Kære DR, er det ikke på tide at lukke helt ned for »Kender du typen?«

Et af DRs mest populære formater, "Kender du typen?" er ved at tabe flyvehøjde. Det er på tide at lukke ned for programmet eller alternativt stikke værtsrollen til Anne Glad, skriver Berlingskes Nathalie Ostrynski.

Kender du typen? med værten, Mads Steffensen, og eksperterne, Anne Glad og Flemming Møldrup. Fold sammen
Læs mere
Foto: DR

Hver uge spørger DR os, om vi mon kender typen, i programmet af samme navn. Svaret er et rungende ja. Faktisk kender vi efterhånden kendisserne og konceptet så godt, at det populære format er blevet tyndslidt og ligegyldigt.

Engang var “Kender Du Typen?” et interessant, nyfigent indblik i de værdier og genstande, som mennesker fra den øverste økonomiske og talende klasse indretter sig med. Programmet har i sine fineste momenter spejlet os selv, vores værdier og de identitetsmarkører, vi omgiver os med, når eksperterne og værten har analyseret alt fra køleskabsindhold til valg af lysestager.

Nu er det tid til at sige pænt farvel. I en tid, hvor kendte danskere overdeler deres privatliv på Instagram, er “Kender du typen?” allerede blevet gammeldags plejehjems-TV, hvor gættekonkurrencerne er så kedeligt indlysende, at man efter få minutter mister interessen. Bare se et af de seneste afsnit, hvor vi er hjemme hos forfatteren Katrine Engberg. Selvfølgelig går dagens hovedperson - en kvinde fra den kreative klasse - med et smagfuldt Omega-ur og ikke en similipyntet rædsel - no shit, Sherlock!

Hele Danmarks talende fuldskæg, Mads Steffensen, byder velkommen med træt, uoplagt mine og flade spørgsmål. Værtsrollen er tydeligvis blevet alt for nem for manden. Her er ingen gnist. I stedet bruger han vel rigeligt af sin skærmtid på et mærkværdigt infantilt storebror-drilleri af den ene ekspert, Flemming Møldrup, der selv konstant indleder sine sætninger med et langstrakt “øøøøhhhhh.”

Souschef på Berlingskes kultur- og livsstilsredaktion, Nathalie Ostrynski Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

»Hold kæft, hvor er du dum,« siger fuldskægget på et tidspunkt ordret til Møldrup. Det er ikke smukt TV. Hvornår de to mænd blev enige om den rollefordeling, ved jeg ikke. Men det er uklædeligt at høre to ellers begavede mennesker gøre sig selv så skolegårdsdumme. Som seer er det lige før, at man ønsker sig en virkelig ondsindet, brutal version af programmet, hvor Mads Steffensen og Flemming Møldrup én gang for alle lukker ned for plathederne med en regulær slåskamp i møblementet.

Hvis DR ellers kan slippe selvforelskelsen i eget format, bør man som minimum puste fornyet liv ind i et af danskernes store yndlingsprogrammer og indse, at den moderne seer godt kan klare lidt mere intelligent swung. Alternativt skal man stikke værtstjansen til eksperten Anne Glad. Kvinden, der må være det menneske i Danmark, der lever mest op til sit eget efternavn. Hun formår at hive ellers banale betragtninger om eksempelvis håndsæbe op til sjov hverdagssociologi,  og mens de to mænd tumler selvforelsket rundt i en latterlig bromance, forsøger hun rent faktisk at gøre seerne klogere - som da hun fortæller om, hvordan vores syn på pligter til børn i hjemmet har ændret sig.

Grundideen er egentlig usmagelig. Vi lurer ind i andre menneskers hjem for at se, hvordan de bor. Alligevel elsker vi det. Men det er desværre ikke længere spændende , kære DR. Dagens hovedperson, Katrine Engberg, konstaterer det på ufrivillig vis ved afsløringen med en sætning, der lige så godt kunne gælde »Kender du typen?” og danskerne selv:

»Det er skægt at mærke, hvor sindssygt forudsigelig man er. Det er man jo bare.«