexforbryderen Jeffrey Epstein.

Hvis dronning Elizabeth troede, at hun havde sit sidste »annus horribilis« i 1992, hvor det britiske kongehus var ved at falde fra hinanden efter en række skilsmisser og skandaler, kan hun godt tro om igen.

»Meghan og Harry – vores afrikanske rejse« kan ses på TV 2 Play og vises på TV 2 på søndag kl. 15.35.