2 stjerner: Venstrefløjens superstjerne vil ændre ALT – men hun taler kun til de indviede

AOK
Litteratur
Anmeldelse

Boganmeldelse: Med »Sådan ændrer vi alt – så intet bliver som før« slår Naomi Klein et langt større brød op, end hun kan bage. Bogen indeholder begavede og velresearchede passager, men fremstår grundlæggende utopisk og taler næsten kun til de »allerede vakte«.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Denne bog slår et kæmpe brød op allerede i titlen: Den vil have os til at ændre alt. Undertitlen – så intet bliver som før – gentager bogens ambition. Et bedre valg havde været at bibeholde originalens udmærkede undertitel: »A Young Human’s Guide to Protecting the Planet and Each Other«.

Oversættelsen bedres ikke inde i bogen, og brødet, Klein slår op, bliver heller ikke ligefrem mindre. Det er selvfølgelig klimakrisen, Klein har sat sig for at forklare for unge mennesker, med henblik på at få dem til at engagere sig positivt i løsningen af den.

Naomi Klein er en superstjerne, stort set alle hendes bøger er enorme bestsellere og »Sådan ændrer vi alt« er en lettere udgave af hendes bog »Intet bliver som før« fra 2014, hvis titel tydeligvis har inspireret oversætteren.

Ligesom i den mesterligt skrevne »Chokdoktrinen« fra 2007 ser Klein fortsat katastrofer »som en mulighed for at skabe forandringer, fordi de vender op og ned på livet, som det er.« Katastrofen åbner for undtagelsestilstanden, og selvom den ofte ender i kortsigtede løsninger, opfordrer Klein til at gribe den mulighed, den giver for at skabe forandring på alle områder.

Klimakampen må derfor på en gang være en kamp for både social, økonomisk og racemæssig retfærdighed. Hvor »Chokdoktrinen« fokuserede skarpt på ulighed og finanskrise, kobles alt nu til klimakampen.

I bogen »Sådan ændrer vi alt – så intet bliver som før« giver forfatter og journalist Naomi Klein sit bud til unge klimaforkæmpere, hvordan man kan protestere og handle politisk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Klim.

Det er et kæmpesats. Selv hvis man helt så helt bort fra andre, påtrængende politiske og økonomiske spørgsmål, vil klimakrisen være vanskelig både at løse og få bred, folkelig opbakning til at løse. Hvis man så, som Klein gør i denne bog, spænder klimaet for hele social justice-bevægelsen, og kæder løsningen sammen med tilbagebetaling af ran fra kolonierne, kamp mod »white-power økofascisme« og »klima-uretfærdighed«, er det faktisk umuligt at blive overbevist om, at det kan lade sig gøre.

Offerzoner

Det bliver også meget svært at se, hvordan andre end de allerede vakte skal kunne slutte op om Kleins klimabevægelse. Det er ærgerligt, for Kleins og hendes naturvidenskabelige medforfatter Rebecca Stefoffs redegørelse for klimakrisens forløb og mulige løsninger er skarp og sober, og letforståelig for yngre såvel som ældre læsere.

De konkrete cases og forslag i bogen er gode og velresearchede, om end mange af dem i dag er helt mainstream i eksempelvis Skandinavien. Problemet ligger i en umærkelig vekslen mellem et liberalt/socialdemokratisk reformspor, og et til tider ekstremt sprog, der udpeger verdens »offerzoner«, hvorfra hvide, vestlige samfund skal forpligte sig til at tage enorme mængder af klimaflygtninge.

Læg dertil, at bogen nærmest udelukkende henvender sig til amerikanske læsere, og det bliver svært at anbefale den som bogen om klima til unge. Det forværres af den ubehjælpelige oversættelse, der har resulteret i et fælt, amerikaniseret dansk, der desuden mangler korrekturlæsning.

Der er desværre langt fra denne ungdomsbog og op til Naomi Kleins bedste bøger. Men hvad værre er, forekommer der også at være langt fra bogens utopi om verdens totale omkalfatring, og til den konkrete verden, i hvilken vi bor og i hvilken klimakrisen skal løses.

Det er, hvad bogen ville kalde en missed opportunity.

Sådan ændrer vi alt – så intet bliver som før
Forfatter:
Naomi Klein. Sider: 304. Oversættelse: Ninna Brenøe. Pris: 249,95. Forlag: Klim.