Annonce
Annonce

Mobil data-sikkerhed sidder i fingerspidsen

Mobil data-sikkerhed sidder i fingerspidsen

Har I styr på it-sikkerheden i virksomhedens mobile enheder? Læs sikkerhedschefens fem råd til sikker smartphone-adfærd.

Der mangler fokus på it-sikkerhed i danske virksomheder, og det gælder ikke mindst, når det handler om mobile enheder som smartphones og tablets, der sætter både chefer og medarbejdere i stand til at arbejde overalt og konstant. Sådan lyder budskabet fra koncern-sikkerhedschef i KMD og mangeårig ekspertblogger om databeskyttelse, Rasmus Theede.
”Når man kan tilgå virksomhedens interne netværk uanset hvor man er, så giver det mange nye muligheder, og det kan man via en smartphone, når man sørger for sikkerheden er i orden,” siger han.
Rasmus Theede fremhæver fem ting, som virksomheden ”bare skal have styr på”, før de for alvor kan erklære sig klar til den mobile fremtid – heldigvis er der i høj grad tale om lavthængende frugt og sikkerhed som i mange tilfælde er enten integreret eller tilgængelig i de nyeste smartphones på markedet. Eksempelvis er en fingeraftrykslæser guld værd i forhold til sikkkerheden.

1. Lav en realistisk sikkerhedspolitik
Det allerførste skridt er, at lave en sikkerhedspolitik. Det er der stadig mange virksomheder, der ikke har. Men man skal passe på når man udformer sikkerhedspolitikken.
”Det er vigtigt at opsætte en sikkerhedspolitik, der ikke er så rigid, at medarbejderne ikke kan bruge deres devices på en praktisk måde. Det eneste man får ud af det, er at folk bruger deres private devices til firmadata, og så har man ingen kontrol over sikkerheden alligevel,” siger Rasmus Theede.

2. Få samlet kontrollen ét sted
Mange virksomheder har slet ikke styr på de mobile enheder. Men det duer slet ikke ifølge Rasmus Theede. Alle enheder skal kunne kontrolleres centralt via et mobile device management-system. Ellers kan man alligevel ikke regne med at sikkerhedsreglerne bliver overholdt.
”Det er vigtigt at man har MDM. Ellers mister man totalt kontrollen,” siger Rasmus Theede.
En af de ting man kan kontrollere via sit MDM-system er, at alle er tvunget til at have en kode på telefonen, så følsomme data ikke er umiddelbart tilgængelige, hvis telefonen kommer i andre hænder.
”Det skal være sådan, at når man mister et device, så koster det ikke mere end prisen på den enhed der er forsvundet,” siger Rasmus Theede.

3. Brug dit fingeraftryk
Jo længere din kode er, jo sværere er den at bryde, men en lang kode er besværlig at taste ind. Med en fingeraftrykslæser, som man finder på nogle nye mobiler, kan man kræve meget lange kodeord, uden at det går ud over brugervenligheden.
”Fingeraftryk giver ofte bedre sikkerhed end en pinkode, fordi det gør det praktisk at bruge bedre kodeord,” siger Rasmus Theede.

4. Slet data på afstand
En kode er første værn mod at data kommer i fremmede hænder, men en kode kan brydes i de forkerte hænder, så hvis telefonen mistes, er det også vigtigt, at virksomhedens MDM-løsning giver mulighed for at remote wipe telefonen, altså slette indholdet fra et centralt system.
”Med remote wipe vil en tyv i værste fald kunne nulstille telefonen og starte forfra, men de kan aldrig få adgang til de slettede data,” siger Rasmus Theede.

5. Involver medarbejderne
Rigtig mange sikkerhedsbrister i virksomheder sker, fordi medarbejderne kommer til at lave en fejl. Det er virksomhedens opgave, at sikre, at det er så svært som muligt at blive skyld i et sikkerhedsproblem, men det er også vigtigt, at få medarbejderne med på vognen.
”Det vigtigste er, at virksomheden fortæller hvad sikker brug er, og hvorfor reglerne eksisterer. Medarbejderne skal vide, hvorfor det er vigtigt at man ikke forsøger at omgå de sikkerhedsforanstaltninger der er,” siger Rasmus Theede.

Du er ikke færdig endnu
Der er mange flere ting man kan gøre for at sikre den mobile adgang til virksomhedens data. Kryptering af data, blacklisting af problematiske apps og mange flere ting. Men hvis man sørger for alle har koder på telefonen, og at telefonerne kan styres og slettes centralt, så er man rigtig godt på vej.

Sådan kan Galaxy S6 styrke din virksomhed

Sådan finder du den rette firma-mobil

Fem ting din firmamobil skal kunne

Knox sikrer virksomhedens data

Telefonen er fremtidens kontor