Landejendom fra 1700-tallet gav familien ro: »Man laver andre ting her end i byen«

Efter at have boet i Kina, England og Belgien valgte familien Schmidt-Wojtynka at bosætte sig ved Sallinge på Fyn. Her er der ingen lysforurening, og her er livet og dagsrytmen baseret på naturen samt døgnets og årstidernes skift. Men ved siden af kvaliteterne er det også krævende at holde en 1700-tals ejendom. Især med en have, som er ti gange større end en parcelhusgrund.

Det over 200 år gamle stuehus er åbent til have, natur og marker. Rundt om huset er bygget en bred træterrasse. Fold sammen
Læs mere
Foto: JAN OVE KRISTENSEN

Hvorfor flyttede I til landsbyen?

»Jeg kommer fra landet på Nordfyn. Efter at have boet i Kina, England og Belgien i fem år for at arbejde var det navnlig mit ønske at søge ud på landet med vores børn. I naturen er der gode muligheder for at udfolde sig, og her er et overskueligt nærmiljø. Herude er vi aldrig i tvivl om vejret, og her er mørke og lys håndgribelige størrelser og dagens rytme baseret på naturen. Man laver andre ting her end i byen: Fisker i søen, gør havearbejdet til en familiestund og lærer om flora og fauna ved at være i naturen og lære nyt om den. Men inden vi kom hertil, var vi lige på nippet til at skrive under på overtagelsen af et mindre hus i Odense, hvor Mads kommer fra.«

Danielle Schmidt-Wojtynka kommer selv fra landet og trives på den midtfynske liebhaverejendom. Fold sammen
Læs mere
Foto: JAN OVE KRISTENSEN.

Fritlagte bjælker er med til at give rummet patina.   Fold sammen
Læs mere
Foto: JAN OVE KRISTENSEN.

Betyder det historiske noget?

»Historiens vingesus er vigtig, og æstetikken sætter en ramme. Her er plads og rart for øjnene. Tanken om, at der engang har boet bønder, og at stedet i 80erne husede et kollektiv, er interessant at kende til. Det var de første, der gik i gang med at modernisere huset. Siden overtog en kernefamilie, og så fik stedet endnu et løft.«

Den bageste stue er for nylig åbnet mod kip. Væggene er malet med indfarvet jadegrøn spartel. Møblerne af mørkt træ er hjembragt fra Kina, hvor familien boede i fem år.  Fold sammen
Læs mere
Foto: JAN OVE KRISTENSEN.

Kunne I have boet i et nyt hus?

»Det kunne nok have sine fordele, for det er krævende at bo i et gammelt hus. Men vi har fundet ud af, at stedet gavner os alle fire. Vi er som familie forbundet med vores bolig og har valgt at gå med frem for at modarbejde de opgaver, der følger med. Det er blevet en livsstil, men vi har lært at glædes over det og tage opgaverne i vores eget tempo for ikke at brække halsen på det og glemme at leve her og nu.«

Køkken-alrummet med Unoform er centreret om en stor skorsten med pejs, som for hyggens og varmens skyld bruges dagligt året rundt.  Fold sammen
Læs mere
Foto: JAN OVE KRISTENSEN.

Soveværelset er åbnet til kip med fritlagte, hvidmalede bjælker. Sengetæppet er købt på Filippinerne, mens det øverste tæppe er fra Brandts Indoor.  Fold sammen
Læs mere
Foto: JAN OVE KRISTENSEN.

Hvad har I gjort ved stedet?

»Vi har sat overetagen i stand med værelser, badeværelse og en repos, børnene leger på. Og så har vi åbnet en del af stuen i underetagen til kip med vinduer fra det ene børneværelse og ud til stuens spiseafdeling. Det giver en stor og ny rumfornemmelse.«

Børneværelset med loft til kip har lysindfald fra begge sider. Fold sammen
Læs mere
Foto: JAN OVE KRISTENSEN.
Husets badeværelser er justeret i forhold til en tidligere ejers indretning, men stadig med Unoform-elementer som i køkkenet. Fold sammen
Læs mere
Foto: JAN OVE KRISTENSEN.

Hvad er jeres kommende planer?

»Der er jo altid noget at forbedre og vedligeholde i et gammelt hus, så vi er nødt til at udføre det i etaper for ikke at få stress. Vores næste plan er at få gulvvarme i køkken og entre med en ny gulvbelægning i stedet for de eksisterende teglgulve. Desuden vil vi gerne male trappen fra entreen til første sal i en rød Sienna-farve og fjerne et skæmmende indbygget klædeskab fra entreen. Og så er der haven, hvor vi vil have hønsehus og giftfri køkkenhave, hvor børnene kan lære, hvad der er i den danske natur. Det bliver en del af deres dannelse. Hele vores have er i øvrigt tilmeldt initiativet Giftfri Have.«

Sortmalede bambusmøbler fra IKEA foret med lammeskind fra Miss Syberg. Fold sammen
Læs mere
Foto: JAN OVE KRISTENSEN.

Har I nogen filosofi om huset?

»Vi vil respektere husets ånd, den oprindelige stil og materialerne. Marokkanske klinker kommer man ikke til at se her. Vi har indrettet stuen i blågrønne toner som jadegrøn og petroleum for at gå med naturen og invitere den indenfor. En bolig skal være rar for øjnene og vise, hvem der bor i den.«

Minder fra Fjernøsten, en afrikansk fjerhat og en glaslampe med petroleumsfarvet skærm findes på stuens ydervæg sammen med bunker af boligmagasiner.  Fold sammen
Læs mere
Foto: JAN OVE KRISTENSEN.