En orange klassiker fylder 50

Fiskars’ klassiske sakse fejrer rund fødselsdag i år.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I ethvert dansk køkken, på ethvert dansk kontor og i ethvert dansk klasselokale finder du dem i skufferne: Fiskars-saksene er blevet en så naturlig del af vores dagligdag, at vi knap bemærker deres eksistens. Men saksene er en stor international succes - faktisk er der på verdensplan hidtil produceret og solgt flere end en milliard.

Saksene har ændret udseende flere gange gennem årene, og der er kommet nye modeller til. Foto: PR/Fiskars Denmark A/S Fold sammen
Læs mere

I år træder de ikoniske orange klipperedskaber, der oprindeligt blev udviklet i Finland, ind i de voksnes rækker og kan fejre 50-års fødselsdag.

En særlig saks

I den anledning har Berlingske Boligen spurgt Stine Bruun, PR- og Event Manager i Fiskars Denmark A/S, hvad der gør netop disse sakse til noget særligt.

»Saksen er en del af mange menneskers historie og erindringer – og så er den en del af den stolte nordiske design- og produktudvikling, der har sat – og stadig sætter – flotte fodspor i den nordiske designhistorie,« forklarer Stine Bruun, og fremhæver, at også kunstmuseet MoMA (Museum of Modern Art) i New York har øje for, at Fiskars ikke kun er en saks, men også et ikon.

»Saksen er udstillet på MoMA, hvilket giver den et flot og anerkendende designstempel. Desuden har saksen vundet flere tests som bedste saks på markedet. Og det er jo nok det, vores saks kan. Den har både det ikoniske design – og høj funktionalitet,« siger Stine Bruun.