EU stiller nye krav til julebelysning

Berusede julefrokostgæster og elektrisk juleudsmykning i gaderne kan være en farlig cocktail. Derfor er der fra næste jul skærpede krav om sikkerhed i form af fejlstrømsafbrydere til udendørs juletræer og guirlander.

Nu gælder det om at nyde de illuminerede granguirlander over byernes handelsstrøg, så længe de hænger der, for til næste jul vil der måske være mindre julebelysning til at skabe stemning i den mørke tid. Nogle steder måske slet ingen.

Fra 1. juli næste år skal alle elinstallationer i Danmark, også udendørsbelysning som gadelygter og elmaster, nemlig være forsynet med en fejlstrømsafbryder, et såkaldt HPFI- eller HFI-relæ, der slår fra ved kortslutninger og andre fejl i materiellet.

Det er ændringer i en EU-standard, der har fået Sikkerhedsstyrelsen til at skærpe kravene, også til den udendørs juleudsmykning, der som regel henter sin strøm fra den nærmeste elmast.

»Det skyldes ikke mindst de mange julefrokostgæster, der går berusede rundt i gaderne i december. Det kan blive meget farligt, hvis de begynder at smadre lysene i byens juletræ eller kaster til måls efter granguirlanderne,« siger kommunikationskonsulent i Sikkerhedsstyrelsen, Dorthe G. Rasmussen.

Flere af de store kommuner, som f.eks. Frederiksberg, har allerede de krævede relæer, men for handelsstandsforeningerne i mange mindre byer kan det blive et problem både at finansiere dem og skaffe elektrikere til det.

»Vi kan godt give dispensation, hvis der er en god grund og en fremadrettet plan for opsætningen af relæerne. I princippet skal hver guirlande have sit eget relæ, men man kan godt samle flere om ét, og der er andre tekniske muligheder til at gøre dem sikre,« fortsætter Dorthe G. Rasmussen.

»Sikkerhedsstyrelsen har benyttet lejligheden, nu juleguirlanderne er hængt op, til en ekstra kontrol af sikkerheden, men vi har først et overblik over det i løbet af januar.«

HPFI- eller HFI-relæer findes allerede i de fleste nyere boliger, men mangler skønsmæssigt i mellem 20 og 25 pct. af lejlighederne i den gamle boligmasse.

»Og så har vi en formodning om, at de mangler i rigtig mange offentlige bygninger, f.eks. skoler. Det er faktisk dem, der er dårligst beskyttet,« siger Dorthe G. Rasmussen.

Husstande, der ikke allerede har HFI- eller HPFI-relæer, må regne med en udgift på 2.000-3.000 kr. for at få det installeret.