Golf er da en helårssport...

I disse dage er der standerhejsning og dermed officiel sæsonåbning i de danske golfklubber. Men for en lille klike af vintergolfere findes der kun én sæson, og det er året rundt. Mød fire garvede golfspillere, der går ud i alt slags vejr og nyder årstidernes skiften fra hul 1 til 18.

BM200610104080202AR.jpg
Jens David Jensen gør sig klar til at slå ud i Søllerød Golfklub. De to faste golfmakkere Ary Jeppesen (tv.) og Ernst Møller ser på. I mere end 10 år har de spillet golf året rundt.<br>Foto: Bjarke Ørsted Fold sammen
Læs mere

Trekløveret tripper utålmodigt. Det har været den værste golfvinter i mange år, men denne sidste torsdag i marts skinner solen, og de er samlet til deres faste ugentlige golfmatch.

Som en flok forårskåde køer, der endelig lugter græs, nærmest småløber Ary Jeppesen, Jens David Jensen og Ernst Møller ud over første fairway på Søllerød Golfklub. Klokken har endnu ikke passeret ni om morgenen.

For de fleste golfspillere er sæsonen slet ikke startet. Landets klubber har end ikke holdt deres officielle standerhejsning endnu, men for Ary, Jens og Ernst samt den normale fjerdemand, Børge Ebbesen, der er på ferie i Brasilien, findes der kun én sæson, og det er året rundt.

De fire mænd i alderen 53 til 82 år er nemlig noget så eksotisk som vintergolfere. Hvis det overhovedet kan lade sig gøre, spiller de hver uge fra januar til december og lader sig ikke stoppe af hverken vejret eller officielle åbningstider.

Bortset fra i år. De massive mængder sne har til deres store fortrydelse sat en effektiv stopper for de ugentlige matcher. Sidst de spillede var lige før jul, siden er det kun blevet til et par træningsture til Marokko og Sydafrika for de to alderspræsidenter 73-årige Ary og 82-årige Ernst.

Men hvad er det, der driver dem ud i al slags vejr for at spille golf? Hvorfor denne stædige vedholdenhed?

»Kig dig omkring, og du vil se hvorfor. Det er en smuk oplevelse at følge naturens gang herude. Se dyrene i skovbrynet og mærke den frostklare luft bide i kinderne. Samtidig er det helt andre konditioner, man spiller under. Banen kan være frossen, og det giver en helt anden oplevelse end at spille en varm sommerdag,« siger Ary Jeppesen. Begejstringen er svær at skjule.

Den mangeårige golfmakker, Ernst Møller, nikker og hiver straks en anekdote frem, som alle golfentusiaster er så fulde af. En historie om et totalt mislykket slag, der alligevel endte med at blive godt, da bolden kurrede hen over den tilfrosne sø og lagde sig til rette få meter fra hullet.

De andre smiler. De har hørt historien mange gange før. Men det gør ikke noget, kammeratskabet er en anden vigtig forklaring på, hvorfor de spiller golf året rundt. Og altid de fire sammen.

»Jeg plejer at sige: Giv mig vinter og golf, så må de andre beholde resten. Når man når en alder som min, er det vigtigt at røre sig og være sammen med gode venner. Det er jeg til vores torsdagsmatcher, som er et af ugens absolutte højdepunkter,« lyder det fra Ernst Møller, der har spillet golf med Ary i mere end 20 år og de andre to i 10 år.EFTER EN FAMLENDE start er de tre mænd varme. Der bliver ført nøje regnskab med antallet af slag, for inden påske er det tid til den årlige »sæsonafslutning«, hvor vinterens mester kåres, inden de atter starter op sammen med det store flertal, der følger den regelmæssige sæson.

»Der er sikkert en del af de andre i klubben, der ryster på hovedet over, at vi gider spille golf året rundt. Men dem om det. Vi forstår heller ikke dem, der ikke engang går ud om sommeren, selv om det småregner lidt,« siger Ary Jeppesen.

Den pensionerede tandlæge ryster på hovedet. I hans optik er det dem, der snyder sig selv. For uden for sæsonen har de få inkarnerede banen for sig selv. Der er ingen ventetid ved teestederne, og det hele er knap så højtideligt.

Det ved den pensionerede skolelærer, bankdirektør, tandlæge og stadig arbejdende vicevært alt om. På tværs af alder- og sociale skel er de mødtes i en fælles kærlighed til golfsporten. En passion, som er så stærk, at det kun er et gedigent tordenvejr eller uoverskuelige snemasser, der kan få dem til at blive indendøre.

I roughen skyder de første forårsbebudere op ad jorden. Trækfuglene er på vej tilbage. Det samme er antallet af biler på parkeringspladsen. Det er ikke længere kun de få rå, der er her.

En lang vinter er definitivt afløst af forår og golf. For nogle starter sæsonen nu, for andre er der snarere tale om et stille vagtskifte fra vinter til vår.