Holland vil »gå til yderligheder« og betale 1,1 milliard for maleriet, hvor Rembrandt skabte sin stil

Maleriet er ejet af en stenrig familie, men nu melder den hollandske stat sig på banen med et vildt tilbud.

Hollands konge, Willem-Alexander (tv), og Spaniens konge, Felipe, foran Rembrandts maleri »Fanebæreren«, der i 2019 var en den af særudstillingen »Rembrandt-Velazquez: Hollandske og spanske mestre« på Rijksmuseum i Amsterdam. Nu håber Holland at kunne købe maleriet, så det bliver en del af Rijksmuseums permanente udstilling. Fold sammen
Læs mere
Foto: ROBIN VAN LONKHUIJSEN / POOL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den hollandske stat er parat til, som det siges, »at gå til yderligheder« og betale astronomiske 150 millioner euro, svarende til godt 1,1 milliarder kroner, for et maleri af den hollandske mester Rembrandt van Rijn (1606-1669), skriver flere internationale medier.

Rembrandt malede billedet »Fanebæreren« (»De Vaandeldrager«) i 1636. Det betragtes som et af mesterens ti bedste kunstværker, og den hollandske stat anser det for at være hollandsk kulturarv.

Billedet, der måler 96,8 cm x 118,8 cm, blev i 1840 købt af den tysk-franske bankmand Jacob James de Rothschild for 840 britiske pund på auktion hos Christie's i London. Det er stadig i den stenrige families eje, men nu har man åbnet for et salg.

Rembrandt malede »Fanebæreren« i 1636, da han var 30 år, og det betragtes som hans gennembrudsbillede. Det var her, at han skabte sin berømte stil karakteriseret af vekselvirkning mellem lys og skygge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pictures Now.

Taco Dibbit, direktøren for Hollands nationalgalleri, Rijksmuseum, sagde tirsdag, at museet var villig til at »gå til yderligheder« for at erhverve maleriet, når det sættes til salg, og onsdag erklærede det hollandske kulturministerium, at man har politisk flertal for at øremærke 150 millioner euro til formålet.

Billedet, der befinder sig i Frankrig, er vurderet til 165 millioner euro, og derfor vil den hollandske Rembrandt Association bidrage med 15 millioner euro.

Louvre forsøgte, men opgav

Den franske regering nedlagde i 2019 et 30 måneder langt forbud mod at sælge billedet til udlandet, fordi det store museum Louvre i Paris var interesseret og skulle have tid til at skaffe midler til at købe det fra Rothchild-samlingen.

Allerede på det tidspunkt udtrykte Rijksmuseum i Amsterdam interesse for at erhverve billedet. Tirsdag meddelte det franske nyhedsbureau AFP, at den franske stat nu har opgivet at beholde maleriet i Frankrig, og det skabte fornyet håb i Holland.

På trods af den estimerede pris på 165 millioner euro mener Rijksmuseums direktør, at der er op mod ti interesserede købere.

Rembrandt malede »Fanebæreren«, da han var 30 år, og der er tale om et selvportræt, hvor han viser sig selv som fanebæreren, der går forrest i 80-årskrigen, som var en konflikt mellem protestanter og katolikker, der ledte til Hollands uafhængighed.

Da Rembrandt blev Rembrandt

»I generationer har vi drømt om at få »Fanebæreren« tilbage til vores land. Nu, da muligheden er opstået, forsøger vi at samle penge til at erhverve dette billede af Rembrandt for eftertiden. Kvaliteten og det faktum, at billedet markerer Rembrandts kunstneriske gennembrud, gør det til et uforligneligt billede af mesteren,« udtalte Taco Dibbit forleden i en pressemeddelelse fra den hollandske regering, og han tilføjede, at billedet er udtryk for det tidspunkt, »hvor Rembrandt blev Rembrandt«.

»Fanebæreren« betragtes som det gennembrudsværk, der førte Rembrandt til hans fantastiske, kæmpestore og mest berømte maleri, »Nattevagten«, der befinder sig på Rijksmuseum.

Det enorme billede, der viser kaptajn Frans Banning Cocq og hans soldater, er med sin vekselvirkning mellem lys og skygge og dramatisk indhold utroligt fascinerende. Det måler 379,5 cm × 436 cm og vejer 337 kilo, og personerne på det er næsten i naturlig størrelse.