Istanbul nedriver højhuse: De ødelægger byens skyline

Tyrkiets største by skal bevare sin silhuet af historiske monumenter fra Byzans og Osmannerriget. Derfor skal tre nyopførte skyskrabere, der ifølge flere skæmmer den historiske skyline, nu fjernes.

I horisonten bag Den Blå Moske i Istanbul tårner disse tre skyskrabere, Onalti Dokuz, sig op. Men det skal de ikke meget længere, har den tyrkiske højesteret besluttet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Billedet er fra bloggen http://gorkorg.blogspot.co.uk/

Som København har sine tårne, har Istanbul sine kupler og minerater fra Den Blå Moske og Hagia Sophia. Og på samme måde som højhusbyggeri ofte mødes med skepsis herhjemme, ønsker mange i den tyrkiske metropol ligeledes at værne om byens gamle skyline. Det får nu konsekvenser.

Tre skyskrabere fra det såkaldte Onalti Dokuz-kompleks skal nemlig rives helt eller delvist ned, fordi de ødelægger silhuetten bag de historiske moskeer og Osman-sultanernes gamle Topkapi-palads. Det sker, efter at den tyrkiske højesteret har afvist at føre en appelsag om fjernelsen af højhusene, der i december sidste år blev beordret nedrevet af en byret i Bosporus-byen. Det skriver arkitekturmediet Dezeen.

Skyskraberne, der ligger i bydelen Zeytinburnu, var allerede kontroversielle under deres opførelse. I samme periode truede UNESCO nemlig med at fjerne den historiske bydels status som verdenskulturarv og føje den til en liste over truede steder på grund af Istanbuls tilgang til byggeprojekter og byplanlægning i almindelighed. På UNESCOs hjemmeside fremgår det, at byens »mesterværker (...) er truet af stadigt flere mennesker, af industriforurening og ukontrolleret urbanisering.«

Både bygherren og kommunerne i Istanbul og Zeytinburnu havde appelleret afgørelsen om bygningernes nedrivning, men det blev altså afvist.

Sagen er et eksempel på den knivsæg, som byplanlæggere i flere historiske storbyer i øjeblikket balancerer på. Fornyelsen kontra historien. Således har UNESCO for eksempel tidligere advaret tjekkiske Prag om, at opførelsen af en række skyskrabere kunne ødelægge byens historiske skyline og dermed fratage byen sin plads på verdensarvslisten. Sidste år måtte mode-giganten Pierre Cardin så opgive et 244 meter højt skyskraberprojekt nær italienske Venedig efter massivt offentligt pres. Og herhjemme husker mange debatten og de efterfølgende skrinlagte planer om en skyskraber på den gamle Scala-grund og højhusene på Krøyers Plads.