Langsomt gik det op for lokalet, at den tredje Michelin-stjerne ikke var kommet

Berlingske var på Jordnær, da Michelin-guiden mandag aften uddelte stjerner. Den tredje fløj forbi uden at lande. »Men jeg synes helt ærligt også, at vi nok ikke var klar til de tre stjerner,« lød det mandag aften fra køkkenchef Eric Vildgaard.

 
Interview med Køkkenchef på Jordnær, Eric Vildgaard. Redigering: August Bang. Fotograf: Andreas Hein. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Er der nogen, der har den app, så de kan se, om vi stadig har to stjerner,« spurgte køkkenchef Eric Vildgaard ud i lokalet. Mandag aften fik restaurant Jordnær i Gentofte nemlig ikke sin tredje Michelin-stjerne, men beholdt dog sine to.

Familie, venner, forretningspartnere og personalet var ellers samlet i et lokale på Gentofte Hotel, hvor restauranten serverer sin berømmede mad. Der havde i den foregående uge været en masse rygter om, at Jordnær ville få sin tredje Michelin-stjerne – hvilket også var grunden til, at Berlingske var på besøg.

Men i takt med, at det gik op for lokalet, at de restauranter, der havde fået en stjerne mere, havde haft besøg af filmhold eller havde sendt en forudindtalt hilsen til prisuddelingen, faldt den ellers gode stemning en anelse.

Da de under uddelingen annoncerede, at en restaurant, der var drevet af et ægtepar, havde fået én Michelin-stjerne blev stemningen mærkbart anspændt, indtil det gik op for lokalet, at det var en restaurant i Sverige.

Da uddelingen var slut, og kendsgerningen stod klar, samlede Eric Vildgaard alle til en lille peptalk, hvor han mindede personalet om, at de ikke skulle gå ud at drikke for meget mandag aften, for tirsdag morgen skulle de være klar til det næste seje træk.

Vildgaard afsluttede peptalken med et kampråb, personalet på Jordnær tydeligvis har hørt nogle gange:

»Remember guys: If it was easy.. « lød det fra Eric Vildgaard, hvortil han og personalet sammen svarede: »Everybody would fucking do it!«

»Så gør vi det bare igen«

For restauratør Tina Vildgaard er det vigtigste er, at gæsterne på Jordnær er glade.

»Og så gør vi det bare igen de næste år, så vi rammer de tre stjerner på et tidspunkt,« sagde Tina Kragh Vildgaard, som sammen med sin mand Eric Vildgaard åbnede Jordnær for fire år siden.

Ved hendes side stod parrets yngste, som under uddelingen havde en anelse svært ved at holde koncentrationen, men som var til at bestikke med et par sodavand.

Der blev klappet af The Samuel, da den fik sin første Michelin-stjerne. I den hvide jakke ses kok Eric Vildgaard, til venstre hans hustru Tina Kragh Vildgaard med deres børn og til højre for ham hans bror, kokken Torsten Vildgaard. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares.

Eric Vildgaard siger også, at han primært laver mad for sine gæsters glædes skyld, og at det vigtigste er, at restauranten er fyldt – men også at Michelin-stjernerne alligevel er »kronen på værket«, der får ham og holdet til at præstere hver dag.

»Ret hurtigt henne i uddelingen, da man kunne se, at folk havde lavet videointerviews, gik det op for mig, at vi nok ikke fik en stjerne mere. Men jeg synes helt ærligt også, at vi nok ikke var klar til de tre stjerner. Det kræver nok lidt mere stamina, og nu har vi endnu mere blod på tanden i morgen, når vi møder ind – den der mand ude på Christianshavn (René Redzepi fra Noma, red.), har jo lige vist, at alt er muligt,« siger Eric Vildgaard.

»Jeg vil rigtig gerne rose René Redzepi, den mand har betyder så meget for mig personligt og for verdensgastronomi i det hele taget. Det har været lidt af en gåde for mig, at han ikke har fået dem endnu, men nu har han fået dem. Og hvis det er på den bekostning, at vi kun får de to, så er det helt fint med mig. Jeg synes også, det er vildt flot af Kong Hans at få den anden stjerne, efter så lang tid. Det fortjener de også,« lød det mandag aften fra Eric Vildgaard, som selv arbejdede på Noma fra 2006 til 2009.

Vildgaard-parret mødtes, da de begge arbejdede på Fredensborg Store Kro. Parret har tilsammen seks børn – nogle fra tidligere forhold.

Som man kunne læse i Berlingske mandag, så fik Jordnær i Gentofte i februar 2020 to Michelin-stjerner, og så lukkede det meste af verden ned.

Heldigvis har de lokale støttet restauranten under nedlukningen, for restauranter i den flyvehøjde, som Jordnær har, har normalt brug for indrejsende gæster – eller en ekstra lokal hånd.